Hämeen kuntien hiilinielut ja -varastot kartoitettiin

Hiilinielut ovat suhteellisesti suuria pienissä maaseutukunnissa. Hiilivarastot ovat taas suurimmillaan siellä, missä on paljon soita.

Hämeenlinnassa on kaupungin suuren pinta-alan vuoksi myös suuret hiilinielut ja -varastot. Arkistokuva Evon retkeilyalueelta heinäkuussa 2020. Kuva: Berislav Jurišić / Yle

Hämeen kuntien hiilinielut ja -varastot on laskettu. Kasvillisuus ja maaperä sitovat hiiltä, joka vapautuessaan lämmittää ilmastoa. Kun kunnat tavoittelevat niin sanottua hiilineutraliutta, niiden on hyödyllistä tietää päästöjensä lisäksi myös hiilinielujen koko.

Hiilinielu on hiilivaraston vuosittainen muutos, ja laskennassa otetaan huomioon kasvillisuuden hiilensidonta sekä maaperän hiilipäästö. Uusi laskelma ei kuvaa tarkasti tämänhetkistä tilannetta, mutta sen avulla nähdään hiilinielujen suuruusluokka.

Suurin vuosittainen hiilinielu on Hämeenlinnassa, mikä johtuu paljolti kaupungin suuresta pinta-alasta. Jos nettohiilinielua taas tarkastellaan hehtaaria ja asukasta kohti, metsäisten ja harvaan asuttujen Hartolan, Padasjoen ja Sysmän luvut nousevat merkittäviksi.

"Hiilivarastot kannattaa jättää rauhaan"

Tieto hiilivarastoista auttaa suunnittelemaan maankäyttöä kestävällä tavalla.

– Ilmaston kannalta meidän kannattaa jättää hiilivarastot rauhaan, jotta ne eivät vahingossa alkaisi muuttua päästölähteiksi. Käytännössä suurimmat hiilivarastot ovat soissa, kertoo johtava asiantuntija Eira Rosberg Hämeen Ely-keskuksesta.

Erot kuntien hiilivaraston koossa selittyvätkin pitkälti soiden määrällä. Kun kasvillisuuden ja maaperän hiilivarasto lasketaan yhteen, merkittävin määrä löytyy Hämeenlinnasta. Kun hiilivarastoa tarkastellaan suhteellisena lukuna hehtaaria kohti, se nousee korkeimmaksi Tammelassa.

Laskelman päätilaajat olivat Päijät-Hämeen ja Hämeen liitot. Tilaukseen osallistuivat myös Hämeen Ely-keskus sekä Forssan, Riihimäen ja Hämeenlinnan kaupungit. Raporttiin voi tutustua esimerkiksi Hämeen Ely-keskuksen nettisivuilla (siirryt toiseen palveluun).

Lisää Päijät-Hämeen jaKanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu