Hyppää sisältöön

Ennennäkemätön uima-allasvillitys valtasi Suomen – osa malleista on jo loppuunmyyty

Altaiden myyjät kertovat, että koronaa edeltävästä ajasta kauppa on jopa yli tuplaantunut. Polskimispaikan saa pihalleen halvimmillaan muutamalla satasella. Kalleimmat altaat maksavat terasseineen jopa 50 000 euroa.

Kuvituskuva. Uimari Uimastadionin avajaispäivänä Helsingissä 1. kesäkuuta 2021. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Uima-altaita on Suomessa jo niin paljon, että niitä havaitaan laskeutuvan lentokoneen ikkunasta, kuten lämpimissä maissa, väittää Olavi Tiri Suomen uimarituotteet oy:stä.

– Kyllä altaat kesällä erottuu aika hyvin, kun laskeutuu Vantaalle, hän sanoo.

Altaiden näkeminen lentokoneen ikkunasta ei sinänsä ole ihme, sillä niiden määrä kasvaa täysin ennennäkemättömään tahtiin. Tarkkaa lukumäärää ei tiedä kukaan, mutta altaita on myyty vuoden sisällä ainakin satoja, ehkä jopa tuhansia.

Jälleenmyyjät kertovat, että altaiden myynti on koronaa edeltävästä ajasta jopa yli tuplaantunut.

– Viime vuosi oli jo täysin poikkeuksellinen vuosi. Silloin isommissa altaissa myynti tuplautui ja tänä vuonna on päästy vielä pykälä eteenpäin eli markkina on kasvanut todella merkittävästi Suomessa, sanoo Netraudan ja Taloon.com:n tuotteista vastaava BHG Groupin kaupallinen johtaja Tomi Uusitorppa.

Maan päälle sijoitettavista altaista ovat Uusitorpan mukaan suosituimpia 500–1000 euroa maksavat altaat.

– Tyypillinen allas on suorakulman muotoinen tasaiselle maalle helposti laitettava 2-3 metriä leveä ja 5-6 pitkä allas, joka kasataan talveksi varastoon, Uusitorppa sanoo.

Altaat ovat yleistymässä Ruotsin tapaan myös Suomessa

Myös muutaman tonnin maksavien teräspeltialtaiden myynti on hurjassa kasvussa.

Suomen uimarituotteet oy:stä Olavi Tirikertoo, että myynnin kasvu oli jo viime vuonna hyvä ja tänä vuonna vielä kymmeniä prosentteja enemmän. Altaita on myyty ennen kesää pihoihin satoja.

Tirin mukaan näyttää vahvasti siltä, että pihojen uima-altaat ovat yleistymässä, kuten on tapahtunut jo Ruotsissa.

– Meidän suosituin allas maksaa 2000-3000 euroa. Se on 3,6 metriä leveä ja kuusi metriä pitkä. Allas sijoitetaan maan päälle tai se upotetaan maahan ja rakennetaan ympärille terassit. Altaassa voi pitää vettä myös talvella, kertoo Tiri.

Eniten altaita hankitaan Suomen uimarituotteesta Uudellemaalle, Varsinais-Suomeen ja Hämeeseen.

Koronapandemia on vain yksi monista syistä uima-altaan hankkimisen yleistymiseen.

– Ihmiset ei nyt matkusta ja satsaavat sen rahan kotiin, mutta osaksi vaikuttaa myös se, että altaat ovat yleistyneet ja niistä puhutaan paljon. Lisäksi hinnat ovat tulleet alaspäin ja yhä useammalla on mahdollisuus hankkia allas, sanoo Tiri Suomen uimarituotteesta.

Maahan upotettavista altaista noin puolet hankitaan Vesilaitteen yrittäjän mukaan omakotitalojen pihoille ja puolet vapaa-ajan asunnoille.

– Esimerkiksi isovanhemmat hankkivat altaan kesämökille, että lapsenlapsille olisi kiva tulla sinne. Lapsiperheet hommaavat altaan uuden omakotitalon pihalle, kuvailee tyypillisiä tapauksia yrittäjä Juha Kiukas espoolaisesta Vesilaitteesta.

Maahan upotettava lasikuituallas terasseineen maksaa yli 10 000 euroa. Kuva: Juha Kiukas / Vesilaite

Uima-altaita hankitaan nyt puutarhoihin ympäri Eurooppaa

Kaikkein kalleimmassa hintaluokassa suurimmat altaat on paikoin jo loppuunmyyty.

Keskihinnaltaan noin 30 000 euron allasprojekteja terasseineen rakentavan Vesilaitteen yrittäjä Juha Kiukas kertoo, että kyselyitä yli 8 metriä pitkistä altaista tulee viikoittain muutamia, mutta niitä ei tälle kaudelle enää yritys pysty toimittamaan.

– Kolme kertaa kuuden sekä kaksi ja puoli kertaa viiden on vielä varastossa, mutta isommat on loppuunmyyty, kertoo Kiukas.

Uima-altaiden rakentajat ja myyjät painivat kovan kysynnän vuoksi saatavuusongelmien kanssa.

– Koko Keski-Eurooppa ostaa tällä hetkellä uima-altaita ja tehtaat ovat täynnä tilauksia, joten voi olla vaikeuksia saada allasta enää tälle vuodelle, kertoo yrittäjä Kiukas Vesilaitteesta.

Myös maan päälle koottavat edulliset uima-altaat saattavat loppua kaupoista lähiaikoina.

– Viime vuonna tavara alkoi loppua hieman ennen juhannusta. Tällä hetkellä on jo vaikeaa löytyä joitain tiettyjä malleja, kertoo Netraudan ja Taloon.com tuotteista vastaava kaupallinen johtaja Uusitorppa BHG Groupista.

Sään kestävät teräspeltialtaatkin ovat käymässä vähiin.

– Jos haluaa altaan kesäksi, kannattaa pitää kiirettä. Määrätyt koot tulevat varmasti meilläkin loppumaan, arvioi Tiri Suomen uimarituottesta.

Kaikkien toimittajien on tällä hetkellä vaikea täydentää varastoja lisätilauksilla, koska kovan kysynnän lisäksi toimituksia haittaa muun muassa maailman laajuinen konttipula.

Eniten ulkoaltaita Sipoonrannassa ja Kirkkonummella

Suomessa on yrittäjien arvion mukaan jo tuhansia, ehkäpä jopa kymmeniä tuhansia ulkouima-altaita.

– Suomeen tehdään 100-200 toimittajan projektia vuosittain ja sen lisäksi ihmiset tekevät itse. On niitä ainakin tuhat, sanoo yrittäjä Kiukas Vesilaitteesta.

Pääkaupunkiseudulla allastiheys on Kiukkaan arvion mukaan suurin Sipoonrannassa ja Kirkkonummella, missä rakennetaan isoille tonteille uusia taloja. Myös Espoon Westendissä on paljon ulkoaltaita.

.
.