1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vaalit

Poliisi tutkii Turun Varissuolla ilmoitettua vaalirikosta – TS:n tiedot: Ulkomaalaistaustaisia henkilöitä pakotettu äänestämään

Painostusta olisi tehty mahdollisesti kolmen eri ehdokkaan hyväksi. Kaikki kolme henkilöä ovat kuntavaaliehdokkaina Turun vaalipiirissä. Poliisi muistuttaa, ettei toisen äänestämiseen saa vaikuttaa uhkauksella.

Opaste kuntavaalien ennakkoäänestyspaikalle Varissuolla Turussa 1. kesäkuuta. Äänestyspaikka on Varissuon liikekeskuksen yhteydessä. Lounais-Suomen poliisi tutkii epäilyjä vaalirikoksista Turun Varissuolla. Kuva: Roni Lehti / Lehtikuva

Lounais-Suomen poliisilaitos kertoo tiedotteessaan, että sille on tehty ilmoitus epäillystä vaalivilpistä. Ilmoituksen mukaan Turun Varissuolla olisi painostettu äänestäjiä äänestämään tiettyä ehdokasta.

Poliisin tämänhetkisten tietojen mukaan painostus olisi tehty mahdollisesti kolmen eri ehdokkaan hyväksi. Kaikki kolme henkilöä ovat kuntavaaliehdokkaina Turun vaalipiirissä.

Asia tutkitaan alustavasti kolmena eri vaalirikoksena. Vaalitoimitsijoita ei epäillä rikoksesta.

Turun Sanomat (siirryt toiseen palveluun) kertoo saaneensa tietoja, että Varissuon kirjastossa sijaitsevassa ennakkoäänestyspaikassa on havaittu, että ulkomaalaistaustaisia henkilöitä on pakotettu äänestämään.

– TS:n tietojen mukaan näitä henkilöitä tuodaan äänestämään ja heitä ohjataan, jopa pakotetaan äänestämään tiettyä ehdokasta, lehti kirjoittaa. Tiedossa ei lehden mukaan ole, kuka ulkomaalaistaustaisia ohjailee ja ketä heidät pakotetaan äänestämään.

Poliisi toivoo yhteydenottoja

Poliisi muistuttaa äänestäjiä siitä, että jokainen äänestäjä on oikeutettu käyttämään, tai olla käyttämättä, äänestysoikeuttaan itse haluamallaan tavalla. Uhkauksella vaikuttaminen toisen äänestämiseen on kiellettyä.

Poliisi pyytää vihjeitä mahdollisesta painostamisesta sähköpostilla osoitteeseen vihjeet.lounais-suomi@poliisi.fi (siirryt toiseen palveluun) tai Whatsapp- ja tekstiviestillä numeroon 050 411 7655.

Esitutkinta on alkutekijöissään, joten poliisi ei tässä vaiheessa tiedota asiasta enempää.

Vaalivilppiepäilystä kertoi ensimmäisenä Turun Sanomat (siirryt toiseen palveluun)nettisivuillaan.

Juttua päivitetty 1.6. kello 20.52: Täydennetty STT:n jutulla.