Vieremä ennakkoäänestää nyt – ei suuria huolenaiheita, varaa pohtia ennaltaehkäiseviä hyvinvointipalveluita

Tämän luettuasi tiedät, mikä Vieremällä on kiinnostavaa kuntavaaleissa ja miksi yhdelläkin äänellä on merkitystä.

Vieremän talous on kunnossa, kiitos teollisten työpaikkojen. Kunnalla on varaa pohtia rahan laittamista ennaltaehkäiseviin hyvinvointipalveluihin, kuten liikuntaan ja kulttuuriin, koska taloustilanne antaa siihen mahdollisuuden.

Missään muussa pohjoissavolaisessa kunnassa tätä ei ole ainakaan ääneen näin selkeästi sanottu ja se kertoo siitä, että kovin suuria huolenaiheita ei varsinaisesti ole.

Toisaalta väestö vähenee ja ikääntyy Vieremälläkin. Ajatuksena kuitenkin on, että uusilla työpaikoilla ja elinkeinoelämän tukemisella saadaan palvelut turvattua.

Työvoiman saatavuus yrityksiin on elintärkeää. Kunta esimerkiksi tukee työmatkabussiliikennettä Iisalmesta Vieremälle.

Miksi minun kannattaa äänestää?

Kuntavaaleissa yksittäisen äänestäjän äänen merkitys korostuu, koska ääniä annetaan vähemmän kuin muissa vaaleissa.

Tiukimmillaan vaalitulos perustuu arvontaan keskusvaalilautakunnassa jos äänet tai vertailuluvut menevät tasan. Vuoden 2017 kuntavaaleissa melkein joka kolmannessa kunnassa jouduttiin turvautumaan arpaan eli 94 kunnassa yhteensä 295:tä.

Kuinka pienellä äänimäärällä olisi siis ollut vaikutusta? Tässä jutussa lasketuilla lisä-äänillä joku varasijalle jäänyt ehdokas olisi tullut valituksi valtuustoon tai ainakin päässyt tasaääniin ja arvontaan.

Yleensä arvonnassa tai pienellä äänten erolla vaihtuu saman puolueen tai vaaliliiton tai valitsijayhdistyksen viimeinen valittu edustaja toiseen. Mahdollista on, että lisä-äänet johtavat joissakin tapauksissa myös viimeisen valtuustopaikan saaneen puolueen tai valitsijayhdistyksen vaihtumiseen.

Vuoden 2017 kunnallisvaalien tulos oli tiukka myös Vieremällä. Valtuuston valitseminen vaati arvonnan keskusvaalilautakunnassa. Yksikin nukkuva äänestäjä olisi voinut muuttaa tuloksen, jos hän olisi äänestänyt ehdokasta, jonka valitsematta jääminen ratkesi arvalla.

Tältä valtuusto näyttää nyt

Tällaisen valtuuston Vieremä sai viime vaaleissa. Näyttääkö mielestäsi hyvältä? Kannattaa äänestää, jos haluat vaikuttaa valtuuston kokoonpanoon.

Vieremän ääniharava edellisissä kuntavaaleissa oli keskustan Juha Eskelinen 123 äänellä. Pienimmällä äänimäärällä valtuustoon vuonna 2017 pääsi keskustan Antero Kettunen 40 äänellä.

Mitä kunnalle kuuluu?

Jos Vieremä olisi 10 hengen kylä, kolme asukkaista olisi yli 64-vuotiaita, kuusi 15-64 -vuotiaita ja yksi lapsi.

Väkiluku

Vieremällä asui 3 522 ihmistä vuonna 2020. Vuodesta 2011 lähtien asukasluku on pienentynyt 440 ihmisellä.

Työllisyysaste

Vieremän työllisyysaste on kasvanut vuodesta 2011. Vuonna 2019 75,5 prosenttia työikäisistä kävi töissä.

Kuuntele kunnan tilanteesta kertova Kuntarundi-keskustelu Yle Areenassa.

Miten voin äänestää?

Voit äänestää ennakkoon 26.5.-8.6. välisenä aikana tai vaalipäivänä 13.6. Ennakkoon voit äänestää missä tahansa äänestyspaikassa ja vaalipäivänä omassa äänestyspaikassasi. Katso lisätietoja virallisista ohjeista (siirryt toiseen palveluun).

Koronavuoden erikoisuus on ulkoäänestys (siirryt toiseen palveluun).

Tämän artikkelin on tehnyt Ylen Voitto-robottijournalisti yhteistyössä paikallistoimitusten kanssa. Paikallistoimitukset ovat kirjoittaneet otsikon ja alun analyysin, viime vaalitulosten analysoinnista ja tilastoista vastaa Voitto. Kuntatilastojen lähde: Tilastokeskus, kuntien avainluvut.