1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiedekeskukset

Sodan ja rauhan keskus Muisti aukeaa Mikkelissä – "Vähemmän esineitä, enemmän tekemistä", sanoo keskuksen sisältöjohtaja

Kierrämme katsomassa huomenna avautuvan Sodan ja rauhan keskus Muistin näyttelyn. Tiedekeskus tarkastelee sodan vaikutuksia sen kokeneiden ihmisten ja seuraavien sukupolvien elämään.

Mikkelissä sijaitsevan tiedekeskus Muistin aula. Kaksi työntekijää tiskin takana.
Sodan ja rauhan keskus Muisti on ottanut erityiseksi kohderyhmäkseen ne, joita sotahistoria ei kiinnosta. Kuvaus: Esa Huuhko / Yle, editointi: Petri Aaltonen / Yle

Uusi tiedekeskus avautuu Mikkelissä ylipäällikkö Mannerheimin syntymäpäivänä 4.6. Muisti on rakennettu entisen keskuskansakoulun tiloihin, joissa armeiljan ylin johto työskenteli talvi- ja jatkosodan aikana.

– Jännittää, olen ihan superinnoissani, ja myös huojentunut, sanoo keskuksen näyttelytuottaja Jenni Korhonen.

Perinteisten sotamuseoiden sijaan Muistin kotimainen verrokki tiedekeskus Heureka.

– Heurekan voi nähdä Muistin isoveljenä. Muualta Euroopasta verrokkeja löytyy paljonkin, memoriaalityyppisiä sotaa muistavia laitoksia, sanoo toimitusjohtaja Olli-Pekka Leskinen.

Muistin näyttelyt on toteutettu pääosin videon, audion ja pelillisten keinojen avulla.

– Perinteisissä museonäyttelyissä esineillä on suuri rooli, meillä niitä on vähemmän. Meidän näyttelyt toimivat vuorovaikutteisuuden ja itse tekemisen kautta, sisältöjohtaja Pia Puntanen kertoo.

– Tarkoitus on saada aikaan samastumista yksilön kokemukseen ja saada historiallista empatiaa heräämään, Korhonen sanoo.

Muistin toimitusjohtaja Olli-Pekka Leskinen ja sisältöjohtaja Pia Puntanen. Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Muistin perustamiskustannukset ovat kuusi miljoonaa euroa. Tiedekeskuksesta odotetaan Mikkelin alueen matkailun vetonaulaa: kävijätavoitteeksi on asetettu 50 000 henkilöä vuonna 2025.

Jo avajaisvuonna tähdätään 30 000 kävijään.

– Etelä-Savossa se on suuri määrä, mutta jos tarkastellaan verrokkeja muualta Suomesta, niin se on hyvinkin maltillinen luku, Leskinen sanoo.

Sesonki sijoittuu kesäkuukausiin, jolloin Etelä-Savoon saapuu sekä kymmeniä tuhansia kesäasukkaita että ulkomaan matkailijoita.

Sodan ja rauhan keskus Muisti.
Sodan ja rauhan keskus Muisti aukeaa Mikkelissä huomenna. Yle Mikkeli vie katsojat saamaan jo esimakua uudesta tiedekeskuksesta.

Voit keskustella aiheesta 4.6. klo 23.00 saakka.

Lue lisää:

Suomen sodista kertova tiedekeskus vie kävijän keskelle virtuaalista tykistötulta, mutta on rauhan asialla – pääosassa tavallisten kansalaisten elämä ja valinnat