1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronarajoitukset

Rajoitukset helpottavat Kainuussa – pandemiapäällikkö arvioi, että noin puolet normaalista on sopiva yleisömäärä

Hygienian ja turvavälien takaaminen ovat ehtoina tapahtumien järjestämiselle. Aluehallintoviraston päätös tuo paikallisille viranomaisille valtaa ja vastuuta. Ravintoloiden rajoitukset ovat valtioneuvoston kanslian hyppysissä.

Järjestäjän on huolehdittava terveysturvallisista käytänteistä, vaikka kokoontumisia ei enää rajoiteta. Kuva: Yle/Marie Söderman

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on kumonnut kokoontumisrajoitukset Kainuussa yleisötilaisuuksista ja yleisistä kokouksista.

Järjestäjän on huolehdittava terveysturvallisista käytänteistä, vaikka kokoontumisia ei enää rajoiteta. Tilaisuuksissa on oltava mahdollisuus käsien puhdistamiseen, riittävien etäisyyksien ylläpitoon sekä pintojen puhdistamiseen.

Lisäksi kunnat ja alueelliset koronakoordinaatioryhmät voivat antaa suosituksia alueilleen. Tapahtumia suunnitellessa pitää ottaa yhteys oman kunnan viranomaisiin.

Päätös siirtää paljon valtaa, mutta myös vastuuta paikallisille viranomaisille, arvioi Kainuun soten pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari.

Koukkari summaa, että hyvä nyrkkisääntö on ottaa katsomot tapahtumissa esimerkiksi puolilleen.

– Yleisölle varattujen ulko- tai sisätilojen toiminnasta vastaavan on huolehdittava, että käsidesiä ja pesumahdollisuuksia on tarjolla. Myös maskisuositus on voimassa. Jos ei pysty tarjoamaan väljää oleskelua yleisölle, ei ole edellytyksiä tapahtuman järjestämiseen.

Lisäksi tapahtumassa terveysturvallisuudesta informoiminen ja huolehtiminen on järjestäjän vastuulla, Koukkari linjaa. Jos tapahtumaa ei pystytä järjestämään edellä mainituilla kriteereillä, on mahdollista, että viranomainen voi keskeyttää sen.

Vapautuminen ei koske vielä ravintoloita, vaan niistä päättää valtioneuvoston kanslia. Kainuussa on voimassa anniskeluoikeudellisissa ravintoloissa 50 prosentin asiakasmäärän sisäänotto ja ruokaravintoloissa asiakkaita saa ottaa 75 prosenttia kapasiteetista.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.