Alavieska ennakkoäänestää nyt – tuulivoima ja etätyöläiset ovat kunnan toivot

Tämän luettuasi tiedät, mikä Alavieskassa on kiinnostavaa kuntavaaleissa ja miksi yhdelläkin äänellä on merkitystä.

Alavieskan ongelmana on väen väheneminen ja se näkyy erityisesti nuorten aikuisten määrässä. Opiskelemaan lähtevät nuoret palaavat vain harvoin takaisin kotikuntaan. Palvelut ovat juuri ja juuri riittävät, mutta särkymävaraa ei ole. Kuntaan on turha haaveilla savupiipputeollisuutta, mutta valokuidun päähän toivotaan pienyrittäjiä. Viime vuosina kunta on pyrkinyt parantamaan lapsiperheiden asemaa muun muun muassa laajentamalla päiväkotia ja rakentamalla vuokra-asuntoja. Euron tontteja on jo saatu kaupaksi.

Miksi minun kannattaa äänestää?

Kuntavaaleissa yksittäisen äänestäjän äänen merkitys korostuu, koska ääniä annetaan vähemmän kuin muissa vaaleissa.

Tiukimmillaan vaalitulos perustuu arvontaan keskusvaalilautakunnassa jos äänet tai vertailuluvut menevät tasan. Vuoden 2017 kuntavaaleissa melkein joka kolmannessa kunnassa jouduttiin turvautumaan arpaan eli 94 kunnassa yhteensä 295:tä.

Kuinka pienellä äänimäärällä olisi siis ollut vaikutusta? Tässä jutussa lasketuilla lisä-äänillä joku varasijalle jäänyt ehdokas olisi tullut valituksi valtuustoon tai ainakin päässyt tasaääniin ja arvontaan.

Yleensä arvonnassa tai pienellä äänten erolla vaihtuu saman puolueen tai vaaliliiton tai valitsijayhdistyksen viimeinen valittu edustaja toiseen. Mahdollista on, että lisä-äänet johtavat joissakin tapauksissa myös viimeisen valtuustopaikan saaneen puolueen tai valitsijayhdistyksen vaihtumiseen.

Vuoden 2017 kunnallisvaalien tulos oli tiukka myös Alavieskassa. Valtuuston kokoonpano olisi voinut olla erilainen, jos yksi nukkuva äänestäjä olisi äänestänyt ehdokasta, joka ei nyt päässyt valtuustoon. Silloin arpa olisi ratkaissut valtuustopaikan saajan tai ehdokas olisi tullut suoraan valituksi.

Tältä valtuusto näyttää nyt

Tällaisen valtuuston Alavieska sai viime vaaleissa. Näyttääkö mielestäsi hyvältä? Kannattaa äänestää, jos haluat vaikuttaa valtuuston kokoonpanoon.

Alavieskan ääniharava edellisissä kuntavaaleissa oli keskustan Reeta Ojala 87 äänellä. Pienimmällä äänimäärällä valtuustoon vuonna 2017 pääsi perussuomalaisten Ville Laitala 23 äänellä.

Mitä kunnalle kuuluu?

Jos Alavieska olisi 10 hengen kylä, kaksi asukkaista olisi yli 64-vuotiaita, kuusi 15-64 -vuotiaita ja kaksi lapsia.

Väkiluku

Alavieskassa asui 2 517 ihmistä vuonna 2020. Vuodesta 2011 lähtien asukasluku on pienentynyt 233 ihmisellä.

Työllisyysaste

Alavieskan työllisyysaste on kasvanut vuodesta 2011. Vuonna 2019 73,5 prosenttia työikäisistä kävi töissä.

Kuuntele kunnan tilanteesta kertova Kuntarundi-keskustelu Yle Areenassa.

Miten voin äänestää?

Voit äänestää ennakkoon 26.5.-8.6. välisenä aikana tai vaalipäivänä 13.6. Ennakkoon voit äänestää missä tahansa äänestyspaikassa ja vaalipäivänä omassa äänestyspaikassasi. Katso lisätietoja virallisista ohjeista (siirryt toiseen palveluun).

Koronavuoden erikoisuus on ulkoäänestys (siirryt toiseen palveluun).

Tämän artikkelin on tehnyt Ylen Voitto-robottijournalisti yhteistyössä paikallistoimitusten kanssa. Paikallistoimitukset ovat kirjoittaneet otsikon ja alun analyysin, viime vaalitulosten analysoinnista ja tilastoista vastaa Voitto. Kuntatilastojen lähde: Tilastokeskus, kuntien avainluvut.