1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Euroopan kulttuuripääkaupunki

Ylen kansanedustajakysely: Moni vaalipiirin kansanedustaja piti Oulun kulttuuripääkaupunkihanketta myönteisenä asiana

Oulun vaalipiirin kansanedustajista seitsemän piti Oulun kulttuuripääkaupunkihanketta hyödyllisenä asiana maakunnan kannalta. Neljä edustajaa ei hakemukselle lämmennyt. Seitsemän edustajaa ei vastannut Ylen kyselyyn.

Oulun kulttuuripääkaupunkihanke 2026 jakoi alueen kansanedustajien mielipiteet. Kuva: Paulus Markkula / Yle

Yle kysyi alueen kansanedustajilta toukokuussa, onko Oulun kulttuuripääkaupunkihanke tuonut hyötyä koko vaalipiirille?

Vastanneista enemmistö eli seitsemän näki kulttuuripääkaupunkihakemuksen jättämisen myönteisenä asiana, ei pelkästään Oulun, vaan koko vaalipiiriin eli Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun osalta.

Vastanneista vasemmistoliiton Merja Kyllönen ja Hanna Sarkkinen, keskustan Hanna-Leena Mattila ja Mikko Kinnunen, sosialidemokraattien Tytti Tuppurainen, kokoomuksen Mari-Leena Talvitie ja vihreiden Jenni Pitko vastasivat Ylen kyselyyn kyllä.

Kyllä-vastauksissa vasemmistoliiton Merja Kyllönen näki, että kulttuurin laaja näkyväksi tekeminen hyödyttää koko aluetta. Tytti Tuppurainen (sd.) piti kulttuuripääkaupunkihanketta suurena mahdollisuutena alueelliselle kulttuuriosaamiselle. Mikko Kinnunen (kesk.) puolestaan perusteli kyllä-vastaustaan sillä, että maakunta menestyy, kun keskuskaupunki on vetovoimainen. Jenni Pitko (vihr.) muistutti, että Oulu on maakunnan keskuskaupunki ja sen elinvoima säteilee koko maakuntaan.

Ei-vastanneita olivat perussuomalaisten Olli Immonen ja Jenna Simula. Myös kokoomuksen Janne Heikkinen ja sosialidemokraattien Raimo Piirainen vastasivat kyselyyn ei.

Perussuomalaisten Olli Immonen perusteli ei-vastaustaan sillä, että kulttuuripääkaupunkihanke tulee kalliiksi veronmaksajille ja arvioi edelleen, että tämäntyyppisten hankkeiden hyödyt jäävät kohdealueille yleensä varsin vähäisiksi. Raimo Piirainen (sd.) puolestaan totesi, että Oulun kulttuuripääkaupunkihanke ei näy millään tavalla ainakaan Kainuussa.

Ylen kyselyyn ei vastannut seitsemän vaalipiirin kansanedustajaa. Kyselyn ajankohtana ei ollut vielä tiedossa, miten Oulu pärjää Euroopan kulttuuripääkaupunki 2026 -kilpailussa.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.