1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kiuruvesi

Kiuruvesi ennakkoäänestää nyt – talous sakkaa ja väki vähenee

Tämän luettuasi tiedät, mikä Kiuruvedellä on kiinnostavaa kuntavaaleissa ja miksi yhdelläkin äänellä on merkitystä.

Kiuruvesi jatkaa tasapainoilua talouden suhteen. Ulkopuolisia konsultteja on käytetty talousyhtälön ratkaisemiseksi. Tämän johdosta esimerkiksi kyläkoulujen tilanne oli vaakalaudalla, mutta valtuusto päätti jatkaa nykyisellä kouluverkolla. Asia nousee tulevallakin kaudella uudestaan esille. Kuntalaisten määrä vähenee koko ajan ja tästä johtuen tulevan valtuuston pääluku pienenee neljällä. Ensimmäistä kertaa kunnassa valtuustopaikoille tähtää Liike Nyt.

Miksi minun kannattaa äänestää?

Kuntavaaleissa yksittäisen äänestäjän äänen merkitys korostuu, koska ääniä annetaan vähemmän kuin muissa vaaleissa.

Tiukimmillaan vaalitulos perustuu arvontaan keskusvaalilautakunnassa jos äänet tai vertailuluvut menevät tasan. Vuoden 2017 kuntavaaleissa melkein joka kolmannessa kunnassa jouduttiin turvautumaan arpaan eli 94 kunnassa yhteensä 295:tä.

Kuinka pienellä äänimäärällä olisi siis ollut vaikutusta? Tässä jutussa lasketuilla lisä-äänillä joku varasijalle jäänyt ehdokas olisi tullut valituksi valtuustoon tai ainakin päässyt tasaääniin ja arvontaan.

Yleensä arvonnassa tai pienellä äänten erolla vaihtuu saman puolueen tai vaaliliiton tai valitsijayhdistyksen viimeinen valittu edustaja toiseen. Mahdollista on, että lisä-äänet johtavat joissakin tapauksissa myös viimeisen valtuustopaikan saaneen puolueen tai valitsijayhdistyksen vaihtumiseen.

Vuoden 2017 kunnallisvaalien tulos oli tiukka myös Kiuruvedellä. Valtuuston kokoonpano olisi voinut olla erilainen, jos yksi nukkuva äänestäjä olisi äänestänyt ehdokasta, joka ei nyt päässyt valtuustoon. Silloin arpa olisi ratkaissut valtuustopaikan saajan tai ehdokas olisi tullut suoraan valituksi.

Tältä valtuusto näyttää nyt

Tällaisen valtuuston Kiuruvesi sai viime vaaleissa. Näyttääkö mielestäsi hyvältä? Kannattaa äänestää, jos haluat vaikuttaa valtuuston kokoonpanoon.

Kiuruveden ääniharava edellisissä kuntavaaleissa oli vasemmistoliiton Rauno Pikkarainen 277 äänellä. Pienimmällä äänimäärällä valtuustoon vuonna 2017 pääsi vasemmistoliiton Tuomo Pesonen 34 äänellä.

Mitä kunnalle kuuluu?

Jos Kiuruvesi olisi 10 hengen kylä, kolme asukkaista olisi yli 64-vuotiaita, kuusi 15-64 -vuotiaita ja yksi lapsi.

Väkiluku

Kiuruvedellä asui 7 854 ihmistä vuonna 2020. Vuodesta 2011 lähtien asukasluku on pienentynyt 1 209 ihmisellä.

Työllisyysaste

Kiuruveden työllisyysaste on kasvanut vuodesta 2011. Vuonna 2019 69,1 prosenttia työikäisistä kävi töissä.

Kuuntele kunnan tilanteesta kertova Kuntarundi-keskustelu Yle Areenassa.

Miten voin äänestää?

Voit äänestää ennakkoon 26.5.-8.6. välisenä aikana tai vaalipäivänä 13.6. Ennakkoon voit äänestää missä tahansa äänestyspaikassa ja vaalipäivänä omassa äänestyspaikassasi. Katso lisätietoja virallisista ohjeista (siirryt toiseen palveluun).

Koronavuoden erikoisuus on ulkoäänestys (siirryt toiseen palveluun).

Tämän artikkelin on tehnyt Ylen Voitto-robottijournalisti yhteistyössä paikallistoimitusten kanssa. Paikallistoimitukset ovat kirjoittaneet otsikon ja alun analyysin, viime vaalitulosten analysoinnista ja tilastoista vastaa Voitto. Kuntatilastojen lähde: Tilastokeskus, kuntien avainluvut.