1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kiertotalous

Ammattikorkeakoulu rakentaa Lahteen kiertotalouslaboratorion

LAB-ammattikorkeakoulun laboratoriossa yritykset, tutkijat ja opiskelijat voivat testata kierrätysmateriaalien ominaisuuksia ja käyttömahdollisuuksia.

Kiertotalouslaboratoriossa voidaan hyödyntää muun muassa magneettierottelijaa rakennus- ja purkujätteen lajitteluun. Kuvituskuva. Kuva: Niko Mannonen / Yle

LAB-ammattikorkeakoulu rakentaa Lahden-kampukselle kiertotalouslaboratorion. Laboratoriossa opiskelijat, tutkijat ja yritykset voivat testata pienessä mittakaavassa kierrätysmateriaalien hyödyntämistä uusin tavoin.

Laboratoriossa ovat käytettävissä muun muassa muovin pesu- ja kierrätyslinjasto sekä tekstiililajittelija. Lisäksi siellä voidaan pyrolysoida eli hajottaa kuumentamalla bio- ja muovimateriaaleja, mädättää biomateriaalia, pelletoida sekä eritellä rakennus- ja purkujätettä.

600 neliömetrin laboratoriotilat valmistuvat kesän lopussa, ja virallisesti toiminta käynnistyy vuoden 2022 alussa. LABin mukaan yritykset ovat jo kiinnostuneet kiertotalouslaboratorion palveluista. Yrityksiä onkin tarkoitus ottaa mukaan jo syksyllä, kun laitteistoja aletaan ottaa käyttöön.

Lisää Päijät-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.