Hyppää sisältöön

Konemusiikin Kosmos Festival siirtyy ensi vuodelle – järjestäjä Harri Andersson: "Emme voi riskeerata festivaalia emmekä ihmisiä"

Kosmos Festival jouduttiin siirtämään myös viime vuonna. Järjestäjän mukaan festivaalin taloudellinen tilanne on sellainen, että se selviää vielä ainakin yhdestä siirrosta.

Vortex-lavan dekoraatioita illan hämärtyessä Kosmos -festivaaleilla 2018. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Mikkelin Ristiinassa jo kuusi kertaa järjestetty konemusiikkifestivaali Kosmos Festival siirretään vuodelle 2022. Festivaali jouduttiin siirtämään myös viime vuonna koronatilanteen takia.

Yhtenä järjestäjistä toimivan Harri "Proteus" Anderssonin mukaan päätös oli raskas mutta väistämätön. Festivaalilla on paljon kansainvälisiä kävijöitä ja esiintyjiä, mikä lisää epävarmuustekijöitä.

– Tässä epävarmassa tilanteessa meillä ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin siirtää tapahtuma ensi vuodelle, Andersson sanoo.

Festivaali oli tarkoitus järjestää Mikkelin Ristiinassa 8.-11. heinäkuuta. Viime vuodelle ja tälle vuodelle jo ostetut liput käyvät sellaisenaan ensi vuoden festivaaleille, jotka järjestetään nelipäiväisenä tapahtumana 7.-10. heinäkuuta.

Anderssonin mukaan järjestäjät miettivät viimeiseen asti kaikkia mahdollisia vaihtoehtoja, mutta lopulta raskas päätös oli pakko tehdä.

– Meillä on niin paljon talkooporukkaa, niin monta lavaa ja paljon taidetta, että festivaali olisi ollut mahdoton toteuttaa kaikessa komeudessaan. Ja se ei olisi ollut reilua asiakkaita kohtaan.

Festivaalin siirtäminen jo toista kertaa putkeen on luonnollisesti tuonut taloudellisia kuluja, mutta Andersson vakuuttaa, että festivaali selviää, vaikka tämän vuoden tapahtuma joudutaan siirtämään.

– Katsottiin, että näin festivaali ei tuhoutuisi. Sekin olisi ollut epäreilua kaikille, jotka ovat vuosien saatossa olleet mukana toiminnassa. Emme voi riskeerata festivaalia emmekä ihmisiä

Viime vuoden festivaali olisi ollut seitsemäs Kosmos Festival, mikä on alakulttuurifestivaalille kunnioitettava ikä.

.
.