1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. mafia

Italialainen mafiapomo vapautui vankilasta, tunnusti aikanaan osallisuutensa ainakin sataan murhaan – "Kaikista mafiapomoista julmin"

Giovanni Bruscan uhrien omaiset ovat järkyttyneet mafiapomon vapautumisesta. Brusca oli Sisilian mafian avainhahmoja 1980– ja 1990–luvuilla. Pidättämisensä jälkeen hän teki yhteistyötä viranomaisten kanssa.

Giovanni Brusca pidätyksensä jälkeen Palermon pääpoliisiaseman ulkopuolella. Kuva: EPA

Italian tunnetuimpiin kuuluva mafiapomo Giovanni Brusca, 64, on vapautunut vankilasta kärsittyään 25 vuoden vankeusrangaistuksen. Brusca on tunnustanut osallisuutensa ainakin sataan murhaan.

La Repubblica kuvaili Bruscaa vapauttamista koskevassa uutisessaan kaikista mafiapomoista julmimmaksi. Brusca kuului Sisilian mafian Cosa Nostran avainhahmoihin 1980– ja 1990–luvuilla.

Brusca tuomittiin vankeuteen muun muassa legendaarisen mafian vastaisen syyttäjän Giovanni Falconen murhasta vuonna 1992. Brusca räjäytti pommin, joka surmasi syyttäjän, tämän vaimon ja kolme turvamiestä autoonsa Palermon lähellä.

Isku kuuluu mafian pahamaineisimpiin viranomaisiin kohdistuneisiin iskuihin.

Lisäksi Brusca on tunnustanut murhanneensa 14-vuotiaan pojan, jonka isä toimi poliisin tietolähteenä. Cosa Nostra sieppasi pojan kostona isälle. 12-vuotiaana siepattua poikaa pidettiin vankina kaksi vuotta, kunnes hänet kuristettiin. Pojan ruumis hävitettiin syövyttävällä hapolla.

Poliisi on kutsunut surmaa yhdeksi kauheimmista rikoksista Cosa Nostran historiassa.

Brusca pidätettiin vuonna 1996. Hän käänsi tuolloin takkinsa ja auttoi viranomaisia Cosa Nostran vastaisessa työssä. Hän kertoi poliisille ja syyttäjille tietoja useista Cosa Nostran tekemistä pommi-iskuista 1980– ja 1990–luvuilla ja todisti oikeudessa.

Broscan uhrien omaiset ovat järkyttyneitä mafiapomon vapauttamisesta, ja monet poliitikot ovat tuominneet sen.

– Hän on tehnyt yhteistyötä oikeuden kanssa vain hyötyäkseen siitä. Se ei ollut henkilökohtainen, intiimi valinta, yhden Falcone-iskussa kuolleen turvamiehen leski Rosaria Costa sanoi Corriere della Sera -lehdessä.

– Tämä ei ole sellaista oikeutta, jonka italialaiset ansaitsevat, oikeistopuolue Pohjoisen liiton johtaja Matteo Salvini sanoi Reutersille.

Brusca vapautettiin Rooman Rebibbian vankilasta maanantaina. Hänellä on edessään neljän vuoden ehdonalainen tuomio.

– Ajattelipa Bruscan tekemistä julmuuksista mitä tahansa, hän on tehnyt yhteistyötä. Ei unohdeta, että hän antoi tietoa pommituksista Sisiliassa ja Italiassa, mafian vastainen pääsyyttäjä Federico Cafiero De Raho sanoi uutistoimisto Reutersille.