Hyppää sisältöön

Tältä näytti, kun uimastadion aukesi Helsingissä – Kisailu ensimmäisestä hypystä altaaseen alkoi jo aamuyöllä, uimarit: "Kesä alkaa tästä"

Helsingin Uimastadion on avannut ovensa asiakkaille. Uimahallit ja maauimalat voivat uusien koronarajoitusten puitteissa olla avoinna puolella normaalista asiakasmäärästä. 

Helsingin uimastadion avautui 1. kesäkuuta 2021.
Riemu repesi, kun Helsingin Uimastadionin altaaseen pääsi jälleen pitkän odotuksen jälkeen. Video: Kristiina Lehto / Yle, Editointi: Marja Väänänen / Yle, Kuva: Sara Salmi / Yle

Helsingin Uimastadion on auennut asiakkaille tänään tiistaina. Kisailua siitä, kuka ehtii jonoon ja altaaseen ensimmäisenä, käytiin jo aamuyöstä alkaen.

Aamukuudelta jonon ensimmäistä paikkaa piti Markku Eklund, joka oli saapunut paikalle jo puoli neljän aikoihin.

– Tämä on perinne, kesä alkaa tästä.

Toisena ja kolmantena jonottivat Taina Paro ja Pia Rainikka, jotka saapuivat paikalle puolisen tuntia Eklundin jälkeen.

– On kulunut niin monta kuukautta ilman uintia. Tämä on Helsingin paras kesämesta, Rainikka kertoo.

Helsingin Uimastadionille jonotettiin 1. kesäkuuta aamuvarhaisella. Kuva: Sara Salmi / Yle

Jonon seuraavia paikkoja pitivät 13-vuotiaat Kaarle Häikiö ja Iiris Tomula. Heitä harmitti, että ensimmäinen paikka oli jo viety, mutta uskoa riitti, että altaaseen ehtii kuitenkin ensimmäisenä.

Kaksikko värjötteli viileässä aamuilmassa, sillä vaatekertoja oli yllä mahdollisimman vähän altaaseen pääsyn nopeuttamiseksi.

– Vielä olisi pitänyt olla tasaraha mukana. Minulla on vain 5 euron seteli, nyt pitää odottaa vaihtorahaa, Häikiö tuskaili hieman ennen porttien aukeamista.

Kuten monelle jonottajalle, myös heille altaaseen juoksusta on tullut perinne.

– Viime vuonna olimme viimeisiä hyppääjiä. Päätimme, että haluamme olla ensimmäisiä, Tomula kertoo.

Kuvassa on yleiskuvaa Uimastadionilta, missä ihmiset ottavat aurinkoa ja uivat.
Helsingin Uimastadionin ovet avattiin tiistaina. Toimittaja Olli-Pekka Kursin juontamassa lähetyksessä selviää, kuka ehtii altaaseen ensimmäisenä. Kuvaus: Kristiina Lehto / Yle

Heidän perässään jonottava Erkki Alaja uskoo, että altaaseen pääsy tuntuu tänä vuonna vielä paremmalta kuin ennen, sillä koronarajoitusten vuoksi uimahallit ja uimalat ovat olleet pitkään kiinni.

– Aika paljon on ihmisiä, jotka ovat joutuneet henkisesti ja fyysisesti kamppailemaan, ja nyt pääsevät tänne. Jengi odottaa tätä kuin hullu puuroa, Alaja kuvailee.

Sitten odotus päättyy, ja portit aukeavat!

Ensimmäinen pulahdus tapahtuu van hetki tämän jälkeen – ja altaasta nousee Markku Eklundin pää.

– Ei noilla junioreilla ollut mitään jakoa! Ovat vähän amatöörejä, kun luulevat, etteivät vanhat äijät pysty vetämään nopeasti, Eklund sanoo ja virnistää leikkisästi.

Eivät nuoret kuitenkaan kauas jääneet. Seuraavana altaaseen ehtii nimittäin Tomula, joka hyppää sinne komealla takaperinvoltilla. Hänen perässään kirmaa Kaarle Häikiö.

– Pronssia tuli!

Kulta kuitenkin edelleen janottaa nuoria uimareita.

– Ensi kerralla tullaan joskus kello kahdelta jonottamaan, jotta ollaan ensimmäisiä, Häikiö toteaa.

Iiris Tomula ja Kaarle Häikiö nauttivat täysin rinnoin altaassa polskuttelusta. Kuva: Sara Salmi / Yle

Harrastustoimintaa avataan koronatilanteen parantuessa

Helsingissä avataan tiistaina Uimastadionin lisäksi Itäkeskuksen, Malmin, Mäkelänrinteen, Pirkkolan ja Vuosaaren uimahallit. Kumpulan maauimalan remontti on vielä kesken ja se avautuu yleisölle maanantaina 7. kesäkuuta.

Kaikki pääkaupunkiseudun uimahallit ja maauimalat voivat olla avoinna puolella normaalista asiakasmäärästä.

Espoo avaa tiistaina kaikki uimahallinsa sekä Leppävaaran maauimalan. Niin ikään Kauniainen ja Vantaa avaavat uimahallinsa 1. kesäkuuta. Kaikki pääkaupunkiseudun uimahallit ja maauimalat voivat olla avoinna puolella normaalista asiakasmäärästä.

Uimaloita ollaan voitu avata koronatilanteen helpotuttua. Kuva: Sara Salmi / Yle

Koronarajoituksiin on luvassa muitakin helpotuksia.

Kirjastotilat avataan niin, että niihin pääsee puolet normaalista asiakasmäärästä. Museot avataan niin, että yhdessä tilassa voi olla enintään 10 henkilöä kerrallaan ja koko museossa enintään 50 henkeä kerrallaan.

Aikuisten harrastuksiin liittyvä kilpailutoiminta mahdollistetaan ulkona. Yksityistilaisuuksien henkilörajoitus nousee kuudesta henkilöstä 10 henkilöön sisätiloissa ja 50 henkilöön ulkotiloissa.

Voit lukea tarkemmin pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän tuoreimmista linjauksista täältä.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin, HUSin koronatilanne paranee, ja alueen koronatesteistä positiivisten näytteiden osuus on laskenut yhteen prosenttiin. Ilmaantuvuuslukukin on laskemassa 50 tapaukseen 100 000 asukasta kohden.

HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi arvelee, että alue pääsee pois koronan leviämisvaiheesta lähiviikkoina. Pääkaupunkiseudulla juhannusta vietetäänkin mahdollisesti jo lievempien koronarajoitusten puitteissa.

Lue myös:

.
.