Taivalkoski ennakkoäänestää nyt – kunta tahtoo nostaa profiiliaan

Tämän luettuasi tiedät, mikä Taivalkoskella on kiinnostavaa kuntavaaleissa ja miksi yhdelläkin äänellä on merkitystä.

Taivalkosken kunta sijaitsee Koillismaalla Kuusamon ja Pudasjärven välissä. Asukkaita on vajaat 4 000. Naapurikunnilla on omat vetovoimaiset turistikohteensa, Ruka ja Syöte, mutta Taivalkoskelta suuri turistimagneetti puuttuu. Taivalvaaran talviurheilukeskus tunnetaan naapurikuntien suuria keskuksia huonommin ja Kalle Päätalon ympärille kootut nähtävyydetkään eivät vedä massaturismia paikalle. Matkailuun ja kunnan markkinointiin ollaan Taivalkoskella panostamassa jatkossa.

Miksi minun kannattaa äänestää?

Kuntavaaleissa yksittäisen äänestäjän äänen merkitys korostuu, koska ääniä annetaan vähemmän kuin muissa vaaleissa.

Tiukimmillaan vaalitulos perustuu arvontaan keskusvaalilautakunnassa jos äänet tai vertailuluvut menevät tasan. Vuoden 2017 kuntavaaleissa melkein joka kolmannessa kunnassa jouduttiin turvautumaan arpaan eli 94 kunnassa yhteensä 295:tä.

Kuinka pienellä äänimäärällä olisi siis ollut vaikutusta? Tässä jutussa lasketuilla lisä-äänillä joku varasijalle jäänyt ehdokas olisi tullut valituksi valtuustoon tai ainakin päässyt tasaääniin ja arvontaan.

Yleensä arvonnassa tai pienellä äänten erolla vaihtuu saman puolueen tai vaaliliiton tai valitsijayhdistyksen viimeinen valittu edustaja toiseen. Mahdollista on, että lisä-äänet johtavat joissakin tapauksissa myös viimeisen valtuustopaikan saaneen puolueen tai valitsijayhdistyksen vaihtumiseen.

Vuoden 2017 kunnallisvaalien tulos oli tiukka myös Taivalkoskella. Valtuuston kokoonpano olisi voinut olla erilainen, jos yksi nukkuva äänestäjä olisi äänestänyt tätä ehdokasta: Sari Kesti (kesk.). Tapauksesta riippuen ehdokas olisi päässyt vähintään arvontaan valtuustopaikasta tai olisi voinut nousta suoraan valtuustoon toisen ehdokkaan sijaan.

Tältä valtuusto näyttää nyt

Tällaisen valtuuston Taivalkoski sai viime vaaleissa. Näyttääkö mielestäsi hyvältä? Kannattaa äänestää, jos haluat vaikuttaa valtuuston kokoonpanoon.

Taivalkosken ääniharava edellisissä kuntavaaleissa oli SDP:n Heli Hietala 160 äänellä. Pienimmällä äänimäärällä valtuustoon vuonna 2017 pääsi SDP:n Kauko Kumpumäki 27 äänellä.

Mitä kunnalle kuuluu?

Jos Taivalkoski olisi 10 hengen kylä, kolme asukkaista olisi yli 64-vuotiaita, kuusi 15-64 -vuotiaita ja yksi lapsi.

Väkiluku

Taivalkoskella asui 3 916 ihmistä vuonna 2020. Vuodesta 2011 lähtien asukasluku on pienentynyt 506 ihmisellä.

Työllisyysaste

Taivalkosken työllisyysaste on kasvanut vuodesta 2011. Vuonna 2019 63,9 prosenttia työikäisistä kävi töissä.

Kuuntele kunnan tilanteesta kertova Kuntarundi-keskustelu Yle Areenassa.

Miten voin äänestää?

Voit äänestää ennakkoon 26.5.-8.6. välisenä aikana tai vaalipäivänä 13.6. Ennakkoon voit äänestää missä tahansa äänestyspaikassa ja vaalipäivänä omassa äänestyspaikassasi. Katso lisätietoja virallisista ohjeista (siirryt toiseen palveluun).

Koronavuoden erikoisuus on ulkoäänestys (siirryt toiseen palveluun).

Tämän artikkelin on tehnyt Ylen Voitto-robottijournalisti yhteistyössä paikallistoimitusten kanssa. Paikallistoimitukset ovat kirjoittaneet otsikon ja alun analyysin, viime vaalitulosten analysoinnista ja tilastoista vastaa Voitto. Kuntatilastojen lähde: Tilastokeskus, kuntien avainluvut.