Hyppää sisältöön

Naapuria kirveellä lyönyt halsualaismies tuomittiin lähes puolentoista vuoden ehdolliseen vankeuteen

Mies hyökkäsi viime toukokuussa kirveen kanssa naapurinsa kimppuun ja löi uhria kirveellä. Oikeus tuomitsi miehen ehdolliseen vankeuteen törkeän pahoinpitelyn yrityksestä.

Tapaus sattui vuosi sitten toukokuussa, kun vuonna 1944 syntynyt halsualaismies hyökkäsi kirveen kanssa naapurinsa kimppuun. Kuva: Jukka-Pekka Tyhtilä / Yle

Pohjanmaan käräjäoikeus tuomitsi halsualaismiehen vuoden ja neljän kuukauden ehdolliseen vankeuteen törkeästä pahoinpitelyn yrityksestä, vahingonteosta ja ampuma-aserikkomuksesta.

Tapausta käsiteltiin käräjäoikeudessa Kokkolassa kaksi viikkoa sitten. Tuomio tuli tiistaina.

Syyttäjä katsoi, että tuomio olisi pitänyt tulla tapon yrityksestä.

Tapaus sattui vuosi sitten toukokuussa, kun vuonna 1944 syntynyt halsualaismies hyökkäsi kirveen kanssa naapurinsa kimppuun.

Miehet kohtasivat Lestijärventiellä, missä uhri oli nostamassa katiskaansa ja huomasi samalla halsualaismiehen autonsa takana.

Halsualaismies uhkaili aluksi tappaa miehen ja löi sen jälkeen uhria kirveen hamarapuolella, josta uhri sai iskun olkavarteensa. Mies jatkoi kirveellä lyömistä, tällä kertaa teräpuolella, mutta lyönti meni puolisen metriä ohi.

Lisäksi halsualaismies työnsi myöhemmin traktorillaan uhrin auton ojaan. Sitä ennen hän oli vaurioittanut autoa vääntelemällä peiliä ja antennia.

Käräjäoikeus katsoo, että miehen yritys lyödä teräpuolella uhria päähän ja ylävartaloon, puhuu "tappotahallisuuden" puolesta. Riittävää näyttöä kuitenkaan tapon yrityksestä ei löytynyt.

Oikeus kuitenkin toteaa, että jos terä olisi osunut uhriin, olisi siitä aiheutunut vakavat vammat, mahdollisesti hengenvaaralliset. Uhrille hyökkäys tuli yllätyksenä, eikä hän ollut käyttänyt minkäänlaista väkivaltaa tilanteessa tai mitenkään myötävaikuttanut sen syntymiseen. Siksi oikeuden mukaan teko on kokonaisuutena arvostellen törkeä.

Halsualaismies kiisti teon kokonaan ja kertoi, ettei ole edes tavannut uhria kyseisellä paikalla.

Mies joutuu korvaamaan uhrille kivusta, särystä ja tilapäisestä haitasta 1 100 euroa sekä henkisestä kärsimyksestä 1 500 euroa.