Hyppää sisältöön

Sissibaari, apinakiikku ja Harleyn pusu – testaa, sujuuko sinulta motoristislangi

Korona-aika on tuonut liikenteeseen melkoisen määrän uusia moottoripyöräilijöitä. Riittävätkö katu-uskottavuuteen pelkät ajotaidot? Testaa, onko ajohanskassa myös motoristislangi.

– Motoristislangissa lyhennellään ja muokataan termejä. Kai ne jotenkin maistuvat suussa paremmalta niin, Jari Kielinen naurahtaa. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Moottoripyöräinnostus elää uutta kultakautta.

Kauppa käy vilkkaana ja myös moottoripyöräkortteja ajetaan entistä useammin. Traficomin mukaan kasvu on jopa yli 60 prosenttia verrattuna aikaan ennen koronaa.

Moottoripyöräilyn kulttuuriin kuuluu oleellisena osana moottoripyöräslangi. Yle laati yhdessä Suomen Motoristiliiton puheenjohtaja Jari Kielisen kanssa slangitestin.

Kielinen luotsaa yhdistystä, jolla on jäseninä noin 24 000 motoristia eri puolilta maata. Hän jos kuka tietää, ymmärtävätkö esimerkiksi helsinkiläinen, pietarsaarelainen, jyväskyläläinen ja ivalolainen motoristi toisiaan?

– Perustermit ovat aika pitkälle samoja, mutta joka murrealueella on omia sanojaan. Uskon kuitenkin, että suurin piirtein he pysyisivät kärryillä.

Kielinen arvelee, että myös tämä motoristislangitesti voi herättää vastaväitteitä.

– Ja ehkä myös vääntöä siitä, että onko termi ymmärretty oikein, hän nauraa.

Lue myös:

.
.