Hyppää sisältöön

Harmaalla merkittyjä sijoituksia, kaksi oudosti ajoittunutta irtisanoutumista – kaupunginjohtaja avaa sijoitussotkun taustoja ja kiistää moitteet

Rovaniemen kaupunginjohtaja on antanut tarkastuslautakunnalle selvityksen muistutukseen, jonka hän sai kaupungin tilintarkastuskertomuksessa: "Olen pyrkinyt korjaamaan kaupungin sijoitustoiminnassa havaitsemiani puutteita", Vainio sanoo.

Kaupunginjohtajan saama muistutus koski Rovaniemen kaupungin sijoitusten kotiuttamiseen liittyviä toimivaltuuksia ja asiantuntijapalveluiden hankintoja. Arkistokuva. Kuva: Antti Mikkola / Yle

Rovaniemen kaupunginjohtaja Ulla-Kirsikka Vainio on antanut Rovaniemen tarkastuslautakunnalle selvityksen muistutukseen, jonka hän sai tilintarkastajalta kaupungin tilintarkastuskertomuksessa. Tilintarkastaja ei puoltanut vastuuvapauden myöntämistä kaupunginjohtajalle vuoden 2020 tilikauden osalta.

Kuntalain mukaisesssa selvityksessään Vainio kiistää ylittäneensä toimivaltansa, kun hän päätti viranhaltijapäätöksellä kotiuttaa kaupungin sijoitusvarallisuutta yli 19 miljoonan euron arvosta viime syyskuussa. Tilintarkastaja nosti esiin myös sen, ettei Vainio kilpailuttanut hankkimiaan asiantuntijapalveluita viime syksynä.

Vainion mukaan tilintarkastajan moittimat toimenpiteet on tehty riskienhallinnan näkökulmasta yhteistyössä kaupunginhallituksen kanssa. Myös kaupunginvaltuusto on mukana, sillä se on osallistunut niiden käsittelyyn hyväksymällä uudet sijoitustoiminnan perusteet.

Kaksi irtisanoutui talousjohdosta

Vainio antaa omasta näkökulmastaan uutta lisätietoa tapahtumista, jotka johtivat lopulta poliisin käynnistämään esitutkintaan Rovaniemen riskisijoituksista.

Vainion mukaan hänen on ollut työlästä ja vaikeaa saada selvyyttä kaupungin sijoituksista ja niihin liittyvistä riskeistä. Esimerkiksi Front Finance -yhtiö yrityssaneerausmenettelystä hän kuuli noin puolen vuoden viiveellä.

Vainio kertoo pyytäneensä tiedon kaupungin sijoitusomaisuudesta ensimmäisen kerran jo maaliskuussa 2020, kaksi kuukautta ennen kuin hän aloitti kaupunginjohtajana.

Hän pyysi vielä lisää raportteja, mutta niistä Front Finance -sijoitusten tilanne ei selvinnyt. Esimerkiksi viime heinäkuussa hän sai raportin, jossa Front Finance -sijoitukset oli merkitty harmaalla. Vainio pyysi vielä samana päivänä lisäselvitystä.

Kaupunginkamreeri puolestaan pyysi samana päivänä virkavapaata lähes 1,5 vuodeksi. Hänelle ei tätä myönnetty. Hän erosi 16. heinäkuuta.

Vainio sai talousosastolta lisää raportteja elokuussa, mutta Vainio kuvailee niiden olleen epäammattimaisesti laadittuja ja ristiriitaisia. Toinen sijoituksia taloushallinnossa hoitanut henkilö irtisanoutui, Vainion mukaan "yllättäen", 10.8.2020.

Uudella johtajalla heräsi epäilys

Vainion mukaan sijoitusten riskit ja epäilys sijoitusten sijoitusohjeiden vastaisuudesta heräsivät elokuussa 2020. Ne nosti esiin pikaisesti rekrytoitu uusi vs. talous- ja rahoitusjohtaja Saara Saari.

Vainio tiedotti silloista kaupunginhallituksen puheenjohtajaa Liisa Ansalaa (kesk.), että viranhaltijat alkavat valmistella sijoitusten kotiuttamista sekä uuden sijoitusohjeen laatimista.

Front Financen yrityssaneeraus tuli Vainion tietoon vasta 8. syyskuuta, kun Saara Saari kutsuttiin velkojainkokoukseen.

Vainio: Varat kotiutettiin yhdessä kaupunginhallituksen kanssa

Vainio kertoo tehneensä päätöksen sijoitusten kotiuttamisesta 11.9.2020. Kaupunginhallitukselle tarjottiin mahdollisuutta otto-oikeuteen, mutta se ei sitä käyttänyt. Varat kotiutettiin kaupungille vasta tämän ratkaisun jälkeen.

– Koin tämän merkittävänä tukena ja osoituksena siitä, että olemme yhdessä menossa oikeaan suuntaan, Vainio kertoo.

Kaupunginhallitus päätti myöhemmin syksyllä vielä sijoitusohjeen päivittämisestä sekä eettisten sääntöjen laatimisesta.

– Pidän erikoisena sitä, että tilintarkastaja näkee riskienhallinnan perusteella tehdyn ja kaupunginhallituksen vahvistaman kaupunginjohtajan viranhaltijapäätöksen moitittavana.

Vainio ihmettelee myös sitä, ettei tilintarkastaja puolestaan huomauttanut yksittäisen viranhaltijan tekemistä merkittävistä sijoituksista.

– Olen vilpittömästi pyrkinyt korjaamaan kaupungin sijoitustoiminnassa havaitsemiani puutteita, Vainio sanoo.

Rovaniemen sijoitusten kotiuttamisesta tehtiin maaliskuussa tutkintapyyntö poliisille, mutta poliisi päätti olla aloittamatta asiassa esitutkintaa.

Miksi asiantuntijaa ei kilpailutettu?

Tilintarkastaja muistutti kaupunginjohtajaa myös siitä, että tilikauden aikana ostettiin asiantuntijapalveluita yksittäiseltä toimijalta lähes 330 000 eurolla, vaikka hankintaa ei oltu kilpailutettu tai tehty siitä hankintapäätöstä.

Vainion mukaan hän noudatti hankinnassa kaupungin pienhankintaohjetta.

Kaupunginhallitus vaati, että saneerausoikeudenkäyntiin otetaan ulkopuolinen selvittäjä. Vainio kertoo kartoittaneensa kolme vaihtoehtoa, joista valitsi Krogerus Oy:n 1.10.2021. Toista vaihtoehtoa hän piti liian kalliina ja kolmantena epäsopivana, koska tämä toimi Front Financen yrityssaneerauksen selvittäjänä.

Vainion mukaan oli luonnollista valita sama toimija tekemään myös toista selvitystä, joka lopulta johti kaupunginhallituksen tekemään tutkintapyyntöön ja esitutkintaan.

Raportista kritiikkiä

Selvityksensä lopussa Vainio kyseenalaistaa tilintarkastajan riippumattomuutta.

– Olisin toivonut, että sijoitustoiminnan kohdetarkastuksen olisi tehnyt ulkopuolinen tilintarkastusyhteisö, jolla ei olisi ollut mitään roolia kaupungin sijoitustoiminnan valvonnassa. Tilintarkastaja ei ole missään vaiheessa perustellut riippumattomuuttaan kirjallisesti.

Hän perustelee kritiikkiään sillä, että Front Finance -sijoitukset ovat läpäisseet kaupungin sisäisen riskienhallinnan ja ulkoisen tarkastuksen. Tarkemmin hän ei asiaa perustele, mutta asia liittynee siihen, että tilintarkastuksen teki KPMG, joka tuotti kaupungille tilintarkastuspalveluita vuosina 2017–2020.

Uutinen päivitetty kauttaaltaan kello 16.

Lue lisää:

.
.