Konnevesi äänestää nyt – jatkuuko keskustan valtakausi?

Tämän luettuasi tiedät, mikä Konnevedellä on kiinnostavaa kuntavaaleissa ja miksi yhdelläkin äänellä on merkitystä.

Konneveden valtuustossa on kuusi puoluetta. Keskustan valta-asema on kuitenkin vahva, sillä puolueella on 13 paikkaa 21-jäsenisessä valtuustossa.

Konnevedellä on peräti neljä yhden hengen valtuustoryhmää.

Kisa valtuustopaikoista kovenee nyt, sillä uuteen valtuustoon valitaan vain 17 päättäjää.

Matkailun merkitys kasvaa Konnevedellä. Lähimatkailun lisääntyminen korona-aikana on näkynyt myös Etelä-Konneveden kansallispuiston kävijämäärissä.

Miksi minun kannattaa äänestää?

Kuntavaaleissa yksittäisen äänestäjän äänen merkitys korostuu, koska ääniä annetaan vähemmän kuin muissa vaaleissa.

Tiukimmillaan vaalitulos perustuu arvontaan keskusvaalilautakunnassa jos äänet tai vertailuluvut menevät tasan. Vuoden 2017 kuntavaaleissa melkein joka kolmannessa kunnassa jouduttiin turvautumaan arpaan eli 94 kunnassa yhteensä 295:tä.

Kuinka pienellä äänimäärällä olisi siis ollut vaikutusta? Tässä jutussa lasketuilla lisä-äänillä joku varasijalle jäänyt ehdokas olisi tullut valituksi valtuustoon tai ainakin päässyt tasaääniin ja arvontaan.

Yleensä arvonnassa tai pienellä äänten erolla vaihtuu saman puolueen tai vaaliliiton tai valitsijayhdistyksen viimeinen valittu edustaja toiseen. Mahdollista on, että lisä-äänet johtavat joissakin tapauksissa myös viimeisen valtuustopaikan saaneen puolueen tai valitsijayhdistyksen vaihtumiseen.

Vuoden 2017 kunnallisvaalien tulos oli tiukka myös Konnevedellä. Valtuuston valitseminen vaati arvonnan keskusvaalilautakunnassa. Yksikin nukkuva äänestäjä olisi voinut muuttaa tuloksen, jos hän olisi äänestänyt ehdokasta, jonka valitsematta jääminen ratkesi arvalla.

Tältä valtuusto näyttää nyt

Tällaisen valtuuston Konnevesi sai viime vaaleissa. Näyttääkö mielestäsi hyvältä? Kannattaa äänestää, jos haluat vaikuttaa valtuuston kokoonpanoon.

Konneveden ääniharava edellisissä kuntavaaleissa oli keskustan Maritta Puttonen 131 äänellä. Pienimmällä äänimäärällä valtuustoon vuonna 2017 pääsi keskustan Heikki Oittinen 23 äänellä.

Mitä kunnalle kuuluu?

Jos Konnevesi olisi 10 hengen kylä, kolme asukkaista olisi yli 64-vuotiaita, kuusi 15-64 -vuotiaita ja yksi lapsi.

Väkiluku

Konnevedellä asui 2 593 ihmistä vuonna 2020. Vuodesta 2011 lähtien asukasluku on pienentynyt 331 ihmisellä.

Työllisyysaste

Konneveden työllisyysaste on kasvanut vuodesta 2011. Vuonna 2019 69,9 prosenttia työikäisistä kävi töissä.

Kuuntele kunnan tilanteesta kertova Kuntarundi-keskustelu Yle Areenassa.

Miten voin äänestää?

Voit äänestää ennakkoon 26.5.-8.6. välisenä aikana tai vaalipäivänä 13.6. Ennakkoon voit äänestää missä tahansa äänestyspaikassa ja vaalipäivänä omassa äänestyspaikassasi. Katso lisätietoja virallisista ohjeista (siirryt toiseen palveluun).

Koronavuoden erikoisuus on ulkoäänestys (siirryt toiseen palveluun).

Tämän artikkelin on tehnyt Ylen Voitto-robottijournalisti yhteistyössä paikallistoimitusten kanssa. Paikallistoimitukset ovat kirjoittaneet otsikon ja alun analyysin, viime vaalitulosten analysoinnista ja tilastoista vastaa Voitto. Kuntatilastojen lähde: Tilastokeskus, kuntien avainluvut.