Hyppää sisältöön

KHO kumoaa Porin Ahlaisten kiistellyn tuulivoimakaavan – vääntö palaa alkupisteeseen

KHO:n päätöksen mukaan kaavapäätös Lammin tuulipuistosta syntyi virheellisesti, kun kaavan käsittelyyn osallistui kaupunginhallituksen jäsen, joka istui samaan aikaan myös Pori Energian hallituksessa. Tuulipuistoon suunnitellaan neljäätoista tuulivoimalaa.

Ahlaisten Lammin tuulipuistoon on suunniteltu neljäätoista voimalaa. Kuvituskuva. Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Korkein hallinto-oikeus on kumonnut Porin Ahlaisten Lammin kiistoja aiheuttaneen tuulivoimakaavan. KHO:n tuomiosta ei voi valittaa.

Asiaa on vatvottu jo pitkään. Turun hallinto-oikeus hylkäsi puolitoista vuotta sitten kaavasta tehdyt valitukset, mutta KHO otti ne käsittelyyn.

Martti Lundén oli esteellinen

KHO:n mukaan päätös Porin kaupunginvaltuustossa vuonna 2018 Ahlaisten Lammin tuulivoimalapuiston osayleiskaavan hyväksymisestä syntyi virheellisessä järjestyksessä.

Tämä johtui KHO:n mukaan siitä, että Pori Energia Oy:n hallituksen jäsen Martti Lundén ( sd. ) oli osallistunut aiemmin osayleiskaavan käsittelyyn Porin kaupunginhallituksen useissa kokouksissa vuosina 2015–2017. Näissä kokouksissa oli käsitelty joko välittömästi Lammin tuulivoimapuiston osayleiskaavaa tai tuulivoimaloita käsittävien yleiskaavojen laatimisen yleisiä periaatteita.

KHO toteaa, että Pori Energia Sähköverkot Oy:n toimiminen kaavan ohjausryhmässä tai lausuntojen antaminen kaavoituksen eri vaiheessa eivät merkitse sitä, että Pori Energia Oy tai sen tytäryhtiö olisivat olleet kaava-asiassa asianosaisia.

KHOn mukaan asiassa on kuitenkin kiistatonta, että Pori Energia Sähköverkot Oy saisi osayleiskaavan mahdollistaman tuulivoimahankkeen toteutumisesta taloudellista hyötyä sen johdosta, että tuulivoimapuisto liitetään sen sähköverkkoon. Pori Energia Oy on Porin kaupungin kokonaan omistama energiayhtiö.

Tiukka äänestys valtuustossa

Lammin tuulipuisto on ollut Porin poliitikoille kuuma kysymys. Tuulivoimaloita on myös vastustanut kansanliike.

Porin valtuustossa vuonna 2018 äänestys kaavasta päättyi kannattajien voittoon lukemin 32–27. Saman vuoden syksyllä tuulipuisto sai rakennusluvan.

Tuulivoimavoimayhtiö Satawindin ja A. Ahlströmin kiinteistöyhtiön rakentamaan tuulipuistoon tulisi suunnitelman mukaan 14 voimalaa. Tuulipuiston kustannusarvio on noin 70 miljoonaa euroa.

Alueella ei ole voinut aloittaa rakennusluvallisia toimenpiteitä ennen oikeuskäsittelyn päättymistä.

"KHO:n päätös oli yllätys"

Satawindin toimitusjohtaja Jussi Kokkila sanoo olevansa yllättynyt KHO:n päätöksestä, koska yhtiön mielestä Turun hallinto-oikeuden päätös asiasta oli hyvin perusteltu.

– Oletus meillä oli, että KHO ei muuta hallinto-oikeuden kantaa.

Toimitusjohtaja Kokkilan mukaan KHO:n päätös käydään nyt huolellisesti läpi ja yhtiö palaa hankkeeseen lähiaikoina.

– Hanke on hyvä ja se on huolellisesti valmisteltu. Se meni kumoon perusteella, johon me emme voineet millään tavalla vaikuttaa. Tuulivoima on tärkeä osa energiapalettia Suomessa ja sitä tullaan merkittävästi rakentamaan lisää.

Aiheesta voi keskustella Yle Tunnuksella 31.5. klo 23 saakka.

Lue lisää:

.
.