1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Heinola

Heinola ennakkoäänestää nyt – iso pieneksi kaupungiksi

Tämän luettuasi tiedät, mikä Heinolassa on kiinnostavaa kuntavaaleissa ja miksi yhdelläkin äänellä on merkitystä.

Heinolassa yksi tärkeimmistä asioista on terveyspalveluiden säilyminen kaupungissa. Heinola jättäytyi perusterveydenhuollossaan maakunnallisen hyvinvointikuntayhtymän ulkopuolelle ja järjestää ne itse. Kuntatalouden tasapainotus on ollut vaikeaa, palvelutasoon ei ole toistaiseksi haluttu kajota. Isot kouluinvestoinnit on velkaannuttanut kaupungin, joten tulevan valtuuston pitäisi pysäyttää velkaantumistahti. Kaupungin asukasluku on laskenut 10 vuodessa melkein 2000 asukkaalla, joten laskun pysäyttäminen on myös tärkeimpien asioiden listalla.

Miksi minun kannattaa äänestää?

Kuntavaaleissa yksittäisen äänestäjän äänen merkitys korostuu, koska ääniä annetaan vähemmän kuin muissa vaaleissa.

Tiukimmillaan vaalitulos perustuu arvontaan keskusvaalilautakunnassa jos äänet tai vertailuluvut menevät tasan. Vuoden 2017 kuntavaaleissa melkein joka kolmannessa kunnassa jouduttiin turvautumaan arpaan eli 94 kunnassa yhteensä 295:tä.

Kuinka pienellä äänimäärällä olisi siis ollut vaikutusta? Tässä jutussa lasketuilla lisä-äänillä joku varasijalle jäänyt ehdokas olisi tullut valituksi valtuustoon tai ainakin päässyt tasaääniin ja arvontaan.

Yleensä arvonnassa tai pienellä äänten erolla vaihtuu saman puolueen tai vaaliliiton tai valitsijayhdistyksen viimeinen valittu edustaja toiseen. Mahdollista on, että lisä-äänet johtavat joissakin tapauksissa myös viimeisen valtuustopaikan saaneen puolueen tai valitsijayhdistyksen vaihtumiseen.

Vuoden 2017 kunnallisvaalien tulos oli tiukka myös Heinolassa. Valtuuston valitseminen vaati arvonnan keskusvaalilautakunnassa. Yksikin nukkuva äänestäjä olisi voinut muuttaa tuloksen, jos hän olisi äänestänyt ehdokasta, jonka valitsematta jääminen ratkesi arvalla.

Tältä valtuusto näyttää nyt

Tällaisen valtuuston Heinola sai viime vaaleissa. Näyttääkö mielestäsi hyvältä? Kannattaa äänestää, jos haluat vaikuttaa valtuuston kokoonpanoon.

Heinolan ääniharava edellisissä kuntavaaleissa oli SDP:n Kirsi Lehtimäki 525 äänellä. Pienimmällä äänimäärällä valtuustoon vuonna 2017 pääsi SDP:n Helga Nurminen-Ekholm 47 äänellä.

Mitä kunnalle kuuluu?

Jos Heinola olisi 10 hengen kylä, neljä asukkaista olisi yli 64-vuotiaita, viisi 15-64 -vuotiaita ja yksi lapsi.

Väkiluku

Heinolassa asui 18 497 ihmistä vuonna 2020. Vuodesta 2011 lähtien asukasluku on pienentynyt 1 667 ihmisellä.

Työllisyysaste

Heinolan työllisyysaste on kasvanut vuodesta 2011. Vuonna 2019 66,7 prosenttia työikäisistä kävi töissä.

Kuuntele kunnan tilanteesta kertova Kuntarundi-keskustelu Yle Areenassa.

Miten voin äänestää?

Voit äänestää ennakkoon 26.5.-8.6. välisenä aikana tai vaalipäivänä 13.6. Ennakkoon voit äänestää missä tahansa äänestyspaikassa ja vaalipäivänä omassa äänestyspaikassasi. Katso lisätietoja virallisista ohjeista (siirryt toiseen palveluun).

Koronavuoden erikoisuus on ulkoäänestys (siirryt toiseen palveluun).

Tämän artikkelin on tehnyt Ylen Voitto-robottijournalisti yhteistyössä paikallistoimitusten kanssa. Paikallistoimitukset ovat kirjoittaneet otsikon ja alun analyysin, viime vaalitulosten analysoinnista ja tilastoista vastaa Voitto. Kuntatilastojen lähde: Tilastokeskus, kuntien avainluvut.