1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. A-studio

Mika Salminen kehottaa suunnittelemaan lomamatkat rokotusten ehdoilla: "Ettei käy niin, että olette mökillä ja menee mahdollisuus ohi"

Ulkomaanmatkailu avautunee viimeistään heinä-elokuussa kaksi rokoteannosta saaneille. Matkailualan mielestä pelkän ennakkotestin pitäisi jo nyt riittää maahantuloon, mutta STM haluaa pitää kiinni kahdesta testistä tai kahdesta rokotteesta.

THL:n terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen A-studiossa.
”Suunnitelkaa kesälomanne niin, että pääsette ottamaan koronarokotteen kakkosannoksen ennen mökkilomaa”, suosittelee THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen muistutti illan A-studiossa ihmisiä toisen koronarokoteannoksen tärkeydestä.

– Suunnitelkaa kesälomanne niin, että pääsette ottamaan koronarokotteen kakkosannoksen ennen lomaa. Ettei käy niin, että olette mökillä ja menee mahdollisuus ohi.

Toisesta rokoteannoksesta on kesälomille sekin hyöty, että matkailu helpottuu Euroopan unionin alueella.

– Näin se on ajateltu Euroopassa, että täysin rokotetut pääsevät aika vapaasti matkustamaan.

Toistaiseksi hallitus kehottaa (siirryt toiseen palveluun) välttämään kaikkea tarpeetonta matkailua.

Suomen matkustusrajoitukset hiertävät matkailuyrittäjiä

Matkailualan toimijat ovat kritisoineet Suomen mallia, jossa maahantulijat halutaan omaehtoiseen karanteeniin tai toiseen testiin 72 tunnin kuluttua.

Suomen matkailualan liiton toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti ihmettelee, miksi Suomi poikkeaa tässä monien muiden Euroopan maiden linjasta, joissa pelkkä negatiivinen ennakkotestitodistus riittää.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila perustelee päätöstä terveysturvallisempana ratkaisuna.

– Olemme tiukimpia maita, mutta meillä on myös hyvä tautitilanne, josta me haluamme pitää kiinni.

– Viro oli pitkään Euroopan parhaimpia tautitilanteen osalta, mutta aika nopeasti tilanne paheni Euroopan pahimmaksi. Tämä on se tilanne, minkä me haluamme erityisesti välttää.

Varhilan mukaan joissakin maissa, kuten Norjassa, on vielä Suomeakin tiukempi linja maahantulorajoituksissa.

STM:n tekemässä virkaesityksessä (siirryt toiseen palveluun) uudeksi maahantulomalliksi Suomi vaatisi jatkossakin ennakkotestillä maahan saapuneilta toista testiä 72 tunnin kuluttua. Koronan sairastaneilta tai täyden rokotussarjan eli nykyisillä rokotteilla kahden annoksen saaneilta tätä ei vaadittaisi.

Katso tästä koko A-studion 1.6.2021 lähetys.

Lue lisää:

Autolla talveksi Espanjaan, laivalla joka kuukausi Viroon – kaksi suomalaista kertoo, miksi he matkustavat koronasta huolimatta

STM:n Kirsi Varhila ei suosita ulkomaanmatkoja kesäksi – "Meillä on yhä melkoisen paljon virusta väestössä"

Kannattaako suunnitella ulkomaanmatkaa, järjestetäänkö festareita, miten käy juhlien? 9 kysymystä ja vastausta toisesta koronakesästä

Kuuntele Takaisin Pasilaan -podcast:

Miksi YouTuben algoritmi nosti huuhaasisältöä, ja painoi viranomais- ja tutkimustiedon hakutuloksien pohjalle? Toivon kanssa algoritmien arvoituksia pohtii Ylen ulkomaantoimituksen datajournalisti Satu Helin.