Inari ennakkoäänestää nyt – ristivetoa luonnonvaroissa: pitäisikö syödä vai säästää?

Tämän luettuasi tiedät, mikä Inarissa on kiinnostavaa kuntavaaleissa ja miksi yhdelläkin äänellä on merkitystä.

Inarin kunta on porskuttanut pitkään matkailubuumin aallonharjalla. Sitten tuli koronapandemia, ja kunnan suurin työllistäjä on elinkeinona suurissa vaikeuksissa. Silti kunnan talous näyttää tällä hetkellä yllättävänkin hyvältä. Tuoreen tilinpäätöksen mukaan Inari teki pahimpaan korona-aikaan ylijäämäisen taloudellisen tuloksen. Tulevaisuus kuitenkin voi olla haastava, jos koronapandemia pitkittyy ja matkailu sakkaa vielä pitkään. Verotuloja tarvitaan kipeästi, sillä pelkästään uusi koulukeskus vaatii yli 45 miljoonan euron suuruisen jätti-investoinnin. Paljon puhetta – ja ilmiriitaakin – Inarissa on riittänyt erilaisten luonnonsuojeluhankkeiden ympärillä. Nyt keskustellaan Inarijärven suojelusta. Kunnassa riittää kannattajia sekä rakentamiselle että suojelulle.

Miksi minun kannattaa äänestää?

Kuntavaaleissa yksittäisen äänestäjän äänen merkitys korostuu, koska ääniä annetaan vähemmän kuin muissa vaaleissa.

Tiukimmillaan vaalitulos perustuu arvontaan keskusvaalilautakunnassa jos äänet tai vertailuluvut menevät tasan. Vuoden 2017 kuntavaaleissa melkein joka kolmannessa kunnassa jouduttiin turvautumaan arpaan eli 94 kunnassa yhteensä 295:tä.

Kuinka pienellä äänimäärällä olisi siis ollut vaikutusta? Tässä jutussa lasketuilla lisä-äänillä joku varasijalle jäänyt ehdokas olisi tullut valituksi valtuustoon tai ainakin päässyt tasaääniin ja arvontaan.

Yleensä arvonnassa tai pienellä äänten erolla vaihtuu saman puolueen tai vaaliliiton tai valitsijayhdistyksen viimeinen valittu edustaja toiseen. Mahdollista on, että lisä-äänet johtavat joissakin tapauksissa myös viimeisen valtuustopaikan saaneen puolueen tai valitsijayhdistyksen vaihtumiseen.

Vuoden 2017 kunnallisvaalien tulos oli tiukka myös Inarissa. Valtuuston kokoonpano olisi voinut olla erilainen, jos kaksi nukkuvaa äänestäjää olisi äänestänyt tätä ehdokasta: Marko Katajamaa (kok.). Tapauksesta riippuen ehdokas olisi päässyt vähintään arvontaan valtuustopaikasta tai olisi voinut nousta suoraan valtuustoon toisen ehdokkaan sijaan.

Tältä valtuusto näyttää nyt

Tällaisen valtuuston Inari sai viime vaaleissa. Näyttääkö mielestäsi hyvältä? Kannattaa äänestää, jos haluat vaikuttaa valtuuston kokoonpanoon.

Inarin ääniharava edellisissä kuntavaaleissa oli kokoomuksen Jari Huotari 249 äänellä. Pienimmällä äänimäärällä valtuustoon vuonna 2017 pääsi kokoomuksen Tanja Sanila 38 äänellä.

Mitä kunnalle kuuluu?

Jos Inari olisi 10 hengen kylä, kolme asukkaista olisi yli 64-vuotiaita, kuusi 15-64 -vuotiaita ja yksi lapsi.

Väkiluku

Inarissa asui 6 862 ihmistä vuonna 2020. Vuodesta 2011 lähtien asukasluku on kasvanut 108 ihmisellä.

Työllisyysaste

Inarin työllisyysaste on kasvanut vuodesta 2011. Vuonna 2019 74,7 prosenttia työikäisistä kävi töissä.

Kuuntele kunnan tilanteesta kertova Kuntarundi-keskustelu Yle Areenassa.

Miten voin äänestää?

Voit äänestää ennakkoon 26.5.-8.6. välisenä aikana tai vaalipäivänä 13.6. Ennakkoon voit äänestää missä tahansa äänestyspaikassa ja vaalipäivänä omassa äänestyspaikassasi. Katso lisätietoja virallisista ohjeista (siirryt toiseen palveluun).

Koronavuoden erikoisuus on ulkoäänestys (siirryt toiseen palveluun).

Tämän artikkelin on tehnyt Ylen Voitto-robottijournalisti yhteistyössä paikallistoimitusten kanssa. Paikallistoimitukset ovat kirjoittaneet otsikon ja alun analyysin, viime vaalitulosten analysoinnista ja tilastoista vastaa Voitto. Kuntatilastojen lähde: Tilastokeskus, kuntien avainluvut.