1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hollola

Hollola ennakkoäänestää nyt – kiista jätteenkäsittelyalueesta kuumentaa kuntaa

Tämän luettuasi tiedät, mikä Hollolassa on kiinnostavaa kuntavaaleissa ja miksi yhdelläkin äänellä on merkitystä.

Hollolan suuri kysymys on se, kuinka kunta saa hyödynnettyä juuri valmistuneen Lahden eteläisen kehätien. Sen varrelle olisi tulossa uusi jätteenkäsittelyalue, joka toisi Hollolaan uutta kierrätysbisnestä. Osa kuntalaisista vastustaa hanketta voimakkaasti. Toisaalta jos Hollola torppaa hankkeen, se menee työpaikkoineen maakunnan ulkopuolelle. Muita tunteita kuumentavia teemoja ovat tuulivoima-alueen kaavoitus ja kouluverkko. Viime kuntavaaleissa mukana oli jopa kolme kansanedustajaa, nyt vain yksi.

Miksi minun kannattaa äänestää?

Kuntavaaleissa yksittäisen äänestäjän äänen merkitys korostuu, koska ääniä annetaan vähemmän kuin muissa vaaleissa.

Tiukimmillaan vaalitulos perustuu arvontaan keskusvaalilautakunnassa jos äänet tai vertailuluvut menevät tasan. Vuoden 2017 kuntavaaleissa melkein joka kolmannessa kunnassa jouduttiin turvautumaan arpaan eli 94 kunnassa yhteensä 295:tä.

Kuinka pienellä äänimäärällä olisi siis ollut vaikutusta? Tässä jutussa lasketuilla lisä-äänillä joku varasijalle jäänyt ehdokas olisi tullut valituksi valtuustoon tai ainakin päässyt tasaääniin ja arvontaan.

Yleensä arvonnassa tai pienellä äänten erolla vaihtuu saman puolueen tai vaaliliiton tai valitsijayhdistyksen viimeinen valittu edustaja toiseen. Mahdollista on, että lisä-äänet johtavat joissakin tapauksissa myös viimeisen valtuustopaikan saaneen puolueen tai valitsijayhdistyksen vaihtumiseen.

Vuoden 2017 kunnallisvaalien tulos oli tiukka myös Hollolassa. Valtuuston kokoonpano olisi voinut olla erilainen, jos yksi nukkuva äänestäjä olisi äänestänyt tätä ehdokasta: Paavo Takala (kesk.). Tapauksesta riippuen ehdokas olisi päässyt vähintään arvontaan valtuustopaikasta tai olisi voinut nousta suoraan valtuustoon toisen ehdokkaan sijaan.

Tältä valtuusto näyttää nyt

Tällaisen valtuuston Hollola sai viime vaaleissa. Näyttääkö mielestäsi hyvältä? Kannattaa äänestää, jos haluat vaikuttaa valtuuston kokoonpanoon.

Hollolan ääniharava edellisissä kuntavaaleissa oli kokoomuksen Kristiina Hämäläinen 408 äänellä. Pienimmällä äänimäärällä valtuustoon vuonna 2017 pääsi keskustan Kirsi Ahlgrén-Tervala 77 äänellä.

Mitä kunnalle kuuluu?

Jos Hollola olisi 10 hengen kylä, kolme asukkaista olisi yli 64-vuotiaita, viisi 15-64 -vuotiaita ja kaksi lapsia.

Väkiluku

Hollolassa asui 23 251 ihmistä vuonna 2020. Vuodesta 2011 lähtien asukasluku on pienentynyt 899 ihmisellä.

Työllisyysaste

Hollolan työllisyysaste on kasvanut vuodesta 2011. Vuonna 2019 75,6 prosenttia työikäisistä kävi töissä.

Kuuntele kunnan tilanteesta kertova Kuntarundi-keskustelu Yle Areenassa.

Miten voin äänestää?

Voit äänestää ennakkoon 26.5.-8.6. välisenä aikana tai vaalipäivänä 13.6. Ennakkoon voit äänestää missä tahansa äänestyspaikassa ja vaalipäivänä omassa äänestyspaikassasi. Katso lisätietoja virallisista ohjeista (siirryt toiseen palveluun).

Koronavuoden erikoisuus on ulkoäänestys (siirryt toiseen palveluun).

Tämän artikkelin on tehnyt Ylen Voitto-robottijournalisti yhteistyössä paikallistoimitusten kanssa. Paikallistoimitukset ovat kirjoittaneet otsikon ja alun analyysin, viime vaalitulosten analysoinnista ja tilastoista vastaa Voitto. Kuntatilastojen lähde: Tilastokeskus, kuntien avainluvut.