Hyppää sisältöön

Miltä kotimaisemat näyttivät vuosikymmeniä sitten? Vanhoja ilmakuvia voi katsella nyt Maanmittauslaitoksen verkkopalvelusta

Maanmittauslaitos julkaisee tiistaina historiallisia ilmakuvia verkkosivuillaan. Vanhimmat ilmakuvat ovat 80–90 vuoden takaa.

Ilmakuvia sisältävät alueet on merkitty Maanmittauslaitoksen Paikkatietoikkunassa keltaisella. Kuva: Maanmittauslaitos

Maanmittauslaitoksen historialliset ilmakuvat ovat kaikkien katsottavissa tiistaista alkaen. Maanmittauslaitoksella on kaikkiaan noin 1,5 miljoonaa ilmakuvaa, joista noin puolet on digitoitu.

Kuvat ovat nyt internetissä vapaasti kaikkien käytettävissä maanmittauslaitoksen Paikkatietoikkunassa, jossa hakuja voi tehdä myös osoitteiden perusteella. Kartalla näkyy keltaisia alueita, joista kuvia on tarjolla. Karttaan zoomaamalla pääsee halutulle alueelle, jolloin esiin tulee liukusäädin, josta voi valita eri vuosina otettuja ilmakuvia.

Maanmittauslaitoksen kartastopäällikön Pertti Nevalaisen mukaan kuvista voi nähdä, miten vaikkapa oma kotimaisema on muuttunut vuosikymmenien aikana.

– Julkaistavista kuvista vanhimmat ovat tuolta Oulun seudulta, ne ovat vuodelta 1931. Täältä Savo-Karjalasta Kuopiosta on aika kattava kuvaus 1950-luvulta, ja Joensuusta itse asiassa 10 vuotta aiemmin, 1940-luvulta, kertoo Nevalainen.

Vanhojen ilmakuvien laatu vaihtelee, mutta joukossa on myös yllättävän tarkkoja kuvia. Vaikkapa maaseudun pihapiireistä näkyvät heinäseipäät, pellot ja rakennukset. Tarjolla on myös tuoreita kuvia, sillä Maanmittauslaitos kuvaa kolmen vuoden kierrolla.

Kaikki Paikkatietoikkunan karttojen tieto on julkaistavissa ja niistä saa ottaa tulosteita. Paikkatietoikkunasta pystyy tekemään myös nettijulkaisuja, joita voi liittää vaikka omille kotisivuille.

Historiallisten ilmakuvien osalta julkaiseminen ja tulostaminen ei kuitenkaan ole vielä mahdollista. Ominaisuus tulee käyttöön myöhemmin kesän aikana tämä onnistuu historiallisten ilmakuvien osalta.

Artikkelia muokattu 2.6. klo 5.05: Päivitetty linkki Paikkatietoikkunaan sekä lisätty tieto, että historiallisia ilmakuvia ei vielä toistaiseksi voi julkaista tai tulostaa.