1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pornainen

Pornainen ennakkoäänestää nyt – tuntematon kasvukunta?

Tämän luettuasi tiedät, mikä Pornaisissa on kiinnostavaa kuntavaaleissa ja miksi yhdelläkin äänellä on merkitystä.

Pornaisten kassassa on nyt rahaa ja sille halutaan vastinetta. Tulisiko uusi monitoimihalli laittaa rakenteille mahdollisimman pian vai pitäisikö kunnan satsata entistä voimakkaammin uusien asuinalueiden ja vuokra-asuntotarjonnan lisäämiseen? Siitä kuntalaiset ovat lähes yhtä mieltä, että Pornaisten kunnan on tehtävä kaikkensa säilyttääkseen terveysaseman vastaanottotoiminta ja hampaiden terveydenhuolto Pornaisissa. Kiperä pähkinä vaalien alla on se, miten kuntaan saataisiin järjestettyä järkevästi joukkoliikennettä.

Miksi minun kannattaa äänestää?

Kuntavaaleissa yksittäisen äänestäjän äänen merkitys korostuu, koska ääniä annetaan vähemmän kuin muissa vaaleissa.

Tiukimmillaan vaalitulos perustuu arvontaan keskusvaalilautakunnassa jos äänet tai vertailuluvut menevät tasan. Vuoden 2017 kuntavaaleissa melkein joka kolmannessa kunnassa jouduttiin turvautumaan arpaan eli 94 kunnassa yhteensä 295:tä.

Kuinka pienellä äänimäärällä olisi siis ollut vaikutusta? Tässä jutussa lasketuilla lisä-äänillä joku varasijalle jäänyt ehdokas olisi tullut valituksi valtuustoon tai ainakin päässyt tasaääniin ja arvontaan.

Yleensä arvonnassa tai pienellä äänten erolla vaihtuu saman puolueen tai vaaliliiton tai valitsijayhdistyksen viimeinen valittu edustaja toiseen. Mahdollista on, että lisä-äänet johtavat joissakin tapauksissa myös viimeisen valtuustopaikan saaneen puolueen tai valitsijayhdistyksen vaihtumiseen.

Vuoden 2017 kunnallisvaalien tulos oli tiukka myös Pornaisissa. Valtuuston kokoonpano olisi voinut olla erilainen, jos yksi nukkuva äänestäjä olisi äänestänyt ehdokasta, joka ei nyt päässyt valtuustoon. Silloin arpa olisi ratkaissut valtuustopaikan saajan tai ehdokas olisi tullut suoraan valituksi.

Tältä valtuusto näyttää nyt

Tällaisen valtuuston Pornainen sai viime vaaleissa. Näyttääkö mielestäsi hyvältä? Kannattaa äänestää, jos haluat vaikuttaa valtuuston kokoonpanoon.

Pornaisten ääniharava edellisissä kuntavaaleissa oli vihreiden Petra Kyllönen 102 äänellä. Pienimmällä äänimäärällä valtuustoon vuonna 2017 pääsi SDP:n Elina Gardin-Kukkonen 25 äänellä.

Mitä kunnalle kuuluu?

Jos Pornainen olisi 10 hengen kylä, kaksi asukkaista olisi yli 64-vuotiaita, kuusi 15-64 -vuotiaita ja kaksi lapsia.

Väkiluku

Pornaisissa asui 5 070 ihmistä vuonna 2020. Vuodesta 2011 lähtien asukasluku on pienentynyt 52 ihmisellä.

Työllisyysaste

Pornaisten työllisyysaste on kasvanut vuodesta 2011. Vuonna 2019 82,6 prosenttia työikäisistä kävi töissä.

Kuuntele kunnan tilanteesta kertova Kuntarundi-keskustelu Yle Areenassa.

Miten voin äänestää?

Voit äänestää ennakkoon 26.5.-8.6. välisenä aikana tai vaalipäivänä 13.6. Ennakkoon voit äänestää missä tahansa äänestyspaikassa ja vaalipäivänä omassa äänestyspaikassasi. Katso lisätietoja virallisista ohjeista (siirryt toiseen palveluun).

Koronavuoden erikoisuus on ulkoäänestys (siirryt toiseen palveluun).

Tämän artikkelin on tehnyt Ylen Voitto-robottijournalisti yhteistyössä paikallistoimitusten kanssa. Paikallistoimitukset ovat kirjoittaneet otsikon ja alun analyysin, viime vaalitulosten analysoinnista ja tilastoista vastaa Voitto. Kuntatilastojen lähde: Tilastokeskus, kuntien avainluvut.