Lumijoki ennakkoäänestää nyt – pienessä kunnassa kaivataan lisää näkyvyyttä

Tämän luettuasi tiedät, mikä Lumijoella on kiinnostavaa kuntavaaleissa ja miksi yhdelläkin äänellä on merkitystä.

Lumijoen kunnanjohtajan työhuone lienee yksi Suomen tunnetuimmista. Kunnantalo on tullut tunnetuksi kuvitteellisen Varjakan kunnan poliisilaitoksena Kaikki synnit -tv-sarjassa. - Kunniaa kuvauspaikasta ei tahdo millään saada Lumijoelle, aina puhutaan Oulun ympäristöstä, sanoo vasemmiston Hannu Kukkohovi. Parin tuhannen asukkaan kunnassa kaivattaisiinkin lisää näkyvyyttä ja brändin kirkastamista. Katsetta pitäisi pystyä kääntämään entistä enemmän ulospäin.

Miksi minun kannattaa äänestää?

Kuntavaaleissa yksittäisen äänestäjän äänen merkitys korostuu, koska ääniä annetaan vähemmän kuin muissa vaaleissa.

Tiukimmillaan vaalitulos perustuu arvontaan keskusvaalilautakunnassa jos äänet tai vertailuluvut menevät tasan. Vuoden 2017 kuntavaaleissa melkein joka kolmannessa kunnassa jouduttiin turvautumaan arpaan eli 94 kunnassa yhteensä 295:tä.

Kuinka pienellä äänimäärällä olisi siis ollut vaikutusta? Tässä jutussa lasketuilla lisä-äänillä joku varasijalle jäänyt ehdokas olisi tullut valituksi valtuustoon tai ainakin päässyt tasaääniin ja arvontaan.

Yleensä arvonnassa tai pienellä äänten erolla vaihtuu saman puolueen tai vaaliliiton tai valitsijayhdistyksen viimeinen valittu edustaja toiseen. Mahdollista on, että lisä-äänet johtavat joissakin tapauksissa myös viimeisen valtuustopaikan saaneen puolueen tai valitsijayhdistyksen vaihtumiseen.

Vuoden 2017 kunnallisvaalien tulos oli tiukka myös Lumijoella. Valtuuston kokoonpano olisi voinut olla erilainen, jos kaksi nukkuvaa äänestäjää olisi äänestänyt ehdokasta, joka ei nyt päässyt valtuustoon. Silloin arpa olisi ratkaissut valtuustopaikan saajan tai ehdokas olisi tullut suoraan valituksi.

Tältä valtuusto näyttää nyt

Tällaisen valtuuston Lumijoki sai viime vaaleissa. Näyttääkö mielestäsi hyvältä? Kannattaa äänestää, jos haluat vaikuttaa valtuuston kokoonpanoon.

Lumijoen ääniharava edellisissä kuntavaaleissa oli keskustan Sirpa Hirvasniemi 83 äänellä. Pienimmällä äänimäärällä valtuustoon vuonna 2017 pääsi keskustan Juha Riekki 21 äänellä.

Mitä kunnalle kuuluu?

Jos Lumijoki olisi 10 hengen kylä, kaksi asukkaista olisi yli 64-vuotiaita, viisi 15-64 -vuotiaita ja kolme lapsia.

Väkiluku

Lumijoella asui 2 036 ihmistä vuonna 2020. Vuodesta 2011 lähtien asukasluku on pienentynyt 1 ihmisellä.

Työllisyysaste

Lumijoen työllisyysaste on kasvanut vuodesta 2011. Vuonna 2019 73,8 prosenttia työikäisistä kävi töissä.

Kuuntele kunnan tilanteesta kertova Kuntarundi-keskustelu Yle Areenassa.

Miten voin äänestää?

Voit äänestää ennakkoon 26.5.-8.6. välisenä aikana tai vaalipäivänä 13.6. Ennakkoon voit äänestää missä tahansa äänestyspaikassa ja vaalipäivänä omassa äänestyspaikassasi. Katso lisätietoja virallisista ohjeista (siirryt toiseen palveluun).

Koronavuoden erikoisuus on ulkoäänestys (siirryt toiseen palveluun).

Tämän artikkelin on tehnyt Ylen Voitto-robottijournalisti yhteistyössä paikallistoimitusten kanssa. Paikallistoimitukset ovat kirjoittaneet otsikon ja alun analyysin, viime vaalitulosten analysoinnista ja tilastoista vastaa Voitto. Kuntatilastojen lähde: Tilastokeskus, kuntien avainluvut.