Hyppää sisältöön

Tuomiokapituli tiukkana: Niinisalossa ei saa jakaa ehtoollista naispappeuden vastustajien tiloissa

Turun arkkihiippakunnan tuomiokapituli linjaa, että Kankaanpään seurakunnan ei pidä jakaa ehtoollista konservatiivisen yhdistyksen tiloissa Niinisalossa. Kyse on pitkästä kiistasta, joka alkoi edellisen kirkkoherran Keijo Rainerman aikana.

Ehtoollismaljoja. Kuvituskuva. Kuva: Soila Ojanen / Yle

Kankaanpään seurakunnalta on kielletty ehtoollisen jako konservatiivisen kappeliyhdistyksen tiloissa Niinisalossa. Turun arkkihiippakunnan tuomiokapituli päätti äänin 6–1, että ehtoollisen jako tiloissa ei ole tarpeen.

Taustalla on pitkä vääntö konservatiivisen kappeliyhdistyksen, sitä tukevien seurakunta-aktiivien ja pappien sekä kirkon ns. virallista linjaa kannattavien välillä. Kankaanpään seurakunnan konservatiivista linjaa kannattaneet jäsenet ovat halunneet jakaa ehtoollista naispappeutta vastustavan yhdistyksen tiloissa Niinisalossa.

Ei tarvetta, sanoo tuomiokapituli

Tuomiokapituli katsoo, että luvan myöntäminen seurakunnalle ehtoollisen jakoon kappeliyhdistyksen tiloissa "ei edistäisi myönteisellä tavalla seurakunnan yhtenäisyyttä". Tämä tarkoittaa selkosuomeksi, että riidat seurakunnan sisällä syvenisivät, jos naispappeuden vastustajat saisivat kokoontua omiin ehtoollisiinsa.

Tuomiokapituli katsoo, että Kankaanpäässä on jo ennestään riittävästi tiloja ja mahdollisuuksia ehtoollisen viettoon.

Pitkä kiistely seurakunnan linjasta

Kankaanpään kirkollinen elämä on jo vuosia ollut kiistojen repimää. Konservatiivit ja kirkon virallisen linjan kannattajat ovat vuoroin olleet enemmistönä seurakunnan päättävissä elimissä. Välillä kiistat ovat kärjistyneet käsiksi käymiseen asti.

Erityisesti ex-kirkkoherra Keijo Rainerma tuki naispappeuden vastustajia. Rainerma sai vuonna 2015 tuomiokapitulilta huomautuksen osallistuttuaan kappeliyhdistyksen tilaisuuksiin. Tällä hetkellä seurakunnalla on kappeliyhdistyksen kanssa yhteistyösopimus.

Kankaanpään seurakunnan saama huomio ei ole vähentynyt Rainerman jälkeenkään. Seurakunnan pappi saarnasi keväällä (siirryt toiseen palveluun) kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd.) saamia rikossyytteitä vastaan, mikä sai aikaan pienimuotoisen kohun.

Kuuntele tästä uusimmat Ylen radiouutiset Satakunnasta.

Lue täältä uusimmat Yle Uutiset Satakunnasta.