1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. liikennerikkomukset

Yli 200 autoa kokoontui kuolleen moottoripyöräilijän muistoksi Kotkaan – näin kumi paloi ostoskeskuksen pihalla, kunnes paikalle saapui poliisi

Sadat autoilijat kokoontuivat viikonloppuna Kotkassa keskellä yötä ostoskeskusten pihoille. Poliisi sai tapahtumasta useita ilmoituksia ja keskeytti tapahtuman. Kahdelle määrättiin väliaikainen ajokielto.

Satoja autoilijoita kokoontui viikonloppuna Kotkaan - poliisi keskeytti tapahtuman
Satoja autoilijoita kokoontui viikonloppuna Kotkaan - poliisi keskeytti tapahtuman

Poliisi keskeytti viime sunnuntain vastaisena yönä satojen autojen kokoontumisen Kotkassa. Tapahtuman aikana autoilijat polttivat kumia ainakin Jumalniemessä ostoskeskuksen pihalla, josta poliisi lopulta hätisteli osallistujat pois paikalta.

Poliisi sai tapahtumasta ilmoituksia Jumalniemen lisäksi myös Sutelan Prismalta.

Toinen tapahtuman järjestäjistä kertoo Ylelle, että tapahtuman ideana oli järjestää muistoajelu Haminassa pari viikkoa sitten tapahtuneen moottoripyöräonnettomuuden kunniaksi.

Kaksi moottoripyöräilijää ajoi kolarin Haminan Neuvottomassa järjestetyssä mopokokoontumisessa. Toinen moottoripyöräilijöistä menehtyi myöhemmin sairaalassa.

Lue lisää: Haminan mopomiitissä loukkaantunut nuori mies kuoli sairaalassa – toinen uhri edelleen sairaalahoidossa

Viime viikonlopun autotapahtumassa ajettiin Kotkan, Haminan Neuvottoman ja Kouvolan väliä. Reitti kulki Haminasta Reitkallintien ja Metsäkylän kautta Kouvolan puolelle ABC Anjalankoskelle.

Kotkassa kruisailu yltyi niin kovaksi, että poliisi puuttui tapahtumaan ja käski osallistujat poistumaan Jumalniemen ostoskeskuksen pihalta.

Kahdelle ajokielto

Komisario Riku Jäderholm Kaakkois-Suomen poliisista vahvistaa, että kaksi kuljettajaa määrättiin väliaikaiseen ajokieltoon kovien ylinopeuksien takia. Yhdelle ajokielto määrättiin törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja toiselle vakavasta piittaamattomuudesta liikenneturvallisuutta kohtaan.

Toinen Kotka Night Cruisingin järjestäjistä kertoo ymmärtävänsä, miksi tapahtuma keskeytettiin. Hänen mukaansa poliisipartio päätti hajaannuttaa porukan turvallisuussyistä, koska tapahtumassa oli niin paljon väkeä jalan ja he olisivat olleet mahdollisesti vaarassa, jos auto olisi lähtenyt joltain käsistä.

Tapahtumanjärjestäjän mukaan vastaavia autotapahtumia on järjestetty Kotkassa suunnilleen joka vuosi ja viimeksi lokakuussa. Hän tuli itse mukaan järjestämään tapahtumaa, kun edelliset lopettivat toiminnan.

Jatkoa tulossa

Poliisin mukaan viikonlopun autokokoontumiseen osallistui useita satoja autokuntia.

Järjestäjän arvion mukaan tapahtumassa oli lähes 250 osallistujaa Kymenlaaksosta ja muualta Suomesta. Hänen mukaansa tapahtumassa on pyritty järjestämään autot siten, että ne eivät ole aivan tien vieressä, jos joku päättää esitellä ajotaitojaan.

Järjestäjä myöntää, etteivät he pysty valvomaan tapahtumassa juuri ketään, koska osallistujia on niin paljon eikä hänellä ole valtuuksia käskeä ketään. Sana leviää sosiaalisessa mediassa helposti laajalle alueelle.

Tilaisuuden keskeyttämisestä huolimatta hän aikoo järjestää autotapahtumia myös jatkossa. Hän kuitenkin kaipaa käyttöön luvallista aluetta, jossa autoilijat voisivat revitellä rauhassa.

Lue myös: Satojen nuorten mopomiitti tyssäsi alkuunsa Haminassa, kun kaksi loukkaantui vakavasti – poliisi kertoo, miten mopotapaamiset ovat muuttuneet