1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kuntavaalit 2021

Vaalivilppiepäily Turun Varissuolla on tutkijan mukaan poikkeuksellinen – Markku Jokisipilä: "Vaalirauha on ollut aika pyhä"

Äänestyskäyttäymiseen vaikuttaminen vaalihuoneiston liepeillä, vieläpä painostamalla, on Suomessa hyvin harvinaista. Aiemmin on lähinnä luvattu oluttuoppeja somessa, muistelee Jokisipilä. Poliisi tutkii kolmea epäiltyä vaalirikosta turkulaislähiössä.

Tutkija Markku Jokisipilän mukaan Turun Varissuon vaalivilppiepäily on poikkeuksellinen. Kuva: Paula Collin / Yle

Turun Varissuolla ilmennyt vaalivilppiepäily on tutkijan mukaan poikkeuksellinen. Poliisille tehdyn ilmoituksen mukaan Varissuolla olisi painostettu äänestäjiä äänestämään tiettyä ehdokasta.

Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä painottaa tutustuneensa tapaukseen vain median kautta, mutta pitää sitä ainutlaatuisena.

Jokisipilän muistissa ei ole pyrkimyksiä vaikuttaa äänestyskäyttäytymiseen äänestyspaikalla, vieläpä uhkailemalla.

– Tällainen on todella harvinaista Suomessa. En edes muista, milloin olisin ennen kuullut tällaista. Äänestystoimituksen yksityisyys ja vaalirauha on ollut aika pyhä.

Markku Jokisipilän mukaan aiemmat vilppiepäilyt eivät ole niinkään olleet uhkailua.

– Joku ehdokas on sosiaalisessa mediassa lupaillut jotain kaljatuoppia tai sellaista palkinnoksi, jos ihminen käy äänestämässä ja ottaa kamerakännykällä kuvan äänestyslipukkeesta. Niihinkin on puututtu.

Jokisipilä huomauttaa, että ainakin Virossa jo käytössä oleviin sähköisiin etä-äänestyksiin on Suomessa suhtauduttu epäröiden juuri äänestystilanteen valvomattomuuden takia. Vaalirauhan rikkumattomuus olisi käytännössä mahdoton taata.

– Kun se tapahtuu kotioloissa, olosuhteet voivat olla minkälaiset tahansa, toteaa Markku Jokisipilä.

Poliisi tutkii alustavasti kolmena eri vaalirikoksena

Lounais-Suomen poliisilaitos kertoi tiistaina epäillystä vaalivilpistä. Poliisin tämänhetkisten tietojen mukaan painostus olisi tehty mahdollisesti kolmen eri ehdokkaan hyväksi. Kaikki kolme henkilöä ovat kuntavaaliehdokkaina Turun vaalipiirissä.

Epäilyjä tutkitaan alustavasti kolmena eri vaalirikoksena. Vaalitoimitsijoita ei epäillä rikoksesta.

Asiasta ensimmäisenä kertoneen Turun Sanomien (siirryt toiseen palveluun) mukaan Varissuon kirjastossa sijaitsevassa ennakkoäänestyspaikassa on havaittu, että ulkomaalaistaustaisia henkilöitä on pakotettu äänestämään.

Poliisi muistuttaa äänestäjiä siitä, että jokainen äänestäjä on oikeutettu käyttämään, tai olemaan käyttämättä, äänestysoikeuttaan itse haluamallaan tavalla. Uhkauksella vaikuttaminen toisen äänestämiseen on kiellettyä.

Poliisi pyytää vihjeitä mahdollisesta painostamisesta sähköpostilla osoitteeseen vihjeet.lounais-suomi@poliisi.fi (siirryt toiseen palveluun) tai Whatsapp- ja tekstiviestillä numeroon 050 411 7655.

Aiheesta aiemmin:

Poliisi tutkii Turun Varissuolla ilmoitettua vaalirikosta – TS:n tiedot: Ulkomaalaistaustaisia henkilöitä pakotettu äänestämään