1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Raisio

Raisio ennakkoäänestää nyt – herkkä valtatasapaino pienryhmien mieleen

Tämän luettuasi tiedät, mikä Raisiossa on kiinnostavaa kuntavaaleissa ja miksi yhdelläkin äänellä on merkitystä.

SDP ja kokoomus käyvät ikiaikaista taistoa kaupungin ykköspuolueen asemasta. Voimasuhteet ovat tasaiset, mikä tuo ajoittain jännitteitä päätöksentekoon.

Asetelma tarjoaa pienryhmille vaa’ankieliaseman ja poliittista vaikutusvaltaa. Tehokkaimmin sitä on hyödyntänyt vihreiden nelihenkinen valtuustoryhmä.

Raision tukala taloustilanne on aiheuttanut kitkaa myös luottamushenkilöiden ja johtavien viranhaltijoiden keskinäisissä suhteissa. Huipennuksena oli kaupunginjohtaja Ari Korhosen irtisanoutuminen. Nyt Korhonen on SDP:n kuntavaaliehdokas, mikä herättää ymmärrystä ja hämmennystä.

Miksi minun kannattaa äänestää?

Kuntavaaleissa yksittäisen äänestäjän äänen merkitys korostuu, koska ääniä annetaan vähemmän kuin muissa vaaleissa.

Tiukimmillaan vaalitulos perustuu arvontaan keskusvaalilautakunnassa jos äänet tai vertailuluvut menevät tasan. Vuoden 2017 kuntavaaleissa melkein joka kolmannessa kunnassa jouduttiin turvautumaan arpaan eli 94 kunnassa yhteensä 295:tä.

Kuinka pienellä äänimäärällä olisi siis ollut vaikutusta? Tässä jutussa lasketuilla lisä-äänillä joku varasijalle jäänyt ehdokas olisi tullut valituksi valtuustoon tai ainakin päässyt tasaääniin ja arvontaan.

Yleensä arvonnassa tai pienellä äänten erolla vaihtuu saman puolueen tai vaaliliiton tai valitsijayhdistyksen viimeinen valittu edustaja toiseen. Mahdollista on, että lisä-äänet johtavat joissakin tapauksissa myös viimeisen valtuustopaikan saaneen puolueen tai valitsijayhdistyksen vaihtumiseen.

Vuoden 2017 kunnallisvaalien tulos oli tiukka myös Raisiossa. Valtuuston kokoonpano olisi voinut olla erilainen, jos kaksi nukkuvaa äänestäjää olisi äänestänyt tätä ehdokasta: Satu Hakanurmi (vihr.). Tapauksesta riippuen ehdokas olisi päässyt vähintään arvontaan valtuustopaikasta tai olisi voinut nousta suoraan valtuustoon toisen ehdokkaan sijaan.

Tältä valtuusto näyttää nyt

Tällaisen valtuuston Raisio sai viime vaaleissa. Näyttääkö mielestäsi hyvältä? Kannattaa äänestää, jos haluat vaikuttaa valtuuston kokoonpanoon.

Raision ääniharava edellisissä kuntavaaleissa oli SDP:n Janne Laulumaa 564 äänellä. Pienimmällä äänimäärällä valtuustoon vuonna 2017 pääsi SDP:n Niina Äikäs 63 äänellä.

Mitä kunnalle kuuluu?

Jos Raisio olisi 10 hengen kylä, kaksi asukkaista olisi yli 64-vuotiaita, kuusi 15-64 -vuotiaita ja kaksi lapsia.

Väkiluku

Raisiossa asui 24 407 ihmistä vuonna 2020. Vuodesta 2011 lähtien asukasluku on pienentynyt 152 ihmisellä.

Työllisyysaste

Raision työllisyysaste on kasvanut vuodesta 2011. Vuonna 2019 75,5 prosenttia työikäisistä kävi töissä.

Kuuntele kunnan tilanteesta kertova Kuntarundi-keskustelu Yle Areenassa.

Miten voin äänestää?

Voit äänestää ennakkoon 26.5.-8.6. välisenä aikana tai vaalipäivänä 13.6. Ennakkoon voit äänestää missä tahansa äänestyspaikassa ja vaalipäivänä omassa äänestyspaikassasi. Katso lisätietoja virallisista ohjeista (siirryt toiseen palveluun).

Koronavuoden erikoisuus on ulkoäänestys (siirryt toiseen palveluun).

Tämän artikkelin on tehnyt Ylen Voitto-robottijournalisti yhteistyössä paikallistoimitusten kanssa. Paikallistoimitukset ovat kirjoittaneet otsikon ja alun analyysin, viime vaalitulosten analysoinnista ja tilastoista vastaa Voitto. Kuntatilastojen lähde: Tilastokeskus, kuntien avainluvut.