1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kontiolahti

Kontiolahti ennakkoäänestää nyt – kasvukunta imee voimaa Joensuusta

Tämän luettuasi tiedät, mikä Kontiolahdella on kiinnostavaa kuntavaaleissa ja miksi yhdelläkin äänellä on merkitystä.

Kovin pähkinä Kontiolahden uudelle valtuustolle ja tuoreelle kunnanjohtajalle lienee keksiä, mistä matkailuyrityksiä entiselle varuskunta-alueelle Kontiorantaan. Toinen iso asia on kasvun hallinta. Kontiolahti on Pohjois-Karjalan nuorekkain kunta, jossa joka neljäs on alle 18-vuotias - lapsiperheet ovat rakentaneet ahkerasti Joensuun naapuriin. Työttömyys on vuodesta toiseen maakunnan alhaisin. Kasvun kääntöpuolena on kunnan investointitarve: päiväkoteja, kouluja, terveyspalveluja, harrastuspaikkoja, teitä ja vesijohtoja. Lähivuosien investointiohjelma on liki 50 miljoonaa euroa ja velkamäärä nousee nopeasti.

Miksi minun kannattaa äänestää?

Kuntavaaleissa yksittäisen äänestäjän äänen merkitys korostuu, koska ääniä annetaan vähemmän kuin muissa vaaleissa.

Tiukimmillaan vaalitulos perustuu arvontaan keskusvaalilautakunnassa jos äänet tai vertailuluvut menevät tasan. Vuoden 2017 kuntavaaleissa melkein joka kolmannessa kunnassa jouduttiin turvautumaan arpaan eli 94 kunnassa yhteensä 295:tä.

Kuinka pienellä äänimäärällä olisi siis ollut vaikutusta? Tässä jutussa lasketuilla lisä-äänillä joku varasijalle jäänyt ehdokas olisi tullut valituksi valtuustoon tai ainakin päässyt tasaääniin ja arvontaan.

Yleensä arvonnassa tai pienellä äänten erolla vaihtuu saman puolueen tai vaaliliiton tai valitsijayhdistyksen viimeinen valittu edustaja toiseen. Mahdollista on, että lisä-äänet johtavat joissakin tapauksissa myös viimeisen valtuustopaikan saaneen puolueen tai valitsijayhdistyksen vaihtumiseen.

Vuoden 2017 kunnallisvaalien tulos oli tiukka myös Kontiolahdella. Valtuuston kokoonpano olisi voinut olla erilainen, jos viisi nukkuvaa äänestäjää olisi äänestänyt tätä ehdokasta: Timo Martikainen (kesk.). Tapauksesta riippuen ehdokas olisi päässyt vähintään arvontaan valtuustopaikasta tai olisi voinut nousta suoraan valtuustoon toisen ehdokkaan sijaan.

Tältä valtuusto näyttää nyt

Tällaisen valtuuston Kontiolahti sai viime vaaleissa. Näyttääkö mielestäsi hyvältä? Kannattaa äänestää, jos haluat vaikuttaa valtuuston kokoonpanoon.

Kontiolahden ääniharava edellisissä kuntavaaleissa oli keskustan Ilpo Saarelainen 478 äänellä. Pienimmällä äänimäärällä valtuustoon vuonna 2017 pääsi keskustan Pirita Lassila 47 äänellä.

Mitä kunnalle kuuluu?

Jos Kontiolahti olisi 10 hengen kylä, kaksi asukkaista olisi yli 64-vuotiaita, kuusi 15-64 -vuotiaita ja kaksi lapsia.

Väkiluku

Kontiolahdella asui 14 857 ihmistä vuonna 2020. Vuodesta 2011 lähtien asukasluku on kasvanut 857 ihmisellä.

Työllisyysaste

Kontiolahden työllisyysaste on kasvanut vuodesta 2011. Vuonna 2019 75,9 prosenttia työikäisistä kävi töissä.

Kuuntele kunnan tilanteesta kertova Kuntarundi-keskustelu Yle Areenassa.

Miten voin äänestää?

Voit äänestää ennakkoon 26.5.-8.6. välisenä aikana tai vaalipäivänä 13.6. Ennakkoon voit äänestää missä tahansa äänestyspaikassa ja vaalipäivänä omassa äänestyspaikassasi. Katso lisätietoja virallisista ohjeista (siirryt toiseen palveluun).

Koronavuoden erikoisuus on ulkoäänestys (siirryt toiseen palveluun).

Tämän artikkelin on tehnyt Ylen Voitto-robottijournalisti yhteistyössä paikallistoimitusten kanssa. Paikallistoimitukset ovat kirjoittaneet otsikon ja alun analyysin, viime vaalitulosten analysoinnista ja tilastoista vastaa Voitto. Kuntatilastojen lähde: Tilastokeskus, kuntien avainluvut.