1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Siilinjärvi

Siilinjärvi ennakkoäänestää nyt – millä ehdoilla väestönkasvua halutaan tavoitella?

Tämän luettuasi tiedät, mikä Siilinjärvellä on kiinnostavaa kuntavaaleissa ja miksi yhdelläkin äänellä on merkitystä.

Siilinjärvi on väkiluvultaan Pohjois-Savon toiseksi suurin kunta. Väkiluvun kasvua jarruttaa uusien asuntojen tuotannon rajallisuus. Uusi valtuusto pääsee päättämään kunnan strategiapäivityksessä siitä, tavoitteleeko kunta väestönkasvua ja millä keinoilla.

Valtuusto joutuu painimaan myös menojen leikkausten kanssa, sillä suunnitelmana on karsia käyttötaloudesta viisi miljoonaa euroa vuositasolla.

Uusien koulujen rakentaminen on kunnalle iso investointi lähivuosina. Juuri tällä hetkellä moni koululainen käy suuren osan alakouluajastaan väliaikaistiloissa. Toisaalta taloutta tukee kunnan suhteellisen matala työttömyys.

Miksi minun kannattaa äänestää?

Kuntavaaleissa yksittäisen äänestäjän äänen merkitys korostuu, koska ääniä annetaan vähemmän kuin muissa vaaleissa.

Tiukimmillaan vaalitulos perustuu arvontaan keskusvaalilautakunnassa jos äänet tai vertailuluvut menevät tasan. Vuoden 2017 kuntavaaleissa melkein joka kolmannessa kunnassa jouduttiin turvautumaan arpaan eli 94 kunnassa yhteensä 295:tä.

Kuinka pienellä äänimäärällä olisi siis ollut vaikutusta? Tässä jutussa lasketuilla lisä-äänillä joku varasijalle jäänyt ehdokas olisi tullut valituksi valtuustoon tai ainakin päässyt tasaääniin ja arvontaan.

Yleensä arvonnassa tai pienellä äänten erolla vaihtuu saman puolueen tai vaaliliiton tai valitsijayhdistyksen viimeinen valittu edustaja toiseen. Mahdollista on, että lisä-äänet johtavat joissakin tapauksissa myös viimeisen valtuustopaikan saaneen puolueen tai valitsijayhdistyksen vaihtumiseen.

Vuoden 2017 kunnallisvaalien tulos oli tiukka myös Siilinjärvellä. Valtuuston valitseminen vaati arvonnan keskusvaalilautakunnassa. Yksikin nukkuva äänestäjä olisi voinut muuttaa tuloksen, jos hän olisi äänestänyt ehdokasta, jonka valitsematta jääminen ratkesi arvalla.

Tältä valtuusto näyttää nyt

Tällaisen valtuuston Siilinjärvi sai viime vaaleissa. Näyttääkö mielestäsi hyvältä? Kannattaa äänestää, jos haluat vaikuttaa valtuuston kokoonpanoon.

Siilinjärven ääniharava edellisissä kuntavaaleissa oli keskustan Erkko Nykänen 374 äänellä. Pienimmällä äänimäärällä valtuustoon vuonna 2017 pääsi perussuomalaisten Mika Korhonen 43 äänellä.

Mitä kunnalle kuuluu?

Jos Siilinjärvi olisi 10 hengen kylä, kaksi asukkaista olisi yli 64-vuotiaita, kuusi 15-64 -vuotiaita ja kaksi lapsia.

Väkiluku

Siilinjärvellä asui 21 251 ihmistä vuonna 2020. Vuodesta 2011 lähtien asukasluku on pienentynyt 60 ihmisellä.

Työllisyysaste

Siilinjärven työllisyysaste on kasvanut vuodesta 2011. Vuonna 2019 76,4 prosenttia työikäisistä kävi töissä.

Kuuntele kunnan tilanteesta kertova Kuntarundi-keskustelu Yle Areenassa.

Miten voin äänestää?

Voit äänestää ennakkoon 26.5.-8.6. välisenä aikana tai vaalipäivänä 13.6. Ennakkoon voit äänestää missä tahansa äänestyspaikassa ja vaalipäivänä omassa äänestyspaikassasi. Katso lisätietoja virallisista ohjeista (siirryt toiseen palveluun).

Koronavuoden erikoisuus on ulkoäänestys (siirryt toiseen palveluun).

Tämän artikkelin on tehnyt Ylen Voitto-robottijournalisti yhteistyössä paikallistoimitusten kanssa. Paikallistoimitukset ovat kirjoittaneet otsikon ja alun analyysin, viime vaalitulosten analysoinnista ja tilastoista vastaa Voitto. Kuntatilastojen lähde: Tilastokeskus, kuntien avainluvut.