1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vieraslajit

Vieraskasvien torjuntatyö jatkuu Pohjanmaalla

Tänä vuonna on tarkoitus järjestää torjuntatyötä myös kansainvälisen talkooleirin voimin, mikäli koronatilanne sen sallii.

Kurtturuusut on tuhottava vuoden 2022 kesäkuuhun mennessä. Määräys koskee myös kotipuutarhoja, mutta ei jalostettuja kurtturuusulajikkeita. Kuva: Janne Lindroos / Yle

Haitallisen vieraslajien torjuntyö jatkuu Pohjanmaalla.

INSPECT -hankkeen toinen kenttäkausi on alkamassa ja torjuntatyötä tehdään Valassaarilla, Vaasassa ja Kyrönjoella.

Haitallisia vieraslajeja Pohjanmaalla ovat mm. kurtturuusu ja jättipalsami. Kurtturuusun ja jättipalsamin torjuntakohteita on määrällisesti paljon.

INSPECT-hankkeessa torjuntatyötä tehdään henkilöstön, harjoittelijoiden, yksityisyrityksien ja pitkäaikaistyöttömien voimin yhdessä maanomistajien ja yleisön kanssa. Vapaaehtoiset ovat mukana talkoiden kautta.

Tänä vuonna on tarkoitus järjestää torjuntatyötä myös kansainvälisen talkooleirin voimin, mikäli koronatilanne sen sallii.

Hankkeessa kokeillaan, mitkä torjuntamenetelmät sopivat parhaiten eri kasvustotyyppien torjuntaan. Kurtturuusujen osalta työ jatkuu mekaanisilla työtavoilla kuten leikkaamalla, köyhdyttämällä, peittämällä ja kaivamalla. Tällä kaudella kokeilemme myös kuumaa höyryä, mutta sen sijaan glyfosaattikokeilut ovat päättyneet.

Jättipalsamin osalta työtavat ovat kitkentä, leikkaaminen, etikkahappo, pelargonihappo ja kuuma höyry. Lisäksi tänä vuonna otetaan käyttöön vuohilaidunnus uutena menetelmänä.

Haitallisten vieraslajien torjunta vaatii usein jatkuvaa työtä useamman vuoden aikana.

Lue lisää taistelusta vieraslajeja vastaan:

Polttavaa vesihöyryä ja kiipeileviä vuohia – Suomi ja Ruotsi etsivät yhdessä parasta keinoa jättipalsamin ja kurtturuusun nujertamiseen

Testaa Ylen testillä, tunnistatko haitalliset vieraskasvit – Kurtturuusun lisäksi moni muukin tuttu kasvi on riesa luonnossa