Kemiönsaari ennakkoäänestää nyt – sitoutumattomat uuden edessä

Tämän luettuasi tiedät, mikä Kemiönsaaressa on kiinnostavaa kuntavaaleissa ja miksi yhdelläkin äänellä on merkitystä.

Sitoutumaton Vapaa yhteistoiminta on piikki Kemiönsaaren RKP:n lihassa. Alun perin ryhmän perusti kaveriporukka, joka kantoi huolta Taalintehtaan alueen edunvalvonnasta. Ryhmä on vakiinnuttanut asemansa RKP:n vaihtoehtona ja nakertanut sen kannatusta.

Vapaan yhteistoiminnan ydinryhmässä on tapahtunut matkan varrella paljon muutoksia. Nyt valtuustosta jättäytyy pois myös sen kiistaton johtohahmo Rune Friman. Ratkaisun vaikutukset päätöksentekoon ja ryhmien väliseen yhteistyöhön ovat arvailujen varassa.

Kemiönsaarella äänestäjillä on valinnanvaraa. Tarjolla on 11 ehdokaslistaa. Uusina puolueina mukana ovat kristillisdemokraatit ja nyt-liike.

Miksi minun kannattaa äänestää?

Kuntavaaleissa yksittäisen äänestäjän äänen merkitys korostuu, koska ääniä annetaan vähemmän kuin muissa vaaleissa.

Tiukimmillaan vaalitulos perustuu arvontaan keskusvaalilautakunnassa jos äänet tai vertailuluvut menevät tasan. Vuoden 2017 kuntavaaleissa melkein joka kolmannessa kunnassa jouduttiin turvautumaan arpaan eli 94 kunnassa yhteensä 295:tä.

Kuinka pienellä äänimäärällä olisi siis ollut vaikutusta? Tässä jutussa lasketuilla lisä-äänillä joku varasijalle jäänyt ehdokas olisi tullut valituksi valtuustoon tai ainakin päässyt tasaääniin ja arvontaan.

Yleensä arvonnassa tai pienellä äänten erolla vaihtuu saman puolueen tai vaaliliiton tai valitsijayhdistyksen viimeinen valittu edustaja toiseen. Mahdollista on, että lisä-äänet johtavat joissakin tapauksissa myös viimeisen valtuustopaikan saaneen puolueen tai valitsijayhdistyksen vaihtumiseen.

Vuoden 2017 kunnallisvaalien tulos oli tiukka myös Kemiönsaaressa. Valtuuston kokoonpano olisi voinut olla erilainen, jos kaksi nukkuvaa äänestäjää olisi äänestänyt tätä ehdokasta: Per Dannström (sd.). Tapauksesta riippuen ehdokas olisi päässyt vähintään arvontaan valtuustopaikasta tai olisi voinut nousta suoraan valtuustoon toisen ehdokkaan sijaan.

Tältä valtuusto näyttää nyt

Tällaisen valtuuston Kemiönsaari sai viime vaaleissa. Näyttääkö mielestäsi hyvältä? Kannattaa äänestää, jos haluat vaikuttaa valtuuston kokoonpanoon.

Kemiönsaaren ääniharava edellisissä kuntavaaleissa oli RKP:n Jan-Erik Enestam 318 äänellä. Pienimmällä äänimäärällä valtuustoon vuonna 2017 pääsi RKP:n Kim Wendelin 47 äänellä.

Mitä kunnalle kuuluu?

Jos Kemiönsaari olisi 10 hengen kylä, kolme asukkaista olisi yli 64-vuotiaita, kuusi 15-64 -vuotiaita ja yksi lapsi.

Väkiluku

Kemiönsaaressa asui 6 609 ihmistä vuonna 2020. Vuodesta 2011 lähtien asukasluku on pienentynyt 564 ihmisellä.

Työllisyysaste

Kemiönsaaren työllisyysaste on pienentynyt vuodesta 2011. Vuonna 2019 72,4 prosenttia työikäisistä kävi töissä.

Kuuntele kunnan tilanteesta kertova Kuntarundi-keskustelu Yle Areenassa.

Miten voin äänestää?

Voit äänestää ennakkoon 26.5.-8.6. välisenä aikana tai vaalipäivänä 13.6. Ennakkoon voit äänestää missä tahansa äänestyspaikassa ja vaalipäivänä omassa äänestyspaikassasi. Katso lisätietoja virallisista ohjeista (siirryt toiseen palveluun).

Koronavuoden erikoisuus on ulkoäänestys (siirryt toiseen palveluun).

Tämän artikkelin on tehnyt Ylen Voitto-robottijournalisti yhteistyössä paikallistoimitusten kanssa. Paikallistoimitukset ovat kirjoittaneet otsikon ja alun analyysin, viime vaalitulosten analysoinnista ja tilastoista vastaa Voitto. Kuntatilastojen lähde: Tilastokeskus, kuntien avainluvut.