Satakunnan koronatilanne parantunut edelleen – kohta koko maakunta voi olla epidemian perustasolla

Satakunnassa enää Eura ja Rauma ovat koronan kiihtymisvaiheessa. Muu maakunta on epidemian perustasolla. Jos tilanne jatkuu Eurassa ja Raumalla hyvänä, nekin voivat olla ensi viikolla perustasolla. Rajoituksia on purettu ministeriön suositusten mukaisesti.

Satasairaalassa ei ole hoidettavana koronapotilaita. Kuva: Jere Sanaksenaho / Yle

Satakunnan koronatilanne on parantunut viime viikosta.

Eura on siirtynyt epidemian leviämisvaiheesta kiihtymisvaiheeseen. Myös Rauma on kiihtymisvaiheessa. Muu maakunta on perustasolla.

Jos Euran ja Rauman tilanteessa ei tule takapakkia, ne voivat kummatkin olla noin viikon päästä perustasolla, Satakunnan alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä tiedottaa.

Kultajuhlien tartunnoista pelättyä vähemmän jatkotartuntoja

Kokemäellä on edelleen kaupungin kokoon nähden korkea ilmaantuvuus (71,2 tapausta 100 000:aa asukasta kohti kahdessa viikossa). Kaupunki on kuitenkin palannut kiihtymisvaiheesta perustasolle, koska kaikki tartunnat ovat samasta ketjusta eikä uusia tartuntoja ole löytynyt viikkoon.

Satakunnan ilmaantuvuusluku on Satasairaalan omien tilastojen mukaan 20,4. Eurassa luku on 87, Raumalla 51,2 ja Porissa 7,2. Esimerkiksi Rauman tilanne on kääntynyt viime viikosta parempaan suuntaan, ja joukkokaranteeneja on pystytty purkamaan. Rauman Lukon kultajuhlinnasta on tullut pelättyä vähemmän jatkotartuntoja.

Erityisen ilahduttavaa on, että Satakunnassa ei viime viikolla todettu koronan joukkoaltistumisia. Tämä on ensimmäinen vastaava viikko pitkään aikaan.

Satasairaalassa ei ole hoidettavana koronapotilaita. Terveyskeskuksissa hoidettavia on kaksi.

Rajoituksia puretaan

Aluehallintovirasto kertoi tänään tiistaina rajoitusten purkamisesta Satakunnassa. Tämän takia myös alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä keventää suosituksia ja rajoituksia.

Esimerkiksi perustasolla ei enää rajoiteta yksityistilaisuuksien osallistujamäärää. Tilaisuuksien järjestäjien pitää vastata turvavälien pitämisestä ja siitä, että käytettävissä on mahdollisuus puhdistaa käsiä. Järjestäjien kannattaa suosia ulkotiloissa pidettäviä tilaisuuksia; sisätiloissa on syytä edelleen käyttää maskia.

Kiihtymisvaiheen kunnissa yksityistilaisuuksien kokoontumisten henkilömääräsuositus on 20.

Harrastuksissa suositellaan ulkotilojen käyttöä. Aikuisten sisäharrastuksia voidaan järjestää, jos turvaohjeita pystytään noudattamaan. Maskien käyttöä suositellaan. Lähikontakteja pitäisi välttää.

Lapset ja nuoret voivat harrastaa normaalisti, mutta ulkotiloja pitäisi suosia ja heitä kuljettavien aikuisten noudattaa kokoontumisrajoituksia.

"Jatketaan edelleen maskien käyttöä ja turvavälejä"

Satasairaalan tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälä ja johtajaylilääkäri Petteri Lankinen korostavat, että turvaväleistä on edelleen syytä pitää huolta ja kaikkia muitakin rajoituksia on noudatettava.

– Me kaikki voimme vaikuttaa siihen, että myönteinen kehitys jatkuu. Tässä murrosvaiheessa ei saisi unohtaa koeteltuja keinoja: Jatketaan edelleen epidemian aikaan omaksuttuja käytäntöjä koskien käsi- ja hengitystiehygieniaa, kasvomaskin käyttöä, sosiaalisia etäisyyksiä ja muiden huomioonottamista. Tärkeintä on, että sairaana ei mennä juhliin, töihin tai muiden pariin vaan hakeudutaan testiin, kaksikko kirjoittaa.

Uusitalo-Seppälä ja Lankinen toteavat, että kun rokotuskattavuus paranee, maskeistakin päästään vähitellen eroon.

Myös sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila kannustaa suomalaisia edelleen varovaisuuteen. Esimerkiksi ulkomaanmatkailua kannattaa hänen mukaansa välttää, jos matkustaminen ei ole välttämätöntä.

Klo 21.44 muutettu ilmaantuvuusluvut yhteneväisiksi: Kaikki ovat Satasairaalan omista tilastoista.

Lue lisää: