1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sote-uudistus

Hallitus sai eduskunnan luottamuksen äänin 103 – 75, katso miten äänet jakautuivat sote-välikysymyksessä

Opposition mielestä hallituksen sote-uudistus ei täytä sille asetettua tavoitteita, kuten vähennä kustannuksia eikä nopeuta hoitoonpääsyä.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko ja elinkeinoministeri Mika Lintilä eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 2. kesäkuuta.
Eduskunta äänesti hallituksen luottamuksesta sote-uudistusta koskevassa välikysymyksessä. Äänestystä seuraa lähetekeskustelu vuoden 2021 kolmannesta lisäbudjetista.

Eduskunta on äänestänyt hallituksen luottamuksen puolesta äänin 103 – 75. Poissa välikysymysäänestyksestä oli 21 kansanedustajaa, tyhjiä ääniä ei jätetty.

Näin ollen esityksen käsittely etenee eduskunnassa. Hallituspuolueiden tavoitteena on, että eduskunta voisi hyväksyä sote-esityksen ennen heinäkuussa alkavaa istuntotaukoa.

Perussuomalaiset, kokoomus, kristillisdemokraatit ja nyt-liike jättivät hallitukselle välikysymyksen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisesta viime viikolla.

  • Kansanedustajat äänestivät tänään hallituksen luottamuksesta.
  • Voit katsoa äänestyksen videolta klikkaamalla kuvan nuolta
  • Näet alta, miten puolueiden äänet jakautuivat

Opposition välikysymyksessä on kyse hallituksen sote-uudistusesityksestä, joka ei opposition mukaan täytä sille asetettuja tavoitteita muun muassa hoitoon pääsyn nopeutumisestä eikä kustannusten hillitsemisestä.

Oppositiosta vaaditaan, että maakuntahallintoon perustuva esitys vedetään eduskunnasta pois.

Railakas välikysymyskeskustelu käytiin tiistaina.

– Keskusta saa hallintohimmelinsä ja SDP saa julkisen monopolin, joka tulee johtamaan pidempiin jonoihin, heikkeneviin julkisiin palveluihin ja siihen, että yksityinen vakuutusbisnes kukoistaa, kuvaili kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo tiistaina.

Sote-valiokunnan puheenjohtajan, keskustan Markus Lohen mukaan keskustelu oli kuin "toisten tahallisen väärinymmärryksen MM-kisoissa".

Sote-uudistusta on yritetty saada valmiiksi useina vaalikausina, mutta se on karahtanut perustuslakiin.

Toukokuussa perustuslakivaliokunta hyväksyi hallituksen esityksen sote-uudistuksesta, mutta edellyttää kuitenkin malliin kolmea laajaa muutosta. Ne koskevat esimerkiksi valtion ohjausta omaksi sote-alueekseen jäävän Helsingin kaupungin suhteen.

Lue myös: Kokoomus moitti hallitusta kustannusten räjähtämisestä, jos sote "runnotaan läpi", keskustan mukaan uudistus etenee, koska kokoomus ei ole hallituksessa hämmentämässä

Perustuslakivaliokunta kelpuuttaa hallituksen sote-esityksen, mutta vaatii muutoksia kolmeen isoon asiaan

Voit keskustella aiheesta torstai-iltaan kello 23:een saakka.