Savukoski ennakkoäänestää nyt – kunta uhkaa näivettyä muuttotappion ja eläköitymisen takia

Tämän luettuasi tiedät, mikä Savukoskella on kiinnostavaa kuntavaaleissa ja miksi yhdelläkin äänellä on merkitystä.

Syrjäinen sijainti ja harva asutus ovat Savukoskelle samaan aikaan sekä uhka että mahdollisuus. Pitkät välimatkat ja vähäinen väkimäärä merkitsevät isoja yksikkökustannuksia. Toisaalta Savukosken erämaaluonto voisi houkuttaa paljon nykyistä enemmänkin matkailijoita alueelle. Metsästysmatkailua rajoittaa kuitenkin Metsähallituksen lupapolitiikka ja kalastusmatkailua isojen lohikalojen puute Kemijoessa. Näihin asioihin on vaikea vaikuttaa kunnanvaltuustossa. Jotakin on kuitenkin keksittävä, sillä Savukoski uhkaa näivettyä muuttotappion ja eläköitymisen kautta. Kunnassa on nyt vain hivenen yli tuhat asukasta, ja väkiluku putoaa ennusteiden mukaan selvästi alle tuhanteen lähivuosikymmeninä.

Miksi minun kannattaa äänestää?

Kuntavaaleissa yksittäisen äänestäjän äänen merkitys korostuu, koska ääniä annetaan vähemmän kuin muissa vaaleissa.

Tiukimmillaan vaalitulos perustuu arvontaan keskusvaalilautakunnassa jos äänet tai vertailuluvut menevät tasan. Vuoden 2017 kuntavaaleissa melkein joka kolmannessa kunnassa jouduttiin turvautumaan arpaan eli 94 kunnassa yhteensä 295:tä.

Kuinka pienellä äänimäärällä olisi siis ollut vaikutusta? Tässä jutussa lasketuilla lisä-äänillä joku varasijalle jäänyt ehdokas olisi tullut valituksi valtuustoon tai ainakin päässyt tasaääniin ja arvontaan.

Yleensä arvonnassa tai pienellä äänten erolla vaihtuu saman puolueen tai vaaliliiton tai valitsijayhdistyksen viimeinen valittu edustaja toiseen. Mahdollista on, että lisä-äänet johtavat joissakin tapauksissa myös viimeisen valtuustopaikan saaneen puolueen tai valitsijayhdistyksen vaihtumiseen.

Vuoden 2017 kunnallisvaalien tulos oli tiukka myös Savukoskella. Valtuuston valitseminen vaati arvonnan keskusvaalilautakunnassa. Yksikin nukkuva äänestäjä olisi voinut muuttaa tuloksen, jos hän olisi äänestänyt ehdokasta, jonka valitsematta jääminen ratkesi arvalla.

Tältä valtuusto näyttää nyt

Tällaisen valtuuston Savukoski sai viime vaaleissa. Näyttääkö mielestäsi hyvältä? Kannattaa äänestää, jos haluat vaikuttaa valtuuston kokoonpanoon.

Pienimmällä äänimäärällä valtuustoon vuonna 2017 pääsi vasemmistoliiton Irja Harju 20 äänellä.

Mitä kunnalle kuuluu?

Jos Savukoski olisi 10 hengen kylä, kolme asukkaista olisi yli 64-vuotiaita, kuusi 15-64 -vuotiaita ja yksi lapsi.

Väkiluku

Savukoskella asui 1 009 ihmistä vuonna 2020. Vuodesta 2011 lähtien asukasluku on pienentynyt 147 ihmisellä.

Työllisyysaste

Savukosken työllisyysaste on kasvanut vuodesta 2011. Vuonna 2019 65,8 prosenttia työikäisistä kävi töissä.

Kuuntele kunnan tilanteesta kertova Kuntarundi-keskustelu Yle Areenassa.

Miten voin äänestää?

Voit äänestää ennakkoon 26.5.-8.6. välisenä aikana tai vaalipäivänä 13.6. Ennakkoon voit äänestää missä tahansa äänestyspaikassa ja vaalipäivänä omassa äänestyspaikassasi. Katso lisätietoja virallisista ohjeista (siirryt toiseen palveluun).

Koronavuoden erikoisuus on ulkoäänestys (siirryt toiseen palveluun).

Tämän artikkelin on tehnyt Ylen Voitto-robottijournalisti yhteistyössä paikallistoimitusten kanssa. Paikallistoimitukset ovat kirjoittaneet otsikon ja alun analyysin, viime vaalitulosten analysoinnista ja tilastoista vastaa Voitto. Kuntatilastojen lähde: Tilastokeskus, kuntien avainluvut.