Kokemäki ennakkoäänestää nyt – perussuomalaiset haastaa keskustan ja SDP:n

Tämän luettuasi tiedät, mikä Kokemäellä on kiinnostavaa kuntavaaleissa ja miksi yhdelläkin äänellä on merkitystä.

Kokemäki on yksi niistä kunnista, joissa näkyy perussuomalaisten hyvä menestys ehdokashankinnassa. Ehdokkaita on kasassa reilusti kaksinkertainen määrä viime vaaleihin verrattuna. Toisaalta puolueen ääniharava Mikko Laiho luopuu paikastaan. Kokemäellä keskeiset valtapuolueet ovat olleet jo pitkään keskusta ja SDP. Nyt perussuomalaiset haastavat tätä hegemoniaa tosissaan. Tuleva valtuusto joutuu joka tapauksessa pohtimaan vakavaa ongelmaa: Kokemäellä syntyvyysluvut ovat suorastaan romahtaneet.

Miksi minun kannattaa äänestää?

Kuntavaaleissa yksittäisen äänestäjän äänen merkitys korostuu, koska ääniä annetaan vähemmän kuin muissa vaaleissa.

Tiukimmillaan vaalitulos perustuu arvontaan keskusvaalilautakunnassa jos äänet tai vertailuluvut menevät tasan. Vuoden 2017 kuntavaaleissa melkein joka kolmannessa kunnassa jouduttiin turvautumaan arpaan eli 94 kunnassa yhteensä 295:tä.

Kuinka pienellä äänimäärällä olisi siis ollut vaikutusta? Tässä jutussa lasketuilla lisä-äänillä joku varasijalle jäänyt ehdokas olisi tullut valituksi valtuustoon tai ainakin päässyt tasaääniin ja arvontaan.

Yleensä arvonnassa tai pienellä äänten erolla vaihtuu saman puolueen tai vaaliliiton tai valitsijayhdistyksen viimeinen valittu edustaja toiseen. Mahdollista on, että lisä-äänet johtavat joissakin tapauksissa myös viimeisen valtuustopaikan saaneen puolueen tai valitsijayhdistyksen vaihtumiseen.

Vuoden 2017 kunnallisvaalien tulos oli tiukka myös Kokemäellä. Valtuuston valitseminen vaati arvonnan keskusvaalilautakunnassa. Yksikin nukkuva äänestäjä olisi voinut muuttaa tuloksen, jos hän olisi äänestänyt ehdokasta, jonka valitsematta jääminen ratkesi arvalla.

Tältä valtuusto näyttää nyt

Tällaisen valtuuston Kokemäki sai viime vaaleissa. Näyttääkö mielestäsi hyvältä? Kannattaa äänestää, jos haluat vaikuttaa valtuuston kokoonpanoon.

Kokemäen ääniharava edellisissä kuntavaaleissa oli keskustan Eeva-Liisa Tuominen 172 äänellä. Pienimmällä äänimäärällä valtuustoon vuonna 2017 pääsi keskustan Juhani Vähä-Ruka 46 äänellä.

Mitä kunnalle kuuluu?

Jos Kokemäki olisi 10 hengen kylä, kolme asukkaista olisi yli 64-vuotiaita, kuusi 15-64 -vuotiaita ja yksi lapsi.

Väkiluku

Kokemäellä asui 7 013 ihmistä vuonna 2020. Vuodesta 2011 lähtien asukasluku on pienentynyt 909 ihmisellä.

Työllisyysaste

Kokemäen työllisyysaste on kasvanut vuodesta 2011. Vuonna 2019 70,3 prosenttia työikäisistä kävi töissä.

Kuuntele kunnan tilanteesta kertova Kuntarundi-keskustelu Yle Areenassa.

Miten voin äänestää?

Voit äänestää ennakkoon 26.5.-8.6. välisenä aikana tai vaalipäivänä 13.6. Ennakkoon voit äänestää missä tahansa äänestyspaikassa ja vaalipäivänä omassa äänestyspaikassasi. Katso lisätietoja virallisista ohjeista (siirryt toiseen palveluun).

Koronavuoden erikoisuus on ulkoäänestys (siirryt toiseen palveluun).

Tämän artikkelin on tehnyt Ylen Voitto-robottijournalisti yhteistyössä paikallistoimitusten kanssa. Paikallistoimitukset ovat kirjoittaneet otsikon ja alun analyysin, viime vaalitulosten analysoinnista ja tilastoista vastaa Voitto. Kuntatilastojen lähde: Tilastokeskus, kuntien avainluvut.