1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Oulu

Oulu ennakkoäänestää nyt – ratkaiseeko yliopisto keskustakehittämisen ikuisuusongelmat?

Tämän luettuasi tiedät, mikä Oulussa on kiinnostavaa kuntavaaleissa ja miksi yhdelläkin äänellä on merkitystä.

Oulussa ollaan isojen ratkaisujen äärellä, kun yliopisto päättää mahdollisesta muutostaan Raksilaan. Alueella nousee esiin myös jäähallin ja matkakeskuksen kohtalo. Keskustarakentamisessa Oulu on kurottanut aiempaa enemmän ylöspäin, eikä tahti tunnu ainakaan hidastuvan. Oulussa sinänsä pienet asiat ottavat isoja kierroksia. Pinkit kaupunkipyörät seisoivat viime kesän varastossa. Lopputuloksena vähänkäytetyt pyörät matkasivat talvella rekan kyydillä takaisin Puolaan.

Miksi minun kannattaa äänestää?

Kuntavaaleissa yksittäisen äänestäjän äänen merkitys korostuu, koska ääniä annetaan vähemmän kuin muissa vaaleissa.

Tiukimmillaan vaalitulos perustuu arvontaan keskusvaalilautakunnassa jos äänet tai vertailuluvut menevät tasan. Vuoden 2017 kuntavaaleissa melkein joka kolmannessa kunnassa jouduttiin turvautumaan arpaan eli 94 kunnassa yhteensä 295:tä.

Kuinka pienellä äänimäärällä olisi siis ollut vaikutusta? Tässä jutussa lasketuilla lisä-äänillä joku varasijalle jäänyt ehdokas olisi tullut valituksi valtuustoon tai ainakin päässyt tasaääniin ja arvontaan.

Yleensä arvonnassa tai pienellä äänten erolla vaihtuu saman puolueen tai vaaliliiton tai valitsijayhdistyksen viimeinen valittu edustaja toiseen. Mahdollista on, että lisä-äänet johtavat joissakin tapauksissa myös viimeisen valtuustopaikan saaneen puolueen tai valitsijayhdistyksen vaihtumiseen.

Vuoden 2017 kunnallisvaalien tulos oli tiukka myös Oulussa. Valtuuston kokoonpano olisi voinut olla erilainen, jos yksi nukkuva äänestäjä olisi äänestänyt tätä ehdokasta: Elina Lappalainen (kesk.). Tapauksesta riippuen ehdokas olisi päässyt vähintään arvontaan valtuustopaikasta tai olisi voinut nousta suoraan valtuustoon toisen ehdokkaan sijaan.

Tältä valtuusto näyttää nyt

Tällaisen valtuuston Oulu sai viime vaaleissa. Näyttääkö mielestäsi hyvältä? Kannattaa äänestää, jos haluat vaikuttaa valtuuston kokoonpanoon.

Oulun ääniharava edellisissä kuntavaaleissa oli vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen 3624 äänellä. Pienimmällä äänimäärällä valtuustoon vuonna 2017 pääsi vasemmistoliiton Kalervo Ukkola 213 äänellä.

Mitä kunnalle kuuluu?

Jos Oulu olisi 10 hengen kylä, kaksi asukkaista olisi yli 64-vuotiaita, kuusi 15-64 -vuotiaita ja kaksi lapsia.

Väkiluku

Oulussa asui 207 327 ihmistä vuonna 2020. Vuodesta 2011 lähtien asukasluku on kasvanut 19 213 ihmisellä.

Työllisyysaste

Oulun työllisyysaste on kasvanut vuodesta 2011. Vuonna 2019 68,3 prosenttia työikäisistä kävi töissä.

Kuuntele kunnan tilanteesta kertova Kuntarundi-keskustelu Yle Areenassa.

Miten voin äänestää?

Voit äänestää ennakkoon 26.5.-8.6. välisenä aikana tai vaalipäivänä 13.6. Ennakkoon voit äänestää missä tahansa äänestyspaikassa ja vaalipäivänä omassa äänestyspaikassasi. Katso lisätietoja virallisista ohjeista (siirryt toiseen palveluun).

Koronavuoden erikoisuus on ulkoäänestys (siirryt toiseen palveluun).

Tämän artikkelin on tehnyt Ylen Voitto-robottijournalisti yhteistyössä paikallistoimitusten kanssa. Paikallistoimitukset ovat kirjoittaneet otsikon ja alun analyysin, viime vaalitulosten analysoinnista ja tilastoista vastaa Voitto. Kuntatilastojen lähde: Tilastokeskus, kuntien avainluvut.