Hyppää sisältöön

Amos Andersonin kartanoa remontoitiin miljoonilla – italialaisen villan tunnelma viimeisteltiin ruotsalaisilla tapeteilla

Upporikkaan Amos Andersonin kartanon loiston päivät on palautettu. Söderlångvikin museo Kemiönsaarella avautui kahden vuoden korjausten jälkeen. Hirsirakennus muovautui taidemesenaatin toiveiden mukaiseksi palaksi Italiaa vuosikymmenten saatossa.

Söderlåmgvikin kartano
Hulppean kartanon rakennuttanut Amos Anderson oli suurieleinen juhlienjärjestäjä, mutta hän itse nukkui vaatimattomassa makuuhuoneessa raamattu pöydällä.

Kemiönsaaren Brokärrin kylästä, vaatimattomista oloista maailmalle lähtenyt Amos Anderson menestyi ensimmäisen maailmansodan aikaan kiinteistösijoittajana Helsingissä.

Tänään nimi tunnetaan Amos Rex -museosta, mutta varallisuuden perineellä Föreningen Konstsamfundetilla on Helsingin lisäksi velvoitteita myös taidemesenaatin synnyinseudulla.

Söderlångvikin kartano on nyt peruskorjattu ja entisöity Amos Andersonin ajan tyyliin.

Hanna Vuorio-Wilson esittelee Amos Andersonin vaatimatonta makuuhuonetta. Kuva: Jari Hakkarainen / Yle

– Tämä on Amos Andersonin rakas kesäasunto, jonka hän hankki omistukseensa 1927. Hän hyvin nopeasti rakensi siitä itselleen italialaistyylisen villan, eli tämän nykyisen muotonsa se sai 1930-luvulla, kertoo Söderlångvikin kartanon koordinaattori Hanna Vuorio-Wilson.

Yli kaksi vuotta kestäneen remontin kustannusarvio oli 2,5 miljoonaa euroa.

Maalaistalo muuttui kartanoksi, aluksi rakennusta korotettiin yhdellä kerroksella. Kuva: Söderlångvikin kartano / Söderlångvik gård

Alunperin Andersonin ostama talo oli kookas maalaistalo, josta avautui mukavat merinäkymät. Hirsitaloon rakennettiin aluksi toinen kerros ja tehtiin rappauspinta. Vuonna 1938 kartano sai nykyisen muotonsa, kun kaksi matalaa siipirakennusta valmistui.

Amos Anderson järjesti mielellään isoja juhlia kartanollaan. Kuva: Söderlångvikin kartano / Söderlångvik gård

– Valmistumisen jälkeen ei ole tehty kunnollista remonttia. Kartano oli kyllä peruskorjauksen tarpeessa, sanoo Söderlångvikin kartanon tilanhoitaja Mikael Jensen.

Entisöinnillä italialainen tunnelma takaisin

Kaikki kartanon sisäpinnat palautettiin mahdollisimman lähelle 1940-luvun tyyliä.

Lasikuitutapettien tilalle vaihdettiin vanhat muraalitapetit. Alkuperäiset oli painettu Tampereella, mutta niiden painorullat olivat niin kuluneet, että ne olisi pitänyt tehdä uusiksi.

Lähes samanlaista tapettia saatiin yllättäen hankittua Ruotsista. Sieltä löytyi vanhoja tapetteja myyvä varasto, ja kartanoon saadut tapetit on painettu 1930–40 -luvuilla.

– He ovat tottuneet myymään paikkauksiin muutamia rullia vuodessa. Nyt meni muutama sata rullaa. Kyllä he vähän ihmettelivät, että mitäs te oikein touhuatte, Mikael Jensen nauraa.

Söderlångvikin kartano
Kulttuurimesenaatti Amos Andersonin italialaistyylinen villa, Söderlångvikin kartano Kemiönsaarella on avautunut uudessa loistossa.

Uusi näyttely juhlistaa uutta avautumista

Täksi kesäksi huoneisiin on koottu taidenäyttely Uusin silmin. Osa esilläolevista taideteoksista on Amos Andersonin omia hankintoja ja osa Amos Rexin kokoelmista 1900-luvun alkupuolelta.

Wäinö Aaltosen veistämä patsas luo osaltaan italialaista tunnelmaa, esittelee Söderlångvikin kartanon tilanhoitaja Mikael Jensen. Kuva: Jari Hakkarainen / Yle

Kokonaisuuteen kuuluu tärkeänä osana Paul Olssonin suunnittelema muotopuutarha. Sama mies oli aiemmin suunnitellut Alfred Kordelinille Kultarannan puiston Naantaliin.

Kartano toimii koti- ja taidemuseona, jossa on käynyt noin 8 000 vierasta vuosittain. Turisteille tarjotaan kulttuurin lisäksi luontopalveluja.

Taloudellisesti kartanotilalle merkittävintä on metsätalous sekä yksi maan suurimmista omenatarhoista. Puita on noin 50 000.

Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella. Kommentointi sulkeutuu 4. kesäkuuta kello 23.

Korjaus 4.6. klo 9.50 virhe "varallisuuden perinyt Kultursamfundet" on korjattu: Föreningen Konstsamfundet

Lue myös: