Hyppää sisältöön

Marokon kuningas jyrähti Espanjalle alaikäisten siirtolaisten palautuksista EU:sta – Kolme kohtaa Luoteis-Afrikassa muhivasta vyyhdistä

Siirtolaisten määrä Marokosta Espanjaan on lisääntynyt tuhansilla, kun Marokko höllensi viime kuussa rajamuodollisuuksiaan. Taustalla on kiistanalaisen itsehallinnollisen Länsi-Saharan alueen hallinta Marokon ja Polisario-vapautusliikkeen kesken.

Siirtolaisia odottamassa teollisuustontilla Ceutassa, Espanjassa 21. toukokuuta. Kuva: Brais Lorenzo / EPA

Marokon kuningas Mohammed VI on ohjeistanut maansa viranomaisia edistämään kaikkien alaikäisten marokkolaisten siirtolaisten palauttamista EU:sta.

Viime kuussa noin 8 000 siirtolaista saapui Ceutaan Espanjaan. Puolet heistä on palautettu Marokkoon.

Alaikäisiä saapui Ceutaan Espanjan suurimman sanomalehden El Paisin mukaan yli tuhat, joista valtaosa ilman vanhempia. Heillä on lain mukaan lupa jäädä maahan.

Siirtolaisten saapumista edesauttoi Marokon rajavalvonnan höllennys, jonka taustalla näyttäisi olevan maiden diplomaattinen kiista.

Miksi Espanja ja Marokko ovat riidoissa?

Espanjan ja Marokon välinen kiista alkoi ilmeisesti Espanjan päätöksestä vastaanottaa Länsi-Saharassa taistelevan sissipäällikkö Brahim Ghalin sairaalahoitoon.

Marokon turvallisuusjoukot höllensivät rajavartiointia Ceutan luona ja tuhannet Eurooppaan pyrkivät ihmiset käyttivät tilaisuutta hyväkseen.

Marokko veti myös suurlähettiläänsä Espanjasta konsultaatioita varten.

Espanjan ulkoministeri sanoi toukokuussa Marokon vakuuttaneen Espanjalle, että siirtolaisten tulon ja Ghalin välillä ei ole mitään yhteyttä.

Marokon sisä- ja ulkoministeriöt sanoivat tiistaina, että yhteistyötä tehdään EU-viranomaisten kanssa alaikäisten palauttamiseksi maahan. Ministeriöiden mukaan EU-maiden prosessit hidastavat palautuksia.

Ministeriöiden ja kuninkaan katsottiin vastanneen Espanjan medioiden uutisointiin, jonka mukaan Marokko ei ole tehnyt yhteistyötä asiassa.

Espanjalainen poliisi otti alaikäisen siirtolaisen kiinni Ceutassa Espanjassa 21. toukokuuta. ( Alaikäisen henkilön kasvot pikselöity henkilöllisyyden suojaamiseksi oikeudellisista syistä) Kuva: Brais Lorenzo / EPA

Miksi Polisarion johtaja on Espanjassa?

Polisarion johtaja Ghali saapui Pohjois-Espanjaan huhtikuussa. Hän on sairaalahoidossa koronaviruksen aiheuttaman taudin vuoksi. Marokko olisi ilmeisesti halunnut, että sille ilmoitetaan Ghalin siirtämisesta hoitoon.

Ihmisoikeusjärjestöt ja yksittäiset länsisaharalaiset ovat syyttäneet Ghalia ja muita Polisarion johtajia muassa oikeudessa sotarikoksista. Ghali on kiistänyt syytökset.

Tiistaina Espanjan korkein oikeus kieltäytyi asettamasta Ghalia arestiin. Tämä päätös saattaa aiheuttaa lisää kitkaa Marokon ja Espanjan välille.

Ghali ei asianajajan mukaan ole poistumassa Espanjasta ennen kuin tapaus on käsitelty oikeudessa.

Espanjan hallituksen tiedottaja Maria Jesus Montero lausui optimistisesti tiistaina, että Marokon ja Espanjan väliset suhteet voivat muuttua paremmiksi tuntien kuluessa.

Espanjan on ilmoittanut antaneensa hoitoa Ghalille humanitaarisena eleenä.

Mikä on Länsi-Saharan tilanne?

Oikeuden päätöksen jälkeen Marokko ilmeisesti uhkaa laajentaa kiistan koskemaan ei vain Ghalia, vaan myös Länsi-Saharan tilannetta.

Marokko miehittää Länsi-Saharaa, ja noin kolme neljäsosaa alueesta on sen hallinnassa.

Vuonna 1973 perustettu Polisario taistelee Länsi-Saharan itsenäisyyden puolesta. Liike perustettiin alun perin taistelemaan Espanjan siirtomaavallan kukistamiseksi.

Polisarion tavoitteena on saada Länsi-Saharan sahraweille oma valtio, Saharan demokraattinen arabitasavalta.

Vuoden 1991 tulitauon yhteydessä YK tuki Polisarion toivetta kansanäänestyksestä.

45 vuotta vanha kiista kiehuu aina välillä. Marokon ja Länsi-Saharan itsenäisyydestä haaveilevan liikkeen välillä oli kärjistymässä uudelleen esimerkiksi viime syksynä Ylen haastatteleman tutkijan mukaan.

Tiistaina Marokko ilmoitti, että Yhdysvaltojen ja muiden maiden kanssa tässä kuussa järjestettävä sotaharjoitus pidetään Länsi-Saharan alueella.

Yhdysvaltain puolustusministeriön alaisen Africomin mukaan harjoitukseen osallistuu yli 7 000 sotilasta yhdeksästä eri maasta. Tarkkoja tietoja osallistujista ei kerrottu.

Espanja ei ole ilmoittanut osallistuvansa harjoitukseen.

Lue myös:

Espanja on palauttanut yli puolet Ceutaan tulleista tuhansista siirtolaisista – Mikä odottaa lapsia ja nuoria, joita ei saa käännyttää?

Noin 8 000 siirtolaista saapui Espanjan Ceutaan Pohjois-Afrikassa – Taustalla saattaa vaikuttaa Marokon ja Espanjan kiista

Länsi-Saharan rikkaudet saavat ulkomaat katsomaan alueen miehitystä läpi sormien – vanha konflikti uhkaa taas kärjistyä ja voi tutkijan mukaan myös laajeta

Länsi-Saharan konflikti uhkaa taas leimahtaa – alueen itsenäisyyttä ajava vapautusliike katsoo Marokon rikkoneen 30-vuotista tulitaukoa