1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. etäopetus

Viimeisen kouluviikon luokkaretki peruuntui, kun valtaosa koululaisista passitettiin etäopetukseen – pettynyt oppilas: "Ei tämä hirveän kivaa ole"

Espoolaisessa koulussa todettiin viisi koronavirustapausta. Varotoimenpiteenä 4.–9. vuosiluokat siirrettiin etäkouluun 1.–5. kesäkuuta väliseksi ajaksi. Vastaavia tilanteita ei ole enää esimerkiksi Vantaalla tai Helsingissä.

Etäopiskelu on tullut tutuksi oppilaille ja opiskelijoille koronavuonna. Osa nauttii siitä, osa olisi mieluummin lähiopetuksessa koulussa. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Pääkaupunkiseudulla lähes kaikki oppilaat pääsevät ensi viikolla kesälomille lähiopetuksesta.

Koronatilanne Uudellamaalla ja pääkaupunkiseudulla on helpottamassa, eikä esimerkiksi Vantaalla tai Helsingissä ole tällä hetkellä lainkaan kouluja tai luokkia etäopetuksessa.

Espoossakin ainoan poikkeuksen muodostaa Kilonpuiston koulu, jossa osa oppilaista joutui pettymään, kun heidät määrättiin lukuvuoden viimeiseksi kouluviikoksi etäopiskelemaan.

Koulussa oli todettu viisi koronavirustapausta, ja vaikka kaikki tartunnat eivät välttämättä ole peräisin koulusta, Espoon sivistystoimen johtaja Harri Rinta-aho tartuntatautiviranomaista kuultuaan päätti varotoimenpiteenä 4.–9. vuosiluokkien siirtämisestä etäkouluun 1.–5. kesäkuuta väliseksi ajaksi.

– Ei tämä hirveän kivaa ole. Meillä piti olla luokkaretki, piknik Munkkiniemen rantaan, joka viime hetkellä peruttiin. Olin odottanut sitä todella paljon, kuten varmasti moni muukin meidän luokalta, toteaa 7.-luokkalainen Nnenna Nwaukwa.

Yhtä mieltä on samaa luokkaa käyvä Iita Vasenius.

– Harmillista, ettei enää välttämättä näe kaikkia luokkalaisia ja opettajia.

7.-luokkalainen Iita Vasenius odottaa kesälomaa innolla. Kuva: Iita Vasenius

Hyvillä mielin kesälomille

Koulun viimeisellä viikoilla otetaan tavallisesti muuta lukuvuotta rennommin. Niin nytkin, Nnenna Nwaukwa ja Iita Vasenius kertovat.

– Olemme saaneet joitain tehtäviä, joita pitää tehdä ja palauttaa. Ihan hyvin vielä riittää voimat, koska tehtävät ovat aika lyhyitä eivätkä kovin vaikeita, Vasenius sanoo.

Nnenna Nwaukwa kertoo, että viimeinen kouluviikko etäopetuksessa tuntuu jo lähes lomalta.

– Hieman outo fiilis. Tämä on kuin lomaan valmistautumista, hän sanoo.

Nwaukwa kertoo pitäneensä enemmän lähiopetuksesta, sillä hän kokee, että silloin opiskeluun saa paremmin tukea. Iita Vasenius on sitä mieltä, että molemmissa vaihtoehdoissa on hyvät ja huonot puolensa.

– Turvallisuuden vuoksi pidän enemmän etäopetuksesta. Lähiopetuksessa ollessa joutuu elämään vähän epävarmuudessa, hän toteaa.

Viikon kuluttua oppilaiden ei kuitenkaan tarvitse ajatella etä- tai lähiopetusta pariin kuukauteen. Nuoret suuntaavat lomalle hyvillä mielin.

– Pääsee mökkeilemään ja näkemään kavereita, mikä on tosi kivaa, iloitsee Nwaukwa.

Lue seuraavaksi:

Korona perui luokkaretket jo toista vuotta peräkkäin – Itä-Suomessa koululaiset käyvät kekseliäillä lähiretkillä

Korona vie yliopistojen massaluennot myös ensi syksynä: lähiopetukseen pääsevät varmimmin fuksit ja toisen vuoden opiskelijat

Saitko seiskan, C:n tai suoriuduit keskinkertaisesti? Psykologi muistuttaa, että meistä valtaosa on ihan tavallisia, ja se voi olla hyvinvoinnillekin tärkeää