1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ilmasotaharjoitus

Yhdysvaltojen merijalkaväen hävittäjät ja 250 sotilasta saapuivat harjoittelemaan Suomeen – Everstiluutnantti: “Ehdottomasti meidän etu”

Karjalan lennoston ja yhdysvaltalaisen lento-osaston ilmasotaharjoitukset alkavat huomenna. Yhdysvaltojen merijalkaväki on tuonut Suomeen kymmenen hornet-hävittäjää ja 250 sotilasta. Lennot jatkuvat melkein 3 viikkoa.

Yhdysvaltojen merijalkaväkeän hävittäjät saapuivat Rissalaan harjoittelemaan
Yhdysvaltojen merijalkaväkeän hävittäjät saapuivat Rissalaan harjoittelemaan

Karjalan lennoston ja yhdysvaltalaisen lento-osaston ilmataisteluharjoitukset alkavat huomenna keskiviikkona Rissalassa. Yhdysvaltain merijalkaväen lento-osasto on tuonut paikalle kymmenen hornet-hävittäjää sekä ilmatankkaus- ja kuljetuskoneita. Suomesta Karjalan lennostosta harjoitukseen osallistuu myös 10 hävittäjää.

Harjoitus jatkuu huomisesta 20. kesäkuuta saakka, eli lähes kolme viikkoa. Lennot sijoittuvat virka-aikaan, kello 8 ja 17 välille. Vierailuun osallistuu kaikkiaan 250 yhdysvaltalaista sotilasta, ja se on osa Suomen ja Yhdysvaltain kahdenvälistä puolustusyhteistyötä.

Suomen ilmavoimat on tehnyt yhteistyötä Yhdysvaltain merivoimien ja merijalkaväen kanssa F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjien hankintaprosessista lähtien. Edellisen kerran Yhdysvaltain merijalkaväen hornet-hävittäjiä vieraili Suomessa touko-kesäkuussa 2019, jolloin ne osallistuivat Bold Quest 19.1 ja ACE 19 -harjoituksiin.

Karjalan lennostossa vierailevaan osastoon kuuluu kymmenen merijalkaväen hävittäjälentolaivue 115:n (Marine Fighter Attack Squadron 115, VMFA-115) F/A-18 Hornet -hävittäjää, joita tukee 1‒2 merijalkaväen ilmatankkaus- ja kuljetuslentolaivue 452:n (Marine Aerial Refueler Transport Squadron 452, VMGR-452) KC-130-ilmatankkaus- ja kuljetuskonetta. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Näin Suomi pysyy mukana sodankäynnin kehityksessä

Karjalan lennoston esikuntapäällikkö, everstiluutnantti Tomi Böhm kertoo, että kyse on kahden hävittäjälentolaivueen ilmasotaharjoituksesta. Suomen ja Yhdysvaltojen hävittäjälaivueet lentävät yhdessä, harjoittelevat ilmasodan hienouksia ja vaihtavat tietoja.

Esikuntapäällikkö Böhm näkee tärkeänä, että Yhdysvaltojen ilmavoimat saapuvat säännöllisesti Suomeen harjoittelemaan. Näin Suomi voi pysyä mukana sodankäynnin kehityksessä.

– Tällä tavalla pidämme yhteyttä samalla tavalla operoiviin ilmavoimiin ja pystymme oppimaan toisiltamme. Jatkuva yhteistyö on ehdottomasti meidän etu, koska sillä tavalla pysymme mukana kehityksessä ja ilmasodan kärjessä, Böhm kertoo.

Lentokierroksia tehdään 2–3 päivässä. Koneet liikkuvat noin 200 kilometrin etäisyydellä Rissalan tukikohdasta, painottuen länteen, itään ja pohjoiseen päin, ei etelään.

Everstiluutnantti Böhmin mukaan erot Yhdysvaltojen ja Suomen ilmavoimien käytäntöjen välillä ovat lopulta yllättävän pieniä.

– Ainahan eroja on, mutta lopulta kädet savessa työskennellessä ei hirveästi eroja ole. Ihan samoja asioita siellä tehdään, mitä meilläkin.

Karjalan lennoston esikuntapäällikkö Tomi Böhm näkee Yhdysvaltojen ilmavoimien vierailun Suomen etuna ja tärkeänä. Näin Suomi voi pysyä mukana sodankäynnin kehityksessä, ilmasodan kärjessä. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Suomen luonto ihastuttaa yhdysvaltalaiskomentajaa

Yhdysvaltojen merijalkaväen lento-osasto VMFA-115:n komentaja everstiluutnantti Timothy Miller kehuu yhteistyön Suomen ilmavoimien kanssa sujuneen tähän mennessä erittäin hyvin, kun takana on muutaman päivän valmistelut ennen lentojen aloittamista.

Ensimmäistä kertaa Suomessa vieraileva komentaja on vaikuttunut suomalaisen luonnon kauneudesta.

– Siitä lähtien kun tulimme Suomeen, kaikki on sujunut todella hyvin ja vaikuttaa siltä, että suomalaiset ovat motivoituneita yhteistyöhön. On hienoa lentää kauniin kaupunkinne Kuopion yllä. Olemme valmiita lentämään ja kiitollisia, että saimme mahdollisuuden tulla tänne, Miller kertoo.

Karjalan lennoston hävittäjälentolaivue 31 komentaja Inka Niskanen, Yhdysvaltojen merijalkaväen lento-osasto VMFA-115:n komentaja Timothy Miller ja Karjalan lennoston esikuntapäällikkö Tomi Böhm. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Yhdysvaltain hävittäjälentolaivueen kotitukikohta on Beaufort Etelä-Carolinan osavaltiossa, ilmatankkaus- ja kuljetuskoneiden puolestaan Stewart New Yorkin osavaltiossa.

Tällä vierailulla yhdysvaltalaiset haluavat oppia lisää Suomesta ja Pohjoismaista lentoalueena, eli siitä millaista täällä on lentää. Miller uskoo, että Yhdysvaltojen lentäjät voivat oppia paljon suomalaisilta kollegoiltaan.

Koronaturvallisuudesta huolehditaan yhdysvaltalaisen henkilöstön karanteenilla ennen Suomeen saapumista. Heille tehdään koronatestit sekä lähtömaassa että Suomessa. Suomen päässä fyysinen kanssakäyminen minimoidaan.

Yhdysvaltojen merijalkaväen lento-osasto VMFA-115:n komentaja everstiluutnantti Timothy Miller on ensimmäistä kertaa Suomessa. Hänestä yhteistyö on kehittävää molemmin puolin. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Lentomelu ei tunnu Rissalan asukkaita häiritsevän

Lentotoiminta Rissalassa on vierailun aikana tavanomaista vilkkaampaa. Lentoaseman lähistöllä Jännevirralla hävittäjät jyristävät matalalla asuinalueen yli säännöllisesti.

Jännevirralla asuvat Heli Kyhäräinen ja kyläyhdistyksen puheenjohtaja Saija Miettinen ovat tottuneet lentomeluun ja kokevat saavansa harjoituksista myös riittävästi tietoa.

– Yleensä ne suht ihmisten aikaan tulevat. Harvoin minä niihin olen herännyt, lähtöihin tai paluisiin, mutta onhan se tietynlainen merkki näin keväisin, Kyhäräinen kertoo.

– Kyllä ne ovat hyvin tiedottaneet ja pääsääntöisesti lennetään virka-aikaan. Se on aika normaalia, että lennetään, tähän on tottunut, Miettinen pohtii.

Karjalan lennoston Hävittäjälentolaivue 31:n isännöimän laivuevierailun aikana lennetään ilmataisteluharjoitteluun keskittyviä lentokierroksia, joihin osallistuu pääasiassa Ilmavoimien ja Yhdysvaltain merijalkaväen F/A-18 Hornet -hävittäjiä. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Lue lisää:

Uuden sukupolven hävittäjät ovat jo tuloillaan, kun Suomi pohtii valintaansa – Euroopan uudet hävittäjäprojektit etenemässä ripeästi

Yhdysvaltalainen lento-osasto vierailulle Karjalan lennostoon Siilinjärven Rissalaan kolmeksi viikoksi – mukana kymmenen Hornet-hävittäjää

Yhdysvaltain puolustusministeriö hyväksyy kahden eri hävittäjän myynnin Suomeen – molemmissa paketeissa on mukana laaja valikoima aseita yli 10 miljardin hintaan

Yle vieraili etukäteen ihmetellyssä armeijan Bold Quest -tapahtumassa – ei pidä sanoa harjoitukseksi, taustalla "kohtuullisen iso Excel-tiedosto"