1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Parikkala

Parikkala ennakkoäänestää nyt – kansainvälistä rajanylityspaikkaa odotetaan kuin kuuta nousevaa

Tämän luettuasi tiedät, mikä Parikkalassa on kiinnostavaa kuntavaaleissa ja miksi yhdelläkin äänellä on merkitystä.

Pitkäaikainen puheenaihe, rajanylityspaikan kansainvälistäminen, on edelleen suuri kysymysmerkki Parikkalassa myös tulevalla valtuustokaudella. Raja-aseman avaamiselle kansainvälistä liikennettä varten on näytetty vihreää valoa Venäjältäkin, mutta Suomen valtiolta ei heru hankkeelle rahaa ainakaan tänä vuonna. Moni valtuutettu on kritisoinut sitä, että kunnan tulevaisuus on laskettu liiaksi rajanylityspaikan kansainvälistämisen tuoman elinvoimaisuuden varaan.

Miksi minun kannattaa äänestää?

Kuntavaaleissa yksittäisen äänestäjän äänen merkitys korostuu, koska ääniä annetaan vähemmän kuin muissa vaaleissa.

Tiukimmillaan vaalitulos perustuu arvontaan keskusvaalilautakunnassa jos äänet tai vertailuluvut menevät tasan. Vuoden 2017 kuntavaaleissa melkein joka kolmannessa kunnassa jouduttiin turvautumaan arpaan eli 94 kunnassa yhteensä 295:tä.

Kuinka pienellä äänimäärällä olisi siis ollut vaikutusta? Tässä jutussa lasketuilla lisä-äänillä joku varasijalle jäänyt ehdokas olisi tullut valituksi valtuustoon tai ainakin päässyt tasaääniin ja arvontaan.

Yleensä arvonnassa tai pienellä äänten erolla vaihtuu saman puolueen tai vaaliliiton tai valitsijayhdistyksen viimeinen valittu edustaja toiseen. Mahdollista on, että lisä-äänet johtavat joissakin tapauksissa myös viimeisen valtuustopaikan saaneen puolueen tai valitsijayhdistyksen vaihtumiseen.

Vuoden 2017 kunnallisvaalien tulos oli tiukka myös Parikkalassa. Valtuuston kokoonpano olisi voinut olla erilainen, jos kuusi nukkuvaa äänestäjää olisi äänestänyt tätä ehdokasta: Anne Eerikäinen (kesk.). Tapauksesta riippuen ehdokas olisi päässyt vähintään arvontaan valtuustopaikasta tai olisi voinut nousta suoraan valtuustoon toisen ehdokkaan sijaan.

Tältä valtuusto näyttää nyt

Tällaisen valtuuston Parikkala sai viime vaaleissa. Näyttääkö mielestäsi hyvältä? Kannattaa äänestää, jos haluat vaikuttaa valtuuston kokoonpanoon.

Parikkalan ääniharava edellisissä kuntavaaleissa oli keskustan Lassi Valkeapää 112 äänellä. Pienimmällä äänimäärällä valtuustoon vuonna 2017 pääsi keskustan Kari Pekonen 38 äänellä.

Mitä kunnalle kuuluu?

Jos Parikkala olisi 10 hengen kylä, neljä asukkaista olisi yli 64-vuotiaita, viisi 15-64 -vuotiaita ja yksi lapsi.

Väkiluku

Parikkalassa asui 4 655 ihmistä vuonna 2020. Vuodesta 2011 lähtien asukasluku on pienentynyt 1 009 ihmisellä.

Työllisyysaste

Parikkalan työllisyysaste on kasvanut vuodesta 2011. Vuonna 2019 68,4 prosenttia työikäisistä kävi töissä.

Kuuntele kunnan tilanteesta kertova Kuntarundi-keskustelu Yle Areenassa.

Miten voin äänestää?

Voit äänestää ennakkoon 26.5.-8.6. välisenä aikana tai vaalipäivänä 13.6. Ennakkoon voit äänestää missä tahansa äänestyspaikassa ja vaalipäivänä omassa äänestyspaikassasi. Katso lisätietoja virallisista ohjeista (siirryt toiseen palveluun).

Koronavuoden erikoisuus on ulkoäänestys (siirryt toiseen palveluun).

Tämän artikkelin on tehnyt Ylen Voitto-robottijournalisti yhteistyössä paikallistoimitusten kanssa. Paikallistoimitukset ovat kirjoittaneet otsikon ja alun analyysin, viime vaalitulosten analysoinnista ja tilastoista vastaa Voitto. Kuntatilastojen lähde: Tilastokeskus, kuntien avainluvut.