Pertunmaa joutuu kriisikunnan arviointimenettelyyn – kunnanjohtaja: "Emme ole vielä siinä vaiheessa, että kaikki on loppu"

Pertunmaa on yksi neljästä kunnasta, joissa tehdään Valtiovarainministeriön toimesta arviointi siitä, miten kunta voi säilyttää palvelunsa. Pertunmaa harkitsee muun muassa omaisuutensa myymistä, jotta kriisikuntaleimaa ei tulisi.

Pertunmaan kunnantalolla pohditaan nyt tarkkaan, mitä kaikkea kunnan pelastamiseksi on tehtävä. Kuva: Jouni Kirvesmies / Yle

Pertunmaa joutuu kriisikunnan arviointimenettelyyn yhdessä Rääkkylän, Haapajärven ja Konneveden kuntien kanssa.

Menettelyssä selvitetään kunnan kykyä järjestää palvelut asukkailleen. Arviointimenettely on seurausta kuntien vaikeasta taloustilanteesta. Arvioinnilla selvitetään kunnan mahdollisuuksia jatkaa toimintaansa talouttaan tasapainottamalla ja esimerkiksi ilman kuntaliitosta.

Kunnanjohtaja Leena Ruotsalainen korostaa, että Pertunmaa ei ole vielä kriisikunta. Kunnassa ollaan valmiita tekemään paljon töitä, ettei kriisiin ajauduta.

– Emme ole vielä siinä vaiheessa, että kaikki on loppu. Mutta kunta joutuu nyt arvioimaan, mitä kunnan omaisuudesta joudutaan realisoimaan.

Kunnan toiveissa on myös, että sote-uudistus toteutuu. Uudistus auttaisi Ruotsalaisen mukaan kuntaa pääsemään yli hankalasta tilanteesta, sillä kunnan sotemenot ovat korkeat ja kasvavat koko ajan.

– Se on hyvä sysäys siihen, ettei jouduttaisi tilanteeseen, jossa joku vie ja Pertunmaa vikisee.

Mikäli kriisikunnan ikävä leima Pertunmaalle kaikista toimista huolimatta tulee, voi edessä olla esimerkiksi pakkoliitos toiseen kuntaan.

Arviointi aloitetaan Valtiovarainministeriön toimesta elokuussa.