Hyppää sisältöön

Tältä näyttää iso joki, jossa on tuplasti liikaa vettä – katso video voimiaan uhkuvasta Kymijoesta

Kymijoki virtaa tällä hetkellä poikkeuksellisen kovaa ja korkealla. Harvinainen vesitilanne voi aiheuttaa riskejä esimerkiksi Kimolan kanavaa veneileville, joiden määränpää on Kouvolan uusissa vierasvenesatamissa Voikkaalla.

Kouvolan järvipelastusaseman Onni Marsala ja Saku Tauriainen ajamassa pelastusveneellä Kymijoella Kouvolassa.
Kymijoki virtaa tällä hetkellä poikkeuksellisen kovaa ja korkealla. Harvinainen vesitilanne voi aiheuttaa riskejä esimerkiksi Kimolan kanavaa veneileville, joiden määränpää on Kouvolan uusissa vierasvenesatamissa Voikkaalla.

Kymijoki virtaa tällä hetkellä jopa vaarallisen voimakkaasti.

Erityisen hankala tilanne on veneilijöille, jotka lähestyvät Voikkaalla sijaitsevia Kouvolan vierasvenesatamia Kimolan kanavan suunnasta.

Vesitilannetta tarkkaileva Kaakkois-Suomen ely-keskus sekä Kouvolan vapaaehtoiset järvipelastajat varoittavatkin varsinkin niitä veneilijöitä, joiden määränpäänä on Virtakiven vierasvenesatama.

Muutama sata metriä ennen laitureita joki virtaa vielä melko rauhallisesti, mutta virtaus muuttuu yhtäkkiä erittäin voimakkaaksi vain hetkeä ennen rantautumista.

– Jos tässä ajautuu keskelle jokea, niin ollaan todella vaarallisessa tilanteessa, jossa voi käydä huonostikin, arvioi vesiasiantuntija Juha Pohjoisaho Kaakkois-Suomen ely-keskuksesta.

Poikkeuksellisen voimakas Kymijoen virta painaa viitat eli veneilijöiden liikkumista ohjaavat väylämerkit lähes kokonaan pinnan alle. Merkit voivat olla huonosti näkyvissä, välillä ne ovat kokonaan piilossa veden alla. Kuva: Antro Valo / Yle

Näköetäisyydellä on Voikkaan entisen paperitehtaan alueella sijaitseva voimalaitos. Ennen sitä joen poikki on vedetty köydet.

– Matka loppuu viimeistään köysiin, mutta kannattaa ennakoida ja tutustua reittiin ja näihin virtauksiin, ettei sinne ajaudu, sanoo Kouvolan järvipelastusaseman päällikkö Saku Tauriainen.

Kouvolan järvipelastusaseman päällikkö Saku Tauriainen (oikealla) sanoo Kymijoen virtaamaan olevan nyt vaikea kokeneellekin veneilijälle. Ajamista kovassa virrassa kävi testaamassa myös järvipelastajien Onni Marsala. Kuva: Antro Valo / Yle

Pelastustehtäviin johtaneita vaaratilanteita joella ei vielä ole sattunut. Veneilykausi on kuitenkin vasta alussa, ja vesitilanne-ennusteen (siirryt toiseen palveluun) mukaan Kimolan kanavan kautta veneilevät joutuvat varautumaan poikkeuksellisiin olosuhteisiin koko kesäkuun ajan.

Harvinainen tilanne

Kevään ja alkukesän tilanne Kymijoessa Kouvolan ympäristössä on harvinainen. Kaakkois-Suomen ely-keskuksen mukaan joessa kulkee nyt vettä lähes 600 kuutiota sekunnissa. Se on tähän vuoden aikaan noin kaksinkertainen määrä keskimääräiseen verrattuna.

Edellisen kerran vastaava lukema keväällä mitattiin yli 30 vuotta sitten, vuonna 1988.

– Tämä on erittäin harvinaista. Yleensä toukokuun alun ja heinäkuun lopun välissä tällaisia virtaamia ei ole, kertoo vesiasiantuntija Juha Pohjoisaho Kaakkois-Suomen ely-keskuksesta.

Pohjoisaho huomauttaa, että tilanne on poikkeuksellinen myös muille kuin veneilijöille.

– Jos ennustetut kesäkuun helteet toteutuvat, se voi houkutella ihmisiä uimaan. Sekään ei ole nyt turvallista kaikissa niissä paikoissa, joissa uimiseen on normaalioloissa totuttu.

Kaakkois-Suomen ely-keskuksen vesitalousasiantuntija Juha Pohjoisaho sanoo, että Päijänteen ja Kymijoen harvinaisen vesitilanteen kehittymistä seurataan päivittäin. Kuva: Antro Valo / Yle

Kymijoen poikkeuksellisen vesitilanteen taustalla on jokeen vetensä purkavan Päijänteen korkealla oleva vesi. Järven pinta on nyt noin 40 senttimetriä tavanomaista korkeammalla.

Ilmiö johtuu muun muassa toukokuun runsaista vesisateista sekä talven suuren lumimäärän sulamisvesistä.

Päijänteen vedenpinnan korkeus hätyyttelee jo tulvarajaa, ja tilannetta hillitään juoksuttamalla vettä tavallista enemmän Kymijokeen. Tämän takia vesi on normaalia korkeammalla myös joessa, tavallista kovemman virran lisäksi.

Alkukesän ajan tilanne Kymijoella säilyy jokseenkin nykyisen kaltaisena: joki virtaa korkealla ja kovaa, mutta virtaama ei ennusteen mukaan juurikaan kasva. Juha Pohjoisaho muistuttaa, että käänne on silti mahdollinen.

– Jos kesäkuussakin saadaan runsaita sateita, tilanne voi pitkittyä.

Suositus kiertoreitistä

Hankala tilanne ei kuitenkaan automaattisesti estä Kouvolan vierasvenesatamiin pääsyä Kimolan kanavan kautta.

Kouvolan järvipelastusaseman päällikkö Saku Tauriainen suosittelee Kimolan kanavan suunnasta tulevia valitsemaan Pyhäjärven jälkeen vaihtoehtoisen reitin jokiosuudelle kohti Voikkaata.

– Hovinsaaren ja Tehtaansaaren itäpuolelta pääsee rauhallista virtaa pitkin rantautumaan Hirvelän satamaan. Se on vain muutaman sadan metrin päässä ylävirtaan Virtakivestä ja alueen palveluista.

Kouvolan järvipelastusaseman Onni Marsala ja Saku Tauriainen testaamassa virtauksen vaikutuksia Kymijoella Kouvolassa. Kuva: Antro Valo / Yle

Jos veneilijä kuitenkin päättää mennä Virtakiven satamaan, kokeneenkin veneilijän pitää olla erittäin tarkkana.

Avainsanoja ovat veneen ohjattavuus, veneilytaidot sekä oman veneen ominaisuuksien tunteminen.

– Kovassa virrassa vene hakee koko ajan ajolinjaa. Esimerkiksi virtaa ylöspäin mentäessä koneesta pitää löytyä riittävästi ruutia, että pääsee virran ylös, sanoo Saku Tauriainen.

.
.