Pyhäranta ennakkoäänestää nyt – voimasuhteet muutoksen kourissa

Tämän luettuasi tiedät, mikä Pyhärannassa on kiinnostavaa kuntavaaleissa ja miksi yhdelläkin äänellä on merkitystä.

Hallitus vastaan oppositio -asetelma ei yleensä sovellu kunnallispolitiikkaan, mutta Pyhärannassa siitä on tullut arkipäivää. Päättyvällä valtuustokaudella enemmistön on muodostanut liittouma, johon kuuluvat kokoomus, SDP ja perussuomalaiset. Oppositioon ajautuivat keskusta ja kokoomuksesta sirpaloitunut Yhteinen Pyhäranta -ryhmä.

Siinä kun enemmistö vetoaa demokraattiseen päätöksentekoon, vähemmistö katsoo vallalla olevan salailuun perustuvan toimintakulttuurin.

Kuntavaalit mullistaa Pyhärannan voimasuhteet. Tulehtunut ilmapiiri on aiheuttanut joukkopaon politiikasta. Mukana on vain kolme ryhmää. Yhteisen Pyhärannan listalla on 22 nimeä. Vaaliliitossa olevat kokoomus ja perussuomalaiset ylsivät yhteensä 15 ehdokkaaseen.

Miksi minun kannattaa äänestää?

Kuntavaaleissa yksittäisen äänestäjän äänen merkitys korostuu, koska ääniä annetaan vähemmän kuin muissa vaaleissa.

Tiukimmillaan vaalitulos perustuu arvontaan keskusvaalilautakunnassa jos äänet tai vertailuluvut menevät tasan. Vuoden 2017 kuntavaaleissa melkein joka kolmannessa kunnassa jouduttiin turvautumaan arpaan eli 94 kunnassa yhteensä 295:tä.

Kuinka pienellä äänimäärällä olisi siis ollut vaikutusta? Tässä jutussa lasketuilla lisä-äänillä joku varasijalle jäänyt ehdokas olisi tullut valituksi valtuustoon tai ainakin päässyt tasaääniin ja arvontaan.

Yleensä arvonnassa tai pienellä äänten erolla vaihtuu saman puolueen tai vaaliliiton tai valitsijayhdistyksen viimeinen valittu edustaja toiseen. Mahdollista on, että lisä-äänet johtavat joissakin tapauksissa myös viimeisen valtuustopaikan saaneen puolueen tai valitsijayhdistyksen vaihtumiseen.

Vuoden 2017 kunnallisvaalien tulos oli tiukka myös Pyhärannassa. Valtuuston kokoonpano olisi voinut olla erilainen, jos yksi nukkuva äänestäjä olisi äänestänyt tätä ehdokasta: Vesa Muurinen (kesk.). Tapauksesta riippuen ehdokas olisi päässyt vähintään arvontaan valtuustopaikasta tai olisi voinut nousta suoraan valtuustoon toisen ehdokkaan sijaan.

Tältä valtuusto näyttää nyt

Tällaisen valtuuston Pyhäranta sai viime vaaleissa. Näyttääkö mielestäsi hyvältä? Kannattaa äänestää, jos haluat vaikuttaa valtuuston kokoonpanoon.

Pyhärannan ääniharava edellisissä kuntavaaleissa oli SDP:n Jukka Heinonen 89 äänellä.

Mitä kunnalle kuuluu?

Jos Pyhäranta olisi 10 hengen kylä, kolme asukkaista olisi yli 64-vuotiaita, viisi 15-64 -vuotiaita ja kaksi lapsia.

Väkiluku

Pyhärannassa asui 1 994 ihmistä vuonna 2020. Vuodesta 2011 lähtien asukasluku on pienentynyt 212 ihmisellä.

Työllisyysaste

Pyhärannan työllisyysaste on kasvanut vuodesta 2011. Vuonna 2019 75,4 prosenttia työikäisistä kävi töissä.

Kuuntele kunnan tilanteesta kertova Kuntarundi-keskustelu Yle Areenassa.

Miten voin äänestää?

Voit äänestää ennakkoon 26.5.-8.6. välisenä aikana tai vaalipäivänä 13.6. Ennakkoon voit äänestää missä tahansa äänestyspaikassa ja vaalipäivänä omassa äänestyspaikassasi. Katso lisätietoja virallisista ohjeista (siirryt toiseen palveluun).

Koronavuoden erikoisuus on ulkoäänestys (siirryt toiseen palveluun).

Tämän artikkelin on tehnyt Ylen Voitto-robottijournalisti yhteistyössä paikallistoimitusten kanssa. Paikallistoimitukset ovat kirjoittaneet otsikon ja alun analyysin, viime vaalitulosten analysoinnista ja tilastoista vastaa Voitto. Kuntatilastojen lähde: Tilastokeskus, kuntien avainluvut.