Hyppää sisältöön

Poliisikouluun hakeva voi nyt tarkistaa, mitkä sairaudet estävät poliisiksi pääsyn – esimerkiksi hoidettu masennus ei ole este

Poliisikoulutukseen valituille tehdään ennen lopullista valintaa muun muassa terveystarkastus ja huumausainetestaus. Valinta voi tyssätä tiettyihin sairauksiin, jotka on lueteltu lääkäreille tarkoitetussa terveystarkastusohjeessa.

Tampereen Hervannassa sijaitseva Poliisiammattikorkeakoulu (Polamk) on Suomen ainoa poliisioppilaitos. Kuva: Lehtikuva

Poliisiammattikorkeakoulu on ottanut käyttöön uuden terveystarkastusohjeen (siirryt toiseen palveluun), jota käytetään tästä keväästä alkaen arvioitaessa poliisikoulutukseen hakevien terveydentilaa.

Ohje on tarkoitettu lääkäreille, jotka tekevät terveystarkastuksia poliisikoulutukseen valituille henkilöille. Hakijat voivat puolestaan tarkistaa, millaiset sairaudet rajoittavat pääsyä poliisikoulutukseen.

Esimerkiksi masennus ei ole este poliisialan koulutukseen, kun tila on hoidettu ja henkilö on parantunut oireettomaksi. Sen sijaan toistuvat masennustilat estävät lähtökohtaisesti koulutukseen pääsyn.

Terveystarkastus ennen lopullista valintaa

Poliisiammattikorkeakoulun opintoasianpäällikön, ylikomisario Jyrki Haapalan mukaan poliisin pitää esimerkiksi kestää vuorotyötä. Poliisin on myös oltava toimintakykyinen nopeissa ja vaativissa oloissa.

– Poliisikoulutukseen valittavan pitää olla terveydentilaltaan poliisin tehtävään sopiva. Testaamme tätä soveltuvuutta paitsi valintakokeen, myös terveystarkastuksen avulla, sanoo Jyrki Haapala tiedotteessa.

Uudet opiskelijat valitaan koulutukseen ensin ehdollisesti.

– Valituille tehdään ennen lopullista valintaa muun muassa terveystarkastus ja huumausainetestaus.

Uusi terveystarkastusohje on tehty yhteistyössä Tampereen yliopiston ja Työterveyslaitoksen kanssa. Aiemmin Polamk sovelsi terveystarkastuksissa Puolustusvoimien terveystarkastusohjetta. Polamkin omassa ohjeessa ei ole olennaisia sisällöllisiä muutoksia verrattuna aiemmin käytössä olleeseen ohjeeseen.

Lue lisää:

Pitäisikö poliisin saada käyttää uskonnollista päähinettä? Tätä sisäministeriö nyt selvittää – Kansliapäällikkö: "Virkapukukin elää ajassa"