Hyppää sisältöön

Länsi-Afrikan talousyhteisö Ecowas erotti Malin, jossa sotilasjuntta kaappasi vallan toistamiseen sitten elokuun

Ecowas myös kehotti kaikkia kansainvälisiä kumppaneita, mukaan lukien Afrikan unioni, YK ja EU, jatkamaan siirtymävaiheen onnistuneen käytäntöönpanon tukemista Malissa.

Malin tuore väliaikaishallinnon presidentti Assimi Goita, syrjäytetty presidentti Bah Ndaw ja kenraali Malick Diaw poseerasivat kameralle syyskuussa. Ndaw syrjäytettiin viime viikolla. Kuva: H. Diakite / EPA

Länsi-Afrikan talousyhteisö Ecowas on erottanut Malin väliaikaisesti yhteisöstään, kertovat uutistoimistot.

– Erottaminen tulee voimaan välittömästi ja on voimassa helmikuun 2022 loppuun saakka, jolloin valta on määrä luovuttaa demokraattisesti valitulle hallitukselle, Ghanan ulkoministeri Shirley Ayorkor Botchwey kertoi toimittajille myöhään sunnuntaina.

Ayorkor Botchwey sanoi, että Malissa viime viikolla vallan kaapanneen sotilasjuntan tulisi nimittää siviilipääministeri muodostamaan seuraavaa hallitusta.

Ecowas myös kehotti kaikkia kansainvälisiä kumppaneita, mukaan lukien Afrikan unioni, YK ja EU, jatkamaan siirtymävaiheen onnistuneen käytäntöönpanon tukemista Malissa.

Talousyhteisö ei kuitenkaan julistanut uusia pakotteita Malia kohtaan, kuten tekivät viime elokuun vallankaappauksen jälkeen. Tuolloin Malin maarajat suljettiin ja taloudelliset liiketoimet jäädytettiin.

15-jäsenisen Ecowasin johtajat pitivät viikonloppuna hätäkokouksen Ghanan pääkaupungissa Accrassa sopiakseen vastauksesta Malin vallankaappaukseen, jossa istuvat presidentti Bah Ndaw ja pääministeri Moctar Ouane pidätettiin.

Pian pidätyksen jälkeen Ndaw'n ja Ouanen kerrottiin irtisanoutuneen tehtävistään. Heidät vapautettiin torstaina. Ndaw'n ja Ouanen kiinniottamista edelsi hallituksen uudelleenjärjestely, jolla oli tarkoitus vastata väliaikaishallitukseen kohdistuneeseen kritiikkiin.

Nadw ja Oaune ehtivät hoitaa tehtäviään viime syksystä.

Malin perustuslakituomioistuin nimitti viikonloppuna maan sotilasjuntan johtajan Assimi Goitan Malin väliaikaishallinnon presidentiksi. Goita on Malin erikoisjoukkojen komentaja, joka oli mukana elokuun vallankaappauksessa. Hän toimi Ndaw'n varapresidenttinä.

Ecowas ei esittänyt vaatimuksia sen suhteen, että Goitan tulisi luopua vallasta.

Lue lisää:

.
.