Hyppää sisältöön

Jos aurinko paistaa, kylvöt saadaan tehtyä valmiiksi pohjalaispelloilla – märkien peltojen kuivumista odotellaan silti paikoin

Uusintakylvöihin on jouduttu ja osa ennen sateita kylvetyistä kasvustoista on heikkoja. Ennustettu poutasää mahdollistanee kuitenkin kylvöjen loppuunsaattamisen Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla.

Ensimmäisen säilörehun tekoon päästäneen vielä ennen kesäkuun puoliväliä. Nurmet ovat tällä hetkellä hyvässä kasvussa. Kuva: ProAgria Etelä-Pohjanmaa, Essi Jokela

Tälle viikolle ennustettu lämmin ja viime viikkoja kuivempi sää lisää eteläpohjalaisten tuottajien toiveikkuuta siitä, että kylvötyöt saataneen tehtyä loppuun.

Viime viikkojen sateet kastelivat peltoja niin, että kylvöt saadaan kuitenkin päätökseen tavanomaista myöhemmin. Joillekin pelloille on jouduttu tekemään myös uusintakylvöjä.

ProAgria Etelä-Pohjanmaan mukaan kylvöistä on edelleen valmistumatta noin kolmannes.

Viimeisenä kylvetään vielä rypsiä, kuminaa, kauraa ja ohraa.

ProAgria Etelä-Pohjanmaan mukaan juuri ennen sateita kylvetyillä pelloilla on esiintynyt kuorettumaa, vaikka ensimmäiset viljat ovatkin jo ehtineet oraalle. Kasvustot ovat paikoin heikkoja.

Rehunkorjuuseen parin viikon päästä?

Myös perunan istuttaminen on edennyt. Esimerkiksi Suupohjassa on istutettu jo yli kolmannes perunasta. Tilakohtaiset erot ovat kuitenkin suuria ja osa tiloista odottelee edelleen maan kuivumista.

ProAgria Etelä-Pohjanmaan mukaan syysviljojen ja syysöljykasvien tilanne näyttää vielä hyvältä.

Samoin tämän hetken näkymien mukaan nurmet ovat hyvässä kasvussa ja ensimmäisen säilörehun satoennuste on hyvä. ProAgrian arvion mukaan ensimmäiseen korjuuseen päästään paikoin vielä ennen kesäkuun puoliväliä.

Lue seuraavaksi:

Osa kevätkylvöistä menossa uusiksi pohjalaispelloilla

Joudutaanko uusintakylvöihin tai laittamaan pellot kesannolle? Märkyys muutti toiveikkuuden peloksi pohjalaispelloilla

Kyrönmaalla tehty jo yli puolet kylvötöistä – myös perunanistutus käynnistynyt Etelä-Pohjanmaalla